Studiu cu rezultate ingrijoratoare: SARS-CoV-2 poate infecta in mod direct neuronii

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 05:45
3856 citiri
Studiu cu rezultate ingrijoratoare: SARS-CoV-2 poate infecta in mod direct neuronii
Foto: Pixabay

Potrivit unui studiu recent, noul coronavirus, in momentul in care declanseaza boala COVID-19, poate acapara uneori celulele creierului, folosind mecanismele interne ale acestora pentru a le copia. Noile cercetari ofera dovezi ca SARS-CoV-2 poate infecta in mod direct neuronii.

Desi noul coronavirus a fost asociat cu diverse tipuri de leziuni cerebrale - de la inflamatii letale, la boli precum encefalita - care pot produce confuzie si delir, pana acum existau putine dovezi care sa sustina faptul ca virusul invadeaza tesutul nervos.

"Analizam in mod constant tesuturi de la mai multi pacienti, pentru a putea afla cat de frecvente sunt astfel de infectii ale creierului si ce simptome corespund fiecarei regiuni din creier", a explicat Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.

Pentru a vedea daca SARS-CoV-2 poate invada celulele creierului, autorii cercetarii au studiat tesutul cerebral a trei pacienti care au murit din cauza COVID-19.

Apoi, au desfasurat experimente pe soareci infectati si pe organoide, grupuri de celule crescute in laborator, pentru a mima structura 3D a tesutului cerebral.

In cazul organoidelor, cercetatorii au descoperit ca virusul a invadat neuronii prin receptorul ACE2, o proteina pe suprafata celulei pe care virusul o foloseste pentru a intra in celula si a declansa infectia.

Cand au privit apoi, la microscopul electronic, in interiorul celulelor infectate, au vazut cum particulele de coronavirus "infloresc" in celule, dovada ca virusul deturneaza mecanismele interioare ale neuronilor, pentru a se reproduce.

In timp ce se afla in celulele infectate, virusul a mai provocat schimbari metabolice si in neuronii din jur, care nu erau infectati. Aceste celule invecinate au murit in numar mare, sugerand astfel ca celulele infectate fura oxigen de la vecinii lor, pentru a putea continua sa produca noi cantitati de virus.

Acum, oamenii de stiinta trebuie sa afle modul exact in care virusul ajunge in creier si daca poate fi cumva oprit, potrivit Live Science.

Pentru ca noul coronavirus poate perturba mirosul si gustul, unii cercetatori cred ca virusul ar infecta creierul direct prin nervii din nas.

"Virusul ar putea invada creierul prin nas sau prin fluxul sanguin, deplasandu-se prin regiunile de la granita dintre sange si creier, cum ar fi regiunea care separa tesutul cerebral de sange si permite doar anumitor substante sa intre", este de parere imunologul Akiko Iwasaki.

Descoperirea modului exact prin care noul coronavirus ajunge in creier este cheia pentru prevenirea si tratarea lui, au notat autorii studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Opere de artă uluitoare descoperite în orașul antic Pompei
Opere de artă uluitoare descoperite în orașul antic Pompei
Opere de artă uimitoare au fost descoperite în cadrul unor noi săpături la Pompei, orașul antic roman îngropat în urma unei erupții a Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr. Arheologii spun...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#coronavirus, #pandemie, #creier, #neuroni, #cercetare, #descoperire , #coronavirus