Studiu: 12% dintre romani nu cred iar 33% au dubii cu privire la existenta virusului

Joi, 30 Iulie 2020, ora 11:26
2420 citiri
Studiu: 12% dintre romani nu cred iar 33% au dubii cu privire la existenta virusului
Sursa: Pixabay

Peste 55% dintre romani cred in existenta noului coronavirus, in timp ce 33% au dubii cu privire la existenta acestuia iar 12% cred ca este o inventie, arata un studiu efectuat de compania de cercetare de piata Novel Research, la initiativa Provident Financial Romania.

Perceptia difera in functie de localitatea de resedinta. Daca in ce priveste romanii din zona urbana procentul celor care cred ca virusul este o inventie este de putin peste 7%, in mediul rural procentul este dublu, de peste 16%.

Studiul a fost efectuat in perioada 15-22 iulie, pe un esantion reprezentativ de 1.003 persoane.

Intrebati despre increderea pe care o au in sursele de informare, majoritatea romanilor spun ca au incredere in discutiile cu prietenii si familia (56,5%), apoi in discutiile cu colegii (37,9%) sau in comunicatele Guvernului (36,2%). Romanii manifesta cea mai mare lipsa de incredere in ce priveste informatiile de la celebritati, vloggeri sau bloggeri (43,5), social media (32,5%) si TV (28,5%).

"Indiferent de perceptia asupra noului coronavirus, toti respondentii au constatat efectele contextului creat de COVID-19 asupra vietii lor. Aproape 60% dintre romani spun ca cel mai mare impact negativ a fost resimtit in ce priveste planurile de vacanta si calatoriile. Peste 55% au afirmat ca efectele negative ale crizei COVID s-au vazut si in viata sociala. In acelasi timp, un numar apropiat de romani au constatat un impact negativ si asupra finantelor personale sau ale familiei, dar si asupra sigurantei personale. Criza COVID-19 nu a schimbat insa, pentru majoritatea romanilor, evolutia dezvoltarii personale sau profesionale ori viata de familie sau de cuplu", sustin autorii studiului.

Romanii sunt preocupati pentru cum vor evolua lucrurile in urmatorul an si cele mai mari riscuri identificate sunt: cresterea rapida a numarului de infectii (52,9%), revenirea la starea urgenta (42,7) sau atingerea capacitatii maxime a spitalelor (39,9%). In ce priveste infectarea cu COVID-19, mai putin de un sfert cred ca exista riscul ca asta sa li se intample lor si sub 20% se tem ca s-ar putea sa-si piarda locul de munca.

Pe de alta parte, aproape jumatate dintre romani nu intrevad schimbari ale vietii pe care o duc acum. Aproape o treime sunt insa optimisti si cred ca viata lor de peste jumatate de an va fi mai buna decat cea de acum. La polul opus sunt cei aproape 23% dintre romani care sunt pesimisti si cred ca viata lor va fi mai rea decat in acest moment. Esantionul de 1.003 persoane a fost selectat aleatoriu din randul populatiei adulte din Romania (18 ani+), folosind cote, cu o marja de eroare de a 3%.

Provident Financial Romania face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,1 milioane de clienti in 9 tari din Europa, precum si in Mexic si Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrala si de Sud-Est si companie internationala listata la Bursa din Londra. Din 2006, Provident a investit in Romania peste 325 de milioane de euro si a contribuit la bugetul de stat cu taxe in valoare de peste 113 milioane de euro. Cu aproape 2.000 de angajati, compania este al doilea cel mai mare angajator britanic din Romania. Provident dezvolta si sustine diverse proiecte de responsabilitate sociala - programe de educatie financiara, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate - in care a investit pana acum peste 1,1 milioane de euro.

#studiu, #sondaj, #covid, #coronavirus, #Romania, #pandemie , #coronavirus