Sfaturile unui preot, nemultumit de valul de teorii conspirationiste care "sucesc zeci de mii de minti": "Nu fiti ca Bula. Informati-va din surse credibile!"

Luni, 20 Iulie 2020, ora 16:54
5056 citiri
Sfaturile unui preot, nemultumit de valul de teorii conspirationiste care "sucesc zeci de mii de minti": "Nu fiti ca Bula. Informati-va din surse credibile!"
Foto: Youtube/ Radio Renasterea (Captura)

Preotul Bogdan Chiorean, care conduce Centrul de ingrijiri paliative pentru bolnavi in faza terminala Sfantul Nectarie din Cluj-Napoca, trage un semnal disperat de alarma in fata valului de stiri false privind pandemia si a efectelor virusului COVOD- 19.

Preotul a vazut cu ochii lui oameni traind ultimele clipe. Stie ca medic ce inseamna o boala contagioasa virala.

"E un trend acum sa nu mai crezi in nimic. Nici in Covid, nici in vaccinuri, in medici, in specialisti. Despre vaccin, pai macar cele pentru bolile copilariei sa fie facute, caci sunt cazuri care pot duce la complicatii severe sau chiar la deces.

Multe site-uri foarte accesate in Romania sunt despre teoriile conspirationiste. Se incearca sub orice forma nevaccinarea, se transmite ca vaccinul ar fi facut din fetusi avortati, mai stiu eu ce, ca sa atraga oprobiul public. Pe langa vaccinul pentru rujeola, de exemplu, eu vorbesc fiindca sunt intr-un centru oncologic de vaccinul impotriva infectiei HPV care provoaca cancerul de col-uterin. E unul dintre putinele vaccinuri care pot sa previna o forma de cancer. Pe cei care nu cred, i-as invita la noi in centru sa vada la ce poate duce pe termen lung aceasta teorie anti-vaccinare", spune preotul intr-o postare pe Facebook.

Radio France International a stat de vorba cu care a explicat ca pretuieste liberul arbitru al fiecaruia si de aceea crede ca vaccinarea si orice act medical trebuie sa fie acceptat de pacienti care trebuie sa inteleaga de ce au nevoie de astfel de interventii.

"In cazul unor boli eradicate in alte tari, cum este rujeola, cel mai simplu ar fi ca oamenii sa se uite pe cifrele de dinainte si de dupa lansarea campaniilor de vaccinare ca sa inteleaga cum aceasta boala apparent banala poate ucide."

"Citesc doua-trei fraze pe Dr. Google"

Care este sfatul preotului si medicului Bogdan Chioreanu? Modest, acesta nu da sfaturi dar le cere oamenilor un lucru. "Informati-va din surse credibile si din mai multe surse cand e vorba de sanatate, nu dati crezare primei opinii aparute pe google sau Facebook.

Acum multi se duc dupa ce citesc doua-trei fraze pe Dr. Google si au impresia ca sunt mari specialisti. Iar politia aceasta conspirationista le ofera si un aer de superioritate, ei crezand ca detin informatii pe care altii nu le cunosc. Nu mi se pare corect ca oamenii care nu au cele mai elementare notiuni de imunologie, fiziologie sa-si dea cu parerea", mai scrie Bogdan Chioreanu pe pagina sa de socializare.

Dar care ar fi solutia? Bogdan Chioreanu crede ca, de multe ori, specialistii vorbesc "limba de lemn" sau limba prea tehnica a medicilor: Lucrurile trebuie aduse la nivelul fiecarui om de intelegere, indiferent de educatie.

Bancul cu Bula

Bogdan Chiorenu crede ca nu este vocatia Bisericii sa faca treaba medicilor dar ar putea sa o faca daca aceasta ar ajuta.

"Eu am o teorie: daca ma duc la mecanic cu masina, nu ii zic ce sa-mi faca la ea, ca nu ma pricep. Daca eram atat de destept, o reparam acasa. Sunt multe legaturi pe care le gasesti, daca esti setat pe asta. Poti gasi legaturi si conspiratii la tot pasul.

Este un banc. Bula e intrebat la scoala care este legatura dintre electricitate si apa si raspunde: pai de fiecare data cand intru in baie, suna un telefon. Vedeti? Legaturi poti gasi oriunde, asa cum face si Bula... ", conchide preotul Bogdan Chioreanu.

#Bogdan Chiorean preot, #Bogdan Chiorean sfaturi, #Bogdan Chiorean fake news , #coronavirus