STUDIU. Terapia cu sterozi in cazul bolnavilor de Covid-19 aflati in stare critica reduce riscul de deces cu 20%

Joi, 03 Septembrie 2020, ora 07:35
2740 citiri
STUDIU. Terapia cu sterozi in cazul bolnavilor de Covid-19 aflati in stare critica reduce riscul de deces cu 20%
Foto: Pixabay.com

O analiza a sapte studii clinice efectuate la nivel international arata ca tratarea cu sterozi a bolnavilor de Covid-19 aflati in stare critica reduce riscul de deces cu 20%. In acest context, Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a revizuit recomandarea fata de acest tratament.

Analiza, care a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scazute de hidroxicortizon, dexametazona si metilprednisolon, arata ca steroizii imbunatatesc ratele de supravietuire ale pacientilor bolnavi de Covid-19 internati la terapie intensiva.

"Acest lucru este echivalent cu supravietuirea a circa 68% dintre pacientii cei mai bolnavi de Covid-19 dupa tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% in cazul absentei corticosteroizilor", arata un comunicat al cercetatorilor.

Coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, Janet Diaz, a spus ca agentia si-a actualizat recomandarea pentru a include "o recomandare puternica" referitoare la utilizarea steroizilor in cazul pacientilor cu forme grave si critice de Covid-19.

"Dovezile arata ca daca administrezi corticosteroizi...exista cu 87 de decese mai putine la 1.000 de pacienti. Vietile respective au fost salvate.", a spus Diaz la un eveniment live online al OMS.

"Steroizii sunt ieftini si deja disponibili, iar analiza noastra a confirmat ca au eficacitate in reducerea deceselor in randul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19", a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistica medicala si epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acesta analiza.

Concluziile, publicate in Journal of the American Medical Association, intaresc rezultatele anuntate in iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil sa reduca ratele de deces ale pacientilor cu cele mai grave forme de Covid-19.

Ulterior, dexametazona a fost folosita pe scara larga in sloanele de terapie intensiva din mai multe tari, pentru tratarea bolnavilor de Covid-19.

Cel mai eficient tratament pentru COVID-19: "Romanii trebuie sa inteleaga ca este un produs salvator"

Cum functioneaza cu exactitate tratamentul cu plasma covalescenta pentru bolnavii de COVID-19: "Este o simpla perfuzie"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Steroizi, #tratament coronavirus, #OMS , #coronavirus