Ce este tulpina dublu-mutanta din India si ce sanse sunt sa ajunga in Romania. Napasta cumplita care s-a abatut asupra Indiei

Miercuri, 28 Aprilie 2021, ora 03:15
12137 citiri
Ce este tulpina dublu-mutanta din India si ce sanse sunt sa ajunga in Romania. Napasta cumplita care s-a abatut asupra Indiei
Pandemia de COVID-19 a afectat puternit India FOTO Hepta.ro

Pandemia de COVID-19 a evoluat foarte agresiv in India, care a inregistrat duminica, 25 aprilie, un record mondial de aproape 350.000 de infectari noi intr-o singura zi. Sistemul medical este depasit, oamenii mor la usa spitalelor, iar cadavrele se ard imediat cum ajung la crematorii.

Colapsul sistemului sanitar indian este partial atribuit noii variante a SARS-CoV-2, denumita B.1.617, detectata initial in octombrie in vestul Indiei. Ea este descrisa drept "dublu mutanta", intrucat are doua mutatii preocupante la nivelul proteinei spike, prin care coronavirusul se ataseaza de celulele umane.

Verdict ingrijorator al OMS: varianta indiana a coronavirusului, detectata in cel putin 17 tari

Prima mutatie, E484Q, este apropiata de cea deja observata la variantele coronavirusului sud-africana si braziliana (E484K), suspectata ca reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente si sporeste riscul de reinfectare.

A doua mutatie, L452R, este de asemenea prezenta la varianta descoperita in California si ea ar putea antrena cresterea transmiterii virusului. Este prima data cand aceste mutatii sunt detectate impreuna la o varianta ce are o raspandire semnificativa.

In acest context, mai multe state au decis sa suspende zborurile din India, mai exact Australia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit si Noua Zeelanda.

Medicul Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina a explicat pentru Ziare.com de ce este periculoasa aceasta mutatie despre care inca nu se stiu foarte multe lucruri.

"Sunt mai multe mutatii in proteina Spike. Momentan putem sa speculam ca se asociaza cu un raspuns mai scazut fata de protectia oferita de vaccinuri si ca ar avea o transmisibilitate mai mare. Avem destul de putine date care sa ne permita sa spunem ca aceasta tulpina, B.1.617, este responsabila de cresterea accentuata a numarului de cazuri. Sunt mai multe tulpini implicate.

Momentan, tulpina indiana este incadrata ca varianta de interes, nu ca varianta de ingrijorare, cum sunt cele din Marea Britanie si din Africa de Sud", explica Marius Geanta.

Referitor la decizia mai multor state de a suspenda zborurile din India, medicul sustine ca este o masura de precautie, asa cum s-a intamplat si in cazul Marii Britanii atunci cand s-a constatat ca tulpina B.1.1.7 a devenit predominanta.

Cu toate ca situatia este critica in India, tara reuseste sa secventieze 5% dintre cazurile confirmate, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Marius Geanta puncteaza importanta secventierii, fiind singura cale de a aduna date precise.

"Ei reusesc sa secventieze 5% din numarul zilnic de teste pozitive si au avut si 350.000 de cazuri intr-o zi. Si asa au reusit sa obtina mai multe informatii despre noua varianta. Daca secventiem foarte mult si pe o durata mai lunga de timp o sa ai informatii cu acuratete mult mai mare, in timp real, care sa iti permita sa iei masuri", adauga Marius Geanta.

Situatia din India, asemanatoare cu Wuhan

Marius Geanta compara situatia din India cu inceputurile pandemiei de COVID-19 din Wuhan, dar precizeaza ca in momentul actual avem mult mai multe date despre virus, la care se adauga si vaccinul. Totusi, spune ca este doar o chestiune de timp pana cand tulpina din India o sa fie identificata si in Romania.

"Din punct de vedere sanitar avem acum in India o situatie care seamana mult cu cea din Wuhan, la inceputul pandemiei. Daca tulpina difera foarte mult de celelalte, atunci exista riscul sa avem o pandemie suprapusa cu alta pandemie. Totusi, pe de-o parte stim mult mai multe lucruri despre virus, putem sa caracterizam mult mai repede si mult mai bine varianta aceasta. Sa nu uitam ca ponderea vaccinarii este in crestere si ca este, probabil, cel mai important factor in stoparea progresiei acestei tulpini.

Cu siguranta este doar o chestiune de timp pana cand vor fi identificate cazuri si in Romania", mai spune Marius Geanta.

Medicul a explicat si cum a ajuns India in aceasta situatie, fiind vorba despre mai multi factori care s-au suprapus, si anume:

  • Aparitia mai multor tulpini
  • Relaxarea masurilor
  • Populatie foarte mare, care inseamna aglomerari foarte mari
  • Rata scazuta de vaccinare

Marius Geanta considera ca atunci cand o tara ajunge intr-o situatie atat de critica, singura solutie este un lockdown national sever.

"In acest punct sunt doua elemente, o data trebuie stopata cu orice pret transmiterea, ceea ce inseamna un lockdown national sever. Pe de alta parte este vorba de suportul serviciilor de sanatate din India. India nu are un sistem de sanatate foarte performant si asta stiam de dinainte de pandemie. Trebuie accelerata vaccinarea, dar raportat la populatia Indiei este destul de complicat sa fie vaccinati atat de multi oameni intr-un timp atat de scurt incat sa conteze", concluzioneaza Marius Geanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Covid 19, #India, #tulpina noua covid, #mutatie , #coronavirus