Studiu. Evolutia pandemiei in Romania: In 19 septembrie numarul cazurilor zilnice va fi de peste 2600. In cel mai negru scenariu se poate ajunge la peste 8300

Luni, 20 Iulie 2020, ora 11:32
5637 citiri
Studiu. Evolutia pandemiei in Romania: In 19 septembrie numarul cazurilor zilnice va fi de peste 2600. In cel mai negru scenariu se poate ajunge la peste 8300
Sursa: Pixabay

Un nou studiu realizat de statisticianul Valentin Parvu si dr. Emilian Popovici, vicepresedinte al Societatii Romane de Epidemiologie, analizeaza evolutia epidemiei de coronavirus in Romania si proiectiile pentru urmatoarele doua luni, in functie de indicele de reproductie. Cinci scenarii posibile sunt prezentate, iar daca indicele actual de reproductie se mentine in continuare, in 19 septembrie vor fi in jur de 2604 de cazuri noi depistate, peste 46.000 de cazuri active, iar aproximativ 1578 de pacienti vor fi internati la terapie intensiva. Daca epidemia accelereaza in continuare, exista si un scenariu mai sumbru.

Autorii cercetarii subliniaza ca fara noi masuri restrictive, in special la nivel local si regional, raspandirea accelerata a virusului in Romania nu poate fi tinuta sub control. Ei propun, intre altele, limitarea la 10 a numarului de calatori in mijloacele de transport, restrictii de calatorie intre orasele/regiunile afectate si restul tarii, precum si recomandarea pentru populatie de a sta in casa, iar iesirile sa se limiteze la ceea ce este esential, cum ar fi exercitii fizice si procurarea de alimente.

"Cresterea numarului de cazuri zilnice a urmat in general Scenariul 2 (Rt = 1.1), cu o acceleratie a cresterii in ultimele aproximativ 10 zile. Corespunzator, cresterea in transmisibilitate cu Rt apropiindu-se de 1.2 a inceput a fi observata de la sfarsitul lui Iunie/inceputul lui Iulie", precizeaza autorii in noul studiu publicat pe graphs.ro.

"Proiectiile pentru urmatoarele 2 luni, pana pe 19 Septembrie, au fost facute folosind datele publice disponibile pana la 18 Iulie. In ultimele 2-3 saptamani s-au schimbat procedeele de externare a pacientilor (pacientii sunt externati dupa 10 zile daca raman asimptomatici), iar unii pacienti au inceput sa fie externati la cerere. Aceste schimbari au dus la o scadere a numarului de pacienti activi (estimati acum la cazurile noi din ultimele 22 zile fata de 25 zile cat erau in urma cu o luna). De asemenea, au dus la o crestere a numarului de cazuri noi. Aceasta se datoreaza, in parte, numarului crescut de persoane contagioase prezente in populatie, si posibil datorita cresterii transmisibilitatii. Este de asemenea recunoscut faptul ca atunci cand epidemia este in crestere, numarul de internati ATI este un indicator care intarzie cu cateva zile fata de evolutia cazurilor noi (cresterea ATI din valul 2 a inceput in jur de 11 Iunie, pe cand cazurile noi au inceput sa creasca din prima saptamana din Iunie). Internatii ATI au fost estimati pentru aceasta proiectie la 3.4% din pacientii activi din urma cu 8 zile (pacientii activi au fost estimati a fi pacientii cumulati pe 22 zile)", precizeaza autorii cercetarii.

Potrivit acestora, numarul bazal de reproductie efectiv s-a aflat in general in jur de 1.1 de la inceputul lunii Iunie, insa au existat cresteri periodice la 1.2 si scaderi temporare in jur de 1 datorate raportarilor mai mici de duminica si luni.

"Daca indicele de transmisibilitate Rt ramane in jur de 1.1, un numar de aproximativ 2604 cazuri noi vor aparea pe 19 Septembrie. Numarul de internati ATI in acel moment este estimat in jur de 1578. Pentru scenariul mai grav cu Rt = 1.2, numerele ar fi si mai mari", se arata in studiu.

In opinia statisticianului Valentin Parvu si a doctorului Emilian Popovici, vicepresedinte al Societatii Romane de Epidemiologie, este putin probabil ca transmisibilitatea virusului sa scada semnificativ daca nu sunt luate masuri, care pot fi nationale sau regionale. Autorii cercetarii considera, de altfel, ca anumite masuri locale stricte ar fi putut aduce beneficii in retrospect. De exemplu, daca in Brasov s-ar fi luat anumite masuri de restrictionare a circulatiei in urma cu aproximativ o luna, cand era singurul judet din tara cu peste 30 de cazuri saptamanale la 100.000 de locuitori, acestea ar fi putut probabil reduce riscul ca alte judete vecine (Arges, Dambovita, Prahova) sa fie acum intr-o situatie similara. Autorii amintesc exemplul judetului Suceava, primul focar major de coronavirus din Romania, cand s-a vazut ca judetele vecine unui astfel de focar au mult mai multe sanse de a deveni la randul lor focare.

Autorii proprun si o serie de amsuri locale pentru limitarea raspandirii acestui virus, ele vizand limitarea numarului maxim de persoane in grup la 10 in judetele/localitatile afectate,

supravegherea transportului public inclusiv a celui pe caile ferate pentru respectarea cu strictete a masurilor de distantare fizica si a portului mastii de protectie iar acolo unde este posibil nedepasirea unui numar de maxim 10 calatori intr-un vehicul de transport in cazul calatoriilor care depasesc ca timp 15 minute, plus recomandarea de a sta acasa - cu exceptii pentru sport, obtinere alimente si alte iesiri esentiale.

De asemenea acestia sustin ca sunt necesare si restrictii de calatorie intre orasele/regiunile afectate si restul tarii.

Citește și:
Erori ale unui laborator de testare COVID-19 din Marea Britanie ar fi putut determina decesul a 20 de persoane
Erori ale unui laborator de testare COVID-19 din Marea Britanie ar fi putut determina decesul a 20 de persoane
Erori ale unui laborator de testare COVID-19 din Marea Britanie care au făcut ca zeci de mii de cazuri pozitive de COVID-19 să fie raportate ca fiind negative ar fi putut conduce la moartea a 20...
Liber la dezinformare pe Twitter în legătură cu pandemia COVID-19. Decizia luată de Elon Musk
Liber la dezinformare pe Twitter în legătură cu pandemia COVID-19. Decizia luată de Elon Musk
Platforma de socializare Twitter nu va mai lua măsuri împotriva dezinformării privind pandemia de COVID-19, după preluarea reţelei sociale de către miliardarul Elon Musk, relatează marţi...