Studiu: Cum gandesc oamenii care cred in teoriile conspiratiei

Vineri, 24 Iulie 2020, ora 12:34
4201 citiri
Studiu: Cum gandesc oamenii care cred in teoriile conspiratiei
Foto: Facebook/Radu Umbres

Antropologul Radu Umbres spune ca printre cei cred in teorii ale conspiratiei despre pandemia de coronavirus sau alte fake-news-uri sunt si oameni educati, doar ca anumite mecanisme sociale si mentale ii predispun sa sustina astfel de idei.

Datele adunate de Radu Umbres intr-un studiu despre cum gandesc oamenii care cred in teoriile conspiratiei arata ca, de obicei, ei nu se simt inclusi in societate sau nu au incredere in autoritati.

Intr-o interventie la Digi24, antropolugul spune sa nu ii tratam cu dispret sau sa ii criticam, pentru ca singura solutie constructiva este comunicarea.

"Este clar ca exista niste teorii ale conspiratiei, explicatii alternative fata de versiunea oficiala care circula in spatiul public. Am auzit acest termeni, de bazaconii sau de ciudati. Cred ca este o problema daca ii vedem asa. (...) Intrebarea este de ce anumiti oameni ajung sa le creada.

Putem sa intelegem de ce anumite teorii ale conspiratiei prind la anumiti oameni. Ei nu sunt nici prosti, nici rai. Sunt anumite mecanisme, si sociale si mentale, care predispun la a le crede, de aceea oameni de langa noi cred in lucruri cum ca virusul ar fi facut in laborator sau ca nu exista, sau ca cineva profita de pe urma acestei pandemii.

In acest moment lucrez impreuna cu colegul meu Catalin Stoica, de la SNSPA, pe niste date empirice. Am intrebat oamenii in ce teorii ale conspiratiei cred. Ei nu sunt foarte multi, dar exista", a spus Radu Umbres.

Antropologul este de parere ca profilul unei astfel de persoane este acela de marginal, izolat in societate sau care se bazeaza adesea pe intuitia personala.

"In primul rand, sunt niste oameni deseori marginali in societate. Nu se simt inclusi. Poate au pozitii politice extreme. Sunt de asemenea oameni care se simt cumva mai jos in societate, cu un statut mai scazut. Nu sunt neaparat oameni needucati. E un stereotip. Oamenii care au studii pana la liceu sunt cei care cred cel mai putin in teoriile conspiratiei.

Aunci cand controlam pentru alte variabile, care tin si de psihicul uman, sunt oameni care deseori cred ca au dreptate si sunt foarte convinsi de parerile lor, care nu vor neaparat sa invete de la ceilalti. Se simt intr-un fel superiori. Sunt oameni care nu sunt deschisi neaparat catre dialog. Sunt oameni care au o parere foarte buna despre ei. In acelasi timp se simt si singuri. Sunt oameni care isi cred foarte mult propriile intuitii. Un exemplu foarte simplu, o problema de matematica: un palc de nuferi este pe un lac, in fiecare zi isi dubleaza suprafata, in 48 de zile va acoperi tot lacul. In cate zile va acoperi jumatate din lac? Pentru foarte multi dintre noi raspunsul este 24, dar este gresit. Este 47. Daca raspunzi gresit la aceasta intrebare, atunci ai incredere in intuitia ta, ca stii tu ceva despre virus, ca exista o poveste acolo. Asta explica de ce foarte multi dintre noi ajung sa creada intr-o varianta sau alta, sau mai multe, intr-o masura mai mare sau mai mica. Nu sunt oameni ciudati, ci pur si simplu oameni cu anumite trasaturi si trebuie inclusi in societate, trebuie sa se discute cu ei", a mai spus Umbres.

Radu Umbres a explicat, deasemenea, ca oamenii in varsta tind sa creada mai mult in astfel de teorii, probabil si din cauza ca au trait in perioada comunista.

"Problema, din punctul de vedere al viziunii politice, este de increderea pe care acesti oameni o au in sistem. Oamenii in varsta tind mai repede sa creada in teoriile conspiratiei, s-ar putea din cauza faptului ca au fost expusi la perioada comunista, in care au existat teorii ale conspiratiei, pentru ca versiunile oficiale nu erau crezute, pentru ca era totul propaganda. Poate simt in momentul de fata ca ceea ce faceti si dumneavoastra este propaganda, ce fac eu este propaganda. In cine sa ai incredere? Poti sa ai incredere in sistemul educational. OK, sunt doctor in antropologie sociala, dar sunt o gramada de oameni cu doctorate. Pe cine sa cred? Daca o sa vina altcineva cu alta diploma si vine cu aceasta teorie, poate vei avea incredere in el, mai ales daca ti se pare intuitiv corecta. De aceea este foarte important ca oamenii sa aiba incredere in autoritati. Eu nu stiu ca virusul exista. Dumneavoastra nu stiti ca virusul exista. Daca o sa luam un microscop, n-o sa deosebim virusul asta de bacilul tuberculozei. Nu suntem experti. Exista niste experti care stiu ce inseamna virusul, cum poate fi tinut sub control, ce se poate face din punct de vedere social, politic, ca sa trecem prin criza asta. Pe de o parte, trebuie sa avem incredere in ei ca stiu mai bine, pe de cealalta parte trebuie ei sa ne dovedeasca ca stiu ce vorbesc", a explicat cercetatorul cercetatorul, la Digi24.

El spune ca studiile cercetatorilor din alte tari arata ca oamenii pot fi convinsi sa isi schimbe viziunea despre o teorie, dar "exista si o mica minoritate care nu poate fi convinsa".

Solutia este comunicarea cu bune intentii si informativa.

"De obicei, ne schimbam perceptiile, opiniile gresite cand suntem prezentati cu argumente bune, dar care vin din partea cuiva in care avem incredere ca este competent si mai ales benevolent. Nimeni vreodata nu a auzit ca altul i-a spus ca << esti prost >> . Si ai spus: << O, da. Wow, sunt prost, nu m-am mai gandit pana acum la asta >> . Facandu-i prosti, ciudati, nu vom reusi sa-i convingem. Dimpotriva. Toti avem frici, semne de intrebare. Trebuie sa intram in conversatie si sa aflam raspunsuri. Ei au nevoie de niste raspunsuri mai bune decat cele pe care le ofera teoriile conspiratiei", a conchis antropologul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
Fake cu Zelenski arestat, distribuit pe rețelele de socializare: ”Este transferat acum la închisoarea Delfinul Negru”
Fake cu Zelenski arestat, distribuit pe rețelele de socializare: ”Este transferat acum la închisoarea Delfinul Negru”
O știre falsă cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care ar fi fost arestat se răspândește în mediul online. Pozele îl prezintă pe Zelenski în timp ce ar fi înregistrat la...
#studiu, #fake news, #teoriile conspiratiei, #conspiratie, #coronavirus, #pandemie, #Radu Umbres, #antropologie , #coronavirus