Trei orase din judetul Salaj intra in carantina. Rata infectarilor este uriasa

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 13:15
4476 citiri
Trei orase din judetul Salaj intra in carantina. Rata infectarilor este uriasa
FOTO: Pixabay.com

Municipiul Zalau si orasele Jibou si Cehu Silvaniei, localitati in care rata infectarilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile depaseste 8 la mia de locuitori, vor fi carantinate, scrie Agerpres.

Anuntul a fost facut luni seara de catre purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Salaj, Florina Man, care a precizat ca pentru cele trei localitati va fi demarata procedura de carantinare. Decizia autoritatilor vine dupa ce luni, in cadrul unei videoconferinte organizata de Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei, premierul Ludovic Orban le-a cerut prefectului de Salaj si directorului Directiei de Sanatate Publica din judet sa dispuna carantina in localitatile unde s-a depasit indicele de infectari cu SARS-CoV-2 de 6 la mie.

In Salaj erau, luni, 3.011 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la inceputul pandemiei, cu 1.923 cazuri pozitive in prezent, din care 178 persoane spitalizate si 1.745 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimtit sa se izoleze si sunt monitorizate de medicul de familie.

Salajul a devenit, duminica, primul judet din Romania unde rata infectarilor a cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a fost mai mare de 5. O incidenta de peste 6 la mia de locuitori se inregistra, luni, in localitatile: Jibou - 10,31, Cehu Silvaniei - 9,45, Zalau - 8,47, Mirsid - 7,68, Nusfalau - 7,61, Somes-Odorhei - 6,37, Hereclean - 6,30 si Salatig - 6,10.

"Am identificat, de exemplu, in Salaj, ca pragul ridicat se datoreaza in special catorva localitati, unde s-a depasit un indice de peste 6 la mie si am solicitat prefectului si directorului Directiei de Sanatate Publica sa ia masura dispunerii carantinei in acele localitati", a declarat Ludovic Orban, luni, la plecarea de la sediul MAI, unde a participat la videoconferinta organizata de Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei, impreuna cu comitetele judetene pentru situatii de urgenta si prefectii.

El a raspuns astfel intrebat daca autoritatile iau in calcul noi masuri speciale pentru judetele Salaj, unde s-a depasit pragul de 5 la mie, si Cluj, judet care se apropie de acest prag. Intrebat daca se are in vedere restrictionarea circulatiei persoanelor pe timp de noapte in anumite zone, asa cum se intampla in alte tari europene, premierul a explicat ca "in cadrul deciziei de carantinare exista posibilitatea ca in interiorul localitatii sa se instituie si aceasta masura".

"Procedura este la propunerea DSP si a Comitetului Judetean prin hotararea comandantului actiunii, a domnului secretar de stat Arafat", a spus Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#covid salaj, #carantina salaj , #coronavirus