Medicul Valeriu Gheorghita, despre sechelele dupa COVID-19: disfunctii respiratorii, cardio-vasculare, neurologice, renale sau hepatice

Duminica, 07 Martie 2021, ora 21:50
5160 citiri
Medicul Valeriu Gheorghita, despre sechelele dupa COVID-19: disfunctii respiratorii, cardio-vasculare, neurologice, renale sau hepatice
Valeriu Gheorghita, despre sechelele post COVID-19 FOTO Facebook

Medicul Valeriu Gheorghita, care coordoneaza campania nationala de vaccinare, vorbeste despre sechelele pe care le-a remarcat la pacientii care au trecut prin infectia cu virusul SARS-CoV-2, el aratand ca printre acestea se numara inclusiv disfunctii cardio-vasculare, neurologice, hepatice si renale, dar si respiratorii, pe langa manifestari de oboseala, dureri de cap sau lipsa de concentrare. "Boala aceasta este particulara si parca este altfel decat stiam noi evolutia unor infectii virale", afirma medicul.

"Dupa evolutia bolii, ceea ce este frecvent intalnit la pacienti este acest sindrom de oboseala cronica, o stare de astenie exagerata, sunt pacienti care acuza dureri musculare poate pe o perioada prelungita, de asemenea dureri articulare, dureri de cap, scaderea puterii de concentrare, scaderea atentiei si de asemenea apar o serie de disfunctii, unele subclinice, adica care nu sunt identificate la un simplu examen clinic, cum ar fi disfunctiile cardio-vasculare, chiar si disfunctii neurologice, disfunctii hepatice si renale.

Sunt, intr-adevar si manifestari cutanate, manifestari dermatologice si ceea ce am observat la pacientii care au fost cu forme grave de maladie COVID-19 este aceasta disfunctie respiratorie care se intinde pe o perioada lunga de timp si poate chiar toata viata", a afirmat Valeriu Gheorghita, duminica seara, la Antena 3.

El a precizat ca are pacienti care au acasa concentratoare de oxigen si care au nevoie de suplimentarea oxigenului in unele momente de efort, fapt ce are un impact negativ asupra vietii.

El a precizat ca boala COVID-19 este atipica fata de alte infectii virale obisnuite.

"Evolutia acestei boli este cu totul atipica si putine sunt bolile infectioase care au aceasta evolutie de cateva zile cu o stare generala relativ buna si din ziua sapte-zece, din momentul in care apare acea reactie inflamatorie exagerata, starea pacientului se deterioreaza si ulterior rapid evolueaza catre extensia leziunilor pulmonare si dependenta de oxigen, necesar de oxigen din ce in ce mai mare.

Boala aceasta este particulara si parca este altfel decat stiam noi evolutia unor infectii virale", a adaugat Gheorghita.

In ceea ce priveste tratamentul prescris celor diagnosticati cu COVID-19 si care au forme medii si severe, medicul a explicat ca se folosesc, in functie de stadiul bolii si de starea pacientului, anticoagulante, corticoterapie, imunomodulatoare, terapii antivirale, inclusiv Remdesivir, si oxigenoterapia.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Valeriu Gheorghita, #Covid 19, #sechele, #disfunctii , #coronavirus