Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum iti dai seama daca un copil are COVID-19: "Vin cu simptomatologie mai putin obisnuita"

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 21:25
8956 citiri
Cum iti dai seama daca un copil are COVID-19: "Vin cu simptomatologie mai putin obisnuita"
Copil cu masca FOTO Pixabay.com

A avea un copil racit bolnav sau racit in plin sezon de viroze si gripa este complet diferit de orice experienta similara din perioadele anterioare. Pandemia pare sa fi determinat o regandire a vizitelor medicale. Astfel, in prezent, orice febra, rinoree, manifestare respiratorie sau digestiva trebuie testata pentru SARS-CoV-2.

Numarul cazurilor de copii care s-au imbolnavit de COVID-19 a crescut in ultima perioada. Chiar ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a afirmat zilele trecute ca 167 de copii cu COVID-19 sunt internati in spitale. Dintre acestia 16 sunt la ATI, dintre care doi intubati.

Cei 16 copii sunt internati, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii, in spitalele "Budimex", "Dr. Victor Gomoiu", "Grigore Alexandrescu", toate din Bucuresti, Spitalul "Sf. Andrei" din Constanta, Spitalul "Sf. Ioan" din Galati, Spitalul "Sf. Maria" din Iasi si Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

Dr. Dragos Petrescu: "Nu sunt simptome specifice"

Pediatrii spun ca nu se poate pune un diagnostic doar dupa simtomatologie, ci se stabileste daca un copil are sau nu COVID-19, in urma unui test, fie el antigen sau PCR.

"Nu sunt simptome specifice. Cu acest fapt ne confruntam si noi acum. Diagnosticul il putem pune relativ usor pentru ca testam. Se vine pe simptomatologie care nu este numai respiratorie.

Foarte multi dintre copiii pe care i-am vazut in ultima perioada, cu confirmari pozitive, au fost cu manifestari digestive: varsaturi, diaree, dureri abdominale.

Aceasta simptomatologie se regaseste in protocoale insa au venit copii si cu dureri articulare (artralgii). Nu ma asteptam. Confirmarea s-a facut ulterior prin test", a explicat Dr. Dragos Petrescu, medic pediatru la Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin.

Regula celor trei zile

Medicul mai spune ca in cazul simptomelor de viroza, daca acestea nu sunt grave, este bine sa se anunte medicul de familie si impreuna cu acesta sa se stabileasca un tratament.

"De obicei, daca se manifesta cu febra, se merge pe antitermice. Daca se asociaza si tuse, atunci trebuie sa se prezinte in UPU.

Vorbim de temperatura peste 38 de grade. Dar, totusi, cam dupa cele trei zile. Simptomatologia initiala este ca in orice viroza. Insa nu regasim un patern pentru toti pacientii", a mai spus medicul pediatru.

Care sunt copiii vulnerabili in fata noului coronavirus. "Parintii pot sa fie avertizati asupra patologiilor cronice care trebuie aduse imediat in atentia medicului curant"

Dr. Raluca Alexandru: "Orice manifestare respiratorie sau digestiva trebuie testata"

"Nu prea se deosebeste de o viroza obisnuita. Orice febra, rinoree, manifestare respiratorie sau digestiva trebuie testata pentru SARS-CoV-2", spune dr. Raluca Alexandru, purtator de cuvant al Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucuresti.

Despre copiii internati aici, Dr. Alexandru precizeaza: "Avem 13 paturi intr-un compartiment separat. Dintre care cinci de terapie intensiva si opt pe sectie Covid cu posibilitatea de administrare de oxigen. Majoritatea paturilor sunt ocupate.

Exista o dinamica permanenta a ocuparii paturilor. De cateva saptamani lucram la capacitate maxima. Cum se elibereaza un pat se ocupa in cateva ore", a explicat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala.

"Patologia care predomina este cea pediatrica respiratorie. Formele nu sunt foarte grave, majoritatea au nevoie de tratament si ceva oxigen. Rar au fost cazuri cand s-a ajuns la intubare (de obicei sunt copiii cu comorbiditati serioase).

Am avut pacienti de la o luna la 18 ani", a mai precizat Dr. Raluca Alexandru.

Specialistii spun ca numarul mare de infectari la copii este dat si de circulatiei noilor tulpini, iar despre cea britanica se spune ca aceasta ar fi mai contagioasa in randul celor tineri.

Sectia ATI de pediatrie din Cluj, transformata in sectie pentru copii cu forme grave de Covid-19

Cinci simptome esentiale: Cum facem diferenta intre raceala, gripa si COVID-19 la copii

Cele mai tinere victime ale coronavirusului in Romania. Ce afectiuni le-au agravat mult boala

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
#coronavirus, #copii, #masca, #simptome, #viroza , #coronavirus