STUDIU: COVID-19 ar putea evolua intr-o boala sezoniera, similara racelilor

Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 20:02
5340 citiri
STUDIU: COVID-19 ar putea evolua intr-o boala sezoniera, similara racelilor
Foto: Unsplash

SARS-CoV-2, virusul care provoaca boala COVID-19, ar putea deveni in cele din urma similar unuia care cauzeaza raceli obisnuite, reaparand anual in mod sezonier alaturi de alti agenti patogeni din familia coronavirusului care provoaca simptome usoare, estimeaza un studiu realizat in SUA si publicat saptamana aceasta, potrivit DPA.

Acest lucru se va intampla, insa, doar atunci cand noul coronavirus va deveni endemic, momentul in care se va raspandi printre comunitatile umane intr-un mod care nu provoaca in mod obisnuit focare importante sau imbolnaviri grave, conform unei echipe de cercetatori de la Universitatea Emory din Georgia si de la Penn State Universitaty.

"Perioada de timp care va trece pana la acest tip de stare endemica depinde de cat de repede se raspandeste boala si de cat rapid este implementata vaccinarea", a declarat pentru New York Times autoarea principala a studiului, Jennie Lavine, de la Universitatea Emory. "Asadar, secretul este ca toata lumea sa fie expusa pentru prima data la vaccin cat mai repede posibil", a adaugat ea.

Modelul echipei a fost bazat pe studii efectuate asupra a sase coronavirusuri umane, dintre care patru se raspandesc in mod obisnuit printre oameni si provoaca doar simptome usoare. Celelalte doua, sindromul respirator acut sever (SARS) si sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), au aparut mai recent si au rate mai mari de deces si de contagiozitate, insa impartasesc o genetica similara cu noul coronavirus, raspunzator de boala COVID-19.

Oamenii de stiinta nu cunosc deocamdata cat dureaza efectul imunizarii impotriva noului coronavirus in urma imbolnavirii, insa dovezile sugereaza ca "imunitatea de blocare a infectiei" dispare rapid, in timp ce "imunitatea de reducere a bolii este de lunga durata". Aceasta inseamna ca o persoana poate sa se reinfecteze cu noul coronavirus la cateva luni dupa infectare, insa a doua, a treia sau a patra oara boala nu s-ar manifesta la fel de sever - similar cu infectiile in cazul racelii obisnuite.

Potrivit cercetatorilor, odata ce majoritatea oamenilor dobandesc protectie impotriva COVID-19, fie pe cale naturala, prin infectare, fie prin vaccinare, majoritatea cazurilor vor aparea "aproape in totalitate la bebelusi si copii mici", despre care se cunoaste ca in acest caz prezinta in general doar simptome usoare.

Intre timp, in cazul persoanelor varstnice si a celor vulnerabile, reinfectarea poate avea loc in continuare in timpul "fazei endemice", insa acestea ar putea fi protejate de simptomele grave de COVID-19 datorita infectiilor pe care le-au experimentat in copilarie, conform modelelor pe termen lung dezvoltate de echipa. Studii asupra virusurilor comune care cauzeaza raceli demonstreaza ca aceste manifestari timpurii de boala apar mai ales la varste cuprinse intre 3 si 5 ani.

Insa, in absenta implementarii masive a vaccinarii, ar putea dura multi ani - cu infectii si decese - inainte ca noul coronavirus sa devina doar o alta boala sezoniera, au subliniat cercetatorii.

Totodata, vaccinurile impotriva COVID-19 nu sunt 100% eficiente in prevenirea infectiei, asa ca este probabil ca acestea sa fie mai bune pentru prevenirea efectelor grave pe termen lung, au notat autorii studiului.

Dezvoltatorii vaccinului de la Moderna, unul dintre produsele de imunizare care au primit autorizare de urgenta in SUA, au declarat luni ca imunitatea oferita de vaccinul lor ar trebui sa dureze cel putin un an, a relatat Reuters.

Previziunile echipei de cercetatori nu sunt insa promisiuni, a declarat pentru Times dr. Marc Lipsitch, epidemiolog la Harvard TH Chan School of Public Health din Boston. "As miza in mare masura pe predictia lor (conform careia noul coronavirus) va deveni precum coronavirusurile (care provoaca) raceala obisnuita", a spus Lipsitch. "Insa nu cred ca este un lucru absolut garantat", a adaugat specialistul.

Chiar si in cazul in care noi variante de coronavirus, precum cea din Marea Britanie care se raspandeste in prezent in SUA si in alte state, reapar in timpul fazei endemice, cercetatorii sustin ca imunitatea dobandita de la variantele anterioare "este suficient de puternica pentru a preveni imbolnavirile grave".

Aceeasi idee se aplica si in cazul reinfectarilor cu oricare dintre cele patru coronavirusuri care provoaca raceala comuna, ce par sa sporeasca imunitatea dupa fiecare imbolnavire.

Studiul a fost publicat marti in jurnalul Science.

Noi descoperiri îngrijorătoare despre efectele Covid. La ce pericole sunt expuși pacienții după mai mulți ani de la infectare
Noi descoperiri îngrijorătoare despre efectele Covid. La ce pericole sunt expuși pacienții după mai mulți ani de la infectare
Un nou studiu citat de CNN sugerează că Covid-19 ar putea reprezenta un factor de risc semnificativ pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale timp de până la trei ani de la...
Mircea Geoană nu poate avea un reprezentant în Biroul Electoral Central. Decizia finală a Instanței supreme
Mircea Geoană nu poate avea un reprezentant în Biroul Electoral Central. Decizia finală a Instanței supreme
Contestația depusă de Mircea Geoană la Curtea Constituțională a României (CCR) i-ar fi permis desemnarea unui reprezentant în Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile prezidențiale....
#studiu, #covid, #coronavirus , #coronavirus
  1. Zborurile spre și dinspre Tel Aviv, suspendate pe o perioadă mai lungă de Wizz Air. Cum pot recupera banii pasagerii
  2. Cum ar putea încerca Trump să conteste rezultatele alegerilor dacă pierde din nou. Vulnerabilitățile care îngrijorează experții electorali
  3. Cine este polițistul local din Sectorul 4 care s-a certat cu Nicușor Dan și a sunat la 112 să cheme Poliția Națională
  4. Ministrul Justiției a trimis Parlamentului cererea de ridicare a imunității lui Eugen Pîrvulescu
  5. Profesor român la Princeton, despre miza conflictului din Ucraina: "Este un război împotriva Vestului" VIDEO
  6. Iohannis merge la Bruxelles. Propunerea șefului statului care va fi discutată de liderii europeni
  7. Probleme uriașe pentru Gazprom. Gigantul rus a ajuns să-și vândă hotelurile, după ce a înregistrat pierderi de miliarde de dolari
  8. De unde ar fi putut lua copilul din Ilfov infecția cu meningită meningococică. Era vaccinat pentru boala care poate ucide în două zile
  9. Mașină vandalizată în parcarea unui centru comercial. Ce mesaje au fost scrise cu vopsea albă VIDEO
  10. Pas important pentru extinderea UE. S-au deschis oficial negocierile pentru aderarea unui nou stat: „Trebuie să accelerăm procedurile”