Sefa Societatii Romane de Epidemiologie: O imunizare de 60-70% ar tine pandemia sub control. Vaccinul nu este singura solutie

Luni, 20 Iulie 2020, ora 11:19
4820 citiri
Sefa Societatii Romane de Epidemiologie: O imunizare de 60-70% ar tine pandemia sub control. Vaccinul nu este singura solutie
Foto: Facebook/ Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor Iasi

Profesorul universitar doctor Doina Azoicai, medic epidemiolog si presedinte al Societatii Romane de Epidemiologie, afirma ca vaccinul nu este singura solutie a pandemiei de coronavirus, ci imunizarea populatiei.

Doina Azoicai spune ca vaccinarea este o metoda eficienta de tinere sub control a fenomenului, deoarece prin vaccinare este asigurata protectia persoanelor care ar putea sa fie receptive.

"Dar nu este singura. Pe langa vaccinare, care este o masura tintita, specifica, si, sa speram eficienta de reducere a potentialului persoanelor receptive, ramane insa valabil, in continuare, respectarea masurilor pana la momentul in care se poate realiza aceasta imunizare a populatiei de cel putin 60-70% din comunitate", declara Doina Azoicai, in cadrul unui interviu acordat pentru Sanatatea.TV si RoHealthReview.ro.

"Trebuie facuta o evaluare a anticorpilor"

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Epidemiologie, acest procent de imunizare al populatiei ar ajuta la tinerea sub control a pandemiei, reducerea numarului de cazuri si transmitere in randul populatiei.

In ceea ce priveste procentul actual de imunizare a populatiei, prof. dr. Doina Azoicai a afirmat ca acesta nu este dat neaparat de teste, respectiv cate persoane au fost pozitive, ci de persoanele care au protectie inalta si de lunga durata.

"Pentru aceasta, trebuie facuta o evaluare cantitativa a anticorpilor, de clasa IgG, care ne poate da o cifra mai apropiata de adevar vizavi de rata de protectie in randul populatiei fata de aceasta infectie. Acest studiu care se doreste a fi facut pe parcursul acestor luni si care a inceput deja, studiul de seroprevalenta, o sa ne aduca informatii mai de calitate", a adaugat medicul epidemiolog.

"Este un fenomen in crestere"

Referitor la proiectiile Societatii Romana de Epidemiologie pentru urmatoarele doua luni, care arata ca pe 19 septembrie, daca indicele de transmisibilitate Rt ramane in jur de 1,1, vor aparea un numar de 2.604 cazuri noi, Azoicai a spus ca "in principiu, nu cred ca va creste atat de mult numarul de cazuri, dat fiind faptul ca se vor lua si aplica masurile necesare ca sa reduca rata de imbolnavire".

"Este un fenomen in crestere, imprevizibil, dar am aceasta retinere in a aprecia o rata atat de crescuta pentru ca este posibil ca aceasta rata sa fie calculata in absenta unor masuri corective de reducere a numarului de imbolnaviri", a precizat Prof. dr. Doina Azoicai.

Daca indicele de transmisibilitate Rt ramane in jur de 1,1, un numar de 2.604 cazuri noi vor aparea pe 19 septembrie, iar numarul de internati ATI in acel moment este estimat la 1.578, dupa cum arata cifrele din "Proiectii si Recomandari Privitoare la Infectia cu SARS-CoV-2 in Romania (19 Septembrie 2020)", prezentate de Valentin Parvu, PhD Statistica si dr. Emilian Popovici, vicepresedinte Societatea Romana de Epidemiologie.

Potrivit acelorasi date, pentru scenariul mai grav, cu Rt de 1,2, numerele ar fi si mai mari.

Proiectiile

Societatea Romana de Epidemiologie a realizat proiectiile pentru urmatoarele doua luni, pana pe 19 septembrie, folosind datele publice disponibile pana la 18 Iulie.

"In ultimele 2-3 saptamani, s-au schimbat procedeele de externare a pacientilor (pacienti sunt externati dupa 10 zile daca raman asimptomatici), iar unii pacienti au inceput sa fie externati la cerere. Aceste schimbari au dus la o scadere a numarului de pacienti activi (estimati acum la cazurile noi din ultimele 22 zile fata de 25 zile cat erau in urma cu o luna).

De asemenea, au dus la o crestere a numarului de cazuri noi. Aceasta se datoreaza, in parte, numarului crescut de persoane contagioase prezente in populatie, si posibil datorita cresterii transmisibilitatii", se arata in analiza Societatii Romane de Epidemiologie.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Doian azoicai pandemie, #doina azoicai pandemie, #doina azoicai covid , #coronavirus
Comentarii