Studiu - Izolarea a salvat peste trei milioane de vieti in Europa

Marti, 09 Iunie 2020, ora 10:02
5300 citiri
Studiu - Izolarea a salvat peste trei milioane de vieti in Europa
Foto: Pixabay

Masurile de izolare impuse in criza sanitara provocata de noul coronavirus au salvat mai mult de 3 milioane de vieti in Europa, potrivit unui studiu realizat pe 11 tari de o echipa de cercetatori de la Imperial College London.

Oamenii de stiinta spun ca masurile stricte, majoritatea impuse in luna martie, au avut "un efect substantial" si au ajutat la reducerea ratei de multiplicare a infectiei sub 1 pana la inceputul lunii mai.

Rata de multiplicare reprezinta numarul mediu de oameni pe care o persoana infectata ii contamineaza. O valoare de peste 1 poate duce la o crestere exponentiala.

Echipa de cercetatori a estimat ca, pana la inceputul lunii mai, intre 12 si 15 milioane de oameni din 11 tari - Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia si Elvetia - au fost infectati cu noul coronavirus.

Prin compararea numarului deceselor inregistrate cu cel estimat de ei, daca masuri de izolare nu ar fi fost introduse, a rezultat ca aproximativ 3,1 milioane de morti au fost evitate.

"Masurarea eficientei acestor interventii este importanta, avand in vedere impactul economic si social, si poate indica care sunt actiunile necesare pentru a mentine controlul", au spus cercetatorii, citeaza Reuters.

Un alt studiu, realizat de cercetatori americani, publicat impreuna cu cel al ICL in revista Nature, a estimat ca masurile de izolare implementate in China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franta si SUA au prevenit sau intarziat in jur de 530 de milioane de cazuri de Covid-19.

Concentrandu-se pe analiza in sase tari, cercetatorii americani au comparat rata de crestere a infectiilor inainte si dupa implementarea a peste 1.700 de politici locale, regionale si nationale, menite sa incetineasca ori sa opreasca raspandirtea Covid-19.

Ei au descoperit ca, fara vreo politica de acest fel, ratele de infectare cu SARS-CoV-2 ar fi crescut cu 68% pe zi in Iran si in medie cu 38% pe zi in celelalte cinci tari.

La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului SARS-CoV-2 in Wuhan (China) la finalul anului trecut, au fost inregistrate peste 7,1 milioane de contaminari si mai mult de 406.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni convorbiri telefonice cu omologii săi din Orientul Mijlociu şi Europa, exprimându-şi sprijinul pentru Israel după atacurile...
#coronavirus, #Europa, #studiu, #izolare , #coronavirus