Streinu Cercel: Nu exista semne care sa indice ca tanarul din Gorj cu coronavirus ar putea sa dezvolte boala

Joi, 27 Februarie 2020, ora 22:49
3399 citiri
Streinu Cercel: Nu exista semne care sa indice ca tanarul din Gorj cu coronavirus ar putea sa dezvolte boala

Managerul Institutului "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel, spune ca nu exista semne care sa arate ca pacientul de la Gorj purtator al virusului COVID-19 ar putea sa dezvolte boala. El explica faptul ca barbatul este tinut in conditii maxime de biosiguranta.

"Problema pe care vreau sa o scot din discutie este aceea ca el ar putea sa dezvolte o forma severa. In momentul de fata nu avem elemente care sa ne spuna ca va avea tendinta sa dezvolte boala si de aceea il consideram un purtator si slava Domnului sa nu se transforme in altceva", a afirmat Adrian Streinu Cercel, joi seara, la TVR.

Managerul Institutului "Matei Bals" a explicat ca pacientul care este purtator al virusului este izolat intr-un spatiu cu un nivel de biosiguranta 4, unde "nu intra nimic, nu iese nimic".

"Tot etajul respectiv are filtre HEPA proprii prin care se ventileaza aerul respirat, nu se intoarce nimic contaminat in camera. Lucram cu masuri maxime de precautie, pentru ca, repet, in momentul in care ai un nou microorganism si nu stii cum se comporta relativ la pacient, evident ca iti iei toate masurile de precautie. Toti fac cam acelasi lucru", a mai spus Adrian Streinu Cercel.

El a tinut ca precizeze ca "aceasta persoana care este purtatoare nu are absolut nicio vina", dar si ca situatia trebuie tratata "cu calm".

Acesta a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca la cei care sunt "cu forme medii spre severe durata poate sa fie peste 3 saptamani spre o luna" si se manifesta cu insuficienta respiratorie, respectiv dificultati de respiratie, si in unele cazuri pacientul trebuie intubat.

Raed Arafat a spus ca Europa prezinta un risc scazut - moderat in ceea ce priveste acest virus.

"Majoritatea cazurilor care vin suspecti sunt, de fapt, in afara definitiei de caz. Sunt reactii care sunt exagerate poate dintr-o teama", a mai spus Arafat.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Nelu Tataru a afirmat, la randul sau, ca la nivel national sunt cinci centre regionale la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi si Constanta, unde clinicile de boli infectioase "sunt pregatite" pentru eventuale cazuri de infectare acest virus. Tataru a precizat ca la nivel national sunt peste 2.500 de paturi in spitale sau sectii de boli infectioase, dintre care 92 de terapie intensiva, dar si alte 4.000 de paturi de terapie intensiva.

"Logistic suntem pregatiti, dar noi speram ca numarul cazurilor si severitatea lor sa nu impuna neaparat aceste conditii", a mai afirmat secretarul de stat Nelu Tataru.

Vezi si Coronavirus | Streinu Cercel: Peste 30 de probe din Gorj sunt negative

Citeste si:
George Simion a incitat mulțimea și la Oradea: „Dacă ei mă omoară pe mine, să vă duceți și voi peste ei!” VIDEO
George Simion a incitat mulțimea și la Oradea: „Dacă ei mă omoară pe mine, să vă duceți și voi peste ei!” VIDEO
Co-liderul AUR George Simion a mers duminică, 16 ianuarie, la Oradea într-o acțiune electorală. Simpatizanți și membri AUR au participat duminică la o acțiune în centrul Oradei de...
Ce leafă exorbitantă are șeful-fantomă al ANRE, instituția responsabilă de facturile la energie
Ce leafă exorbitantă are șeful-fantomă al ANRE, instituția responsabilă de facturile la energie
Dumitru Chiriță, fost parlamentar PSD, a fost instalat la ANRE direct de Liviu Dragnea, în urmă cu cinci ani. De când a izbucnit scandalul facturilor uriașe la energie, Dumitru Chiriță...