Detalii despre vaccinul impotriva COVID-19, pe care l-ar putea primi Romania. Cine il produce, cat costa, faza de testare, cate doze ne vor reveni

Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 00:06
6656 citiri
Detalii despre vaccinul impotriva COVID-19, pe care l-ar putea primi Romania. Cine il produce, cat costa, faza de testare, cate doze ne vor reveni
FOTO: Pexels

La mai bine de sase luni de la declararea pandemiei, cursa pentru vaccinul impotriva SARS-CoV-2 este inca stransa. 35 de vaccinuri se afla in momentul de fata in faza de testare pe oameni la nivel mondial. Romania ar trebui sa primeasca aproximativ 1.290.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 intr-o prima transa, in urma contractului pe care Comisia Europeana l-a semnat cu compania farmaceutica AstraZeneca pentru achizitionarea a 300 de milioane de doze. Vaccinul se afla in acest moment in faza experimentala, potrivit anuntului transmis de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, pe 3 septembrie.

Conducerea companiei farmaceutice AstraZeneca estimeaza ca serul ar putea fi disponibil la sfarsitul anului acesta sau cel mai tarziu la inceputul lui 2021.

De aceste doze vor beneficia categoriile vulnerabile si cele profesionale, respectiv cele medicale si cadrele didactice.

Citeste si: STUDIU Un grup de tari bogate, reprezentand 13% din populatia lumii, au rezervat jumatate din viitoarele doze de vaccinuri impotriva COVID-19

Partener al Universitatii din Oxford, compania a prezentat unul dintre cele mai avansate proiecte occidentale in cursa pentru a gasi un vaccin pentru a stopa epidemia care afecteaza tot Globul. Proiectul lor a fost testat pe mai multe mii de voluntari din Marea Britanie si din alte parti ale lumii, precum Brazilia, Africa de Sud sau Statele Unite.

Cine este AstraZeneca?

AstraZeneca este o companie biofarmaceutica globala care se concentreaza pe descoperirea, dezvoltarea si comercializarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta, in principal pentru tratamentul bolilor din sfera oncologica, cardiovasculara, renala, a metabolismului, respiratorie si imunologica. Cu sediul in Cambridge, Marea Britanie, AstraZeneca opereaza in peste 100 de tari, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa de Pfizer si AstraZeneca.

Cum s-a ajuns la acest vaccin?

Vaccinul este o combinatie de doi virusi. Cercetatorii de la Oxford si compania satelit a universitatii, Vaccitech, au inceput cu o versiune slabita a unui adenovirus care provoaca raceli la cimpanzei. Acelasi adenovirus de cimpanzeu a fost folosit pentru a face un vaccin Ebola. Pentru a lupta impotriva coronavirusului, virusul cimpanzeului a fost conceput pentru a oferi instructiuni celulelor umane, astfel incat sa produca proteina cheie din SARS-CoV-2 pe care coronavirusul o foloseste pentru a invada celulele umane, potrivit ScienceNews.

Citeste si: Coronavirus: Vaccinul rusesc Sputnik-V, contestat de zeci de cercetatori din mai multe tari

Alte potentiale vaccinuri impotriva coronavirusului, aflate in faza de testare, utilizeaza adenovirusuri umane pentru a transporta proteina cheie. Dar, din moment ce multi oameni au raceli cauzate de adenovirusuri, vaccinul ar putea fi mai putin eficient prin prezenta anticorpilor deja dezvoltati.

In testele preclinice cu macacii rhesus, vaccinul si-a aratat efecienta in protejarea impotriva infectiilor cu coronavirus, au raportat cercetatorii pe 30 iulie in revista Nature, arata sursa anterior citata. Si in studiile timpurii efectuate pe oameni, vaccinul a stimulat producerea de anticorpi impotriva proteinei cheie, transmiteau specialistii pe 20 iulie, dupa testarea vaccinului pe 534 de voluntari.

Testele pentru vaccin, oprite

Dupa ce a trecut de fazele I si II ale testelor clinice, AstraZeneca a oprit faza a III-a a testelor pe 6 septembrie. Un voluntar britanic caruia i se administrase vaccinul s-a imbolnavit si a primit un diagnostic de "mielita transversa", o inflamatie a maduvei spinarii care poate cauza durere sau alte probleme senzoriale, paralizie a muschilor, disfunctii ale vezicii urinare sau a intestinelor.

De atunci, o ancheta a fost deschisa de comitete independente si autoritati de reglementare internationale.

Astfel de intreruperi ale testarii in faza a treia, in momentul in care un voluntar se imbolnaveste, sunt oarecum obisnuite, iar medicii trebuie sa determine daca este vorba despre un efect secundar al vaccinului sau imbolnavirea are alte cauze.

Pe 12 septembrie, Universitatea Oxford a anuntat reluarea testelor clinice pentru vaccin. Compania a obtinut unda verde de la Agentia de Reglementare a Medicamentelor si a Produselor Medicale pentru reluarea studiilor.

Citeste si: Bill Gates, despre un potential vaccin contra COVID-19: "In 2021 vom putea depasi boala, cel putin in tarile bogate"

"In cadrul unui studiu atat de mare, este de asteptat ca unii participanti sa se simta rau. Fiecare caz trebuie evaluat cu atentie, pentru a ne asigura ca si evaluarea sigurantei vaccinului este clara", a transmis Universitatea Oxford, intr-un comunicat de presa.

Potrivit unui document destinat informarii participantilor publicat online de Universitatea Oxford, citat de Reuters, evenimentele adverse care au dus la suspendarea studiului clinic ar putea sa nu aiba legatura cu vaccinul in sine.

"Dupa o evaluare independenta, s-a considerat ca este improbabil ca aceste afectiuni sa fie asociate cu vaccinul sau au existat dovezi insuficiente pentru a afirma cu certitudine ca aceste boli au legatura sau nu cu vaccinul", arata documentul.

Pana acum, circa 18.000 de voluntari au fost deja vaccinati, din cei 30.000 ce vor lua parte la faza a III-a si ultima, inainte de inceperea productiei.

Persoanele au raportat in mare parte reactii adverse usoare, cum ar fi dureri de cap, oboseala si dureri musculare. Dar, pentru a determina daca vaccinul functioneaza efectiv si este sigur, trebuie testat pe mii de oameni. Studiile de faza a III-a au comparat vaccinul cu un placebo. Daca vaccinul functioneaza, mai multi oameni din grupul placebo vor ajunge sa primeasca COVID-19 decat cei din grupul vaccinat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#coronavirus, #vaccin, #sars cov 2, #Romania , #coronavirus