Streinu Cercel ii avertizeaza pe romanii care vor sa vina acasa de Paste: S-ar putea sa fie pusi in izolare sau carantina

Joi, 05 Martie 2020, ora 19:47
16792 citiri
Streinu Cercel ii avertizeaza pe romanii care vor sa vina acasa de Paste: S-ar putea sa fie pusi in izolare sau carantina
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals din Capitala, atrage atentia ca romanii de peste hotare care intentioneaza sa petreaca sarbatorile pascale in tara, mai ales cei din Italia, sa ia in calcul ca s-ar putea ca, in loc sa stea cu cei dragi, sa fie izolati la domiciliu sau in carantina, in contextul epidemiei de coronavirus.

Invitat intr-o emisiune la Medika TV, Cercel a fost intrebat ce se va intampla peste 6 saptamani cand va fi Pastele.

"O sa va pot spune mai concret in a doua parte a lunii martie pentru ca, in functie de cum va evolua circulatia acestui nou coronavirus pe teritoriul Romaniei, vom putea sa calculam niste trenduri, niste posibile evolutii in teritoriu.

In momentul de fata, asa cum sunt lucrurile, daca maine ar fi Pastele, ar fi bine. Din pacate, nu e maine Pastele, e ceva mai incolo, mai trece o luna si jumatate si in aceasta luna si jumatate se pot intampla foarte multe lucruri.

Daca ne uitam la Italia, in momentul de fata, ieri au declarat 552 de cazuri, astazi 342 de cazuri si inca 18 decese. Daca ne uitam si calculam la intreaga populatie a Italiei nu reprezinta nimic, pentru ca reprezinta 0,00...nu stiu cat la suta. Dar cand privesti cifrele sec - 342 de persoane... e ceva, mai ales ca sunt din zone diferite, nu strict din zone de focar, care sunt carantinate in momentul de fata.

Deci totul este intr-o dinamica permanenta. Il ascultam pe dr. Raed Arafat cum spunea 'nimic din ce am stabilit astazi nu va fi pastrat asa, oricand se poate schimba, in 24 de ore'. Este absolut corect, pentru ca dinamica epidemiologica este cea care iti impune maniera de reactie", a explicat medicul la postul citat.

El a spus si ca, desi omologii din alte tari critica Romania pentru masurile prea stricte, el considera ca sunt cele care functioneaza.

"Am fost acuzati de colegii din alte tari 'bai, ati luat prea multe masuri, ho, mai usurel'. Nu, pentru populatia din Romania noi consideram a fi cele mai bune masuri in momentul de fata. Ca se vor dovedi a fi bune, ca nu se vor dovedi a fi bune, pana in momentul de fata s-au dovedit a fi bune si, asa cum facem noi controlul, incet-incet, babeste, ca la carte, fara graba, cu personal putin, dar cu medici deosebit de inimosi si personal medico-sanitar absolut dedicat, eu cred ca lucrurile vor merge bine in continuare", a adaugat medicul.

Italienii se tem ca se alege praful de agricultura lor, din cauza masurilor impuse de Romania pentru coronavirus

Intrebat daca romanii de peste hotare ar trebui sa vina cu 14 zile mai devreme in cazul in care trebuie sa stea in carantina inainte sa se reuneasca cu familiile, Streinu-Cercel le-a transmis ca cel mai bine ar fi sa nu vina.

"Daca nu au o nevoie anume sa vina, sa nu vina. Daca trebuie sa vina in mod obligatoriu, atunci sa ia in calcul ca s-ar putea sa fie pusi in izolare la domiciliu. Acest lucru am rugat cu totii sa fie pus pe site-ul MAE, astfel incat sa stie lumea ce-i asteapta.

Daca vin in ajun de Paste, s-ar putea sa aiba o surpriza, din anumite arii, in functie de modul de evolutie a contextului epidemiologic, si sa fie pusi in izolare la domiciliu. Sau, daca sunt din locuri unde exista in circulatie acest virus, sa fie pusi in carantina institutionalizata. Deci e vazand si facand.

Evident ca, daca vor sa vina, nu poti sa-i opresti, dar s-ar putea sa nu poata sa stea cu cei dragi si sa trebuiasca sa stea intr-o carantina sau in izolare la domiciliu fara contact cu cei din interior", a raspuns medicul.

El le-a transmis si celor care s-ar putea gandi sa nu declare la intrarea in tara corect zona din care vin ca traim intr-o lume in care "nu mai e nimic secret" si ca inclusiv GDPR-ul in acest context nu mai e in vigoare.

"Daca cineva isi imagineaza ca noi n-am putea sa avem acces la toate datele se cam insala, pentru ca nu mai e nimic secret pe lumea asta. Inclusiv cu GDPR-ul, ca in conditii speciale nu se mai aplica si exista paragraf care spune cat se poate de clar ca nu se aplica asta cu datele persoanle in astfel de situatii. E o problema de sanatate publica", a conchis medicul.

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#Streiu Cercel coronavirus romani Paste , #coronavirus