Vechile metehne ale Chinei au intarziat lupta impotriva coronavirusului

Duminica, 02 Februarie 2020, ora 18:15
12842 citiri
Vechile metehne ale Chinei au intarziat lupta impotriva coronavirusului
Foto: Hepta.ro / Arhiva

In momente critice ale crizei, autoritatile chineze au pus, in stilul caracteristic, secretomania mai presus de gestionarea deschisa a situatiei, o abordare care ar fi fost mai eficienta pentru impiedicarea raspandirii coronavirusului, scrie presa americana.

Dupa ce o boala misterioasa a facut mai multe victime intr-un spital din Wuhan, medicul Li Wenliang a incercat sa-si avertizeze colegii. "Este carantina la Urgente", a scris el pe un grup de chat. Trei zile mai tarziu, era fortat sa semneze o declaratie conform careia actiunea lui reprezenta un "comportament ilegal", scriu jurnalistii de la The New York Times.

Boala misterioasa s-a dovedit a fi o forma de coronavirus, care a ucis deja cel putin 304 oameni in China si a infectat mai mult de 14.380 de oameni in intreaga lume.

Modul in care guvernul chinez a gestionat initial ceea ce s-a transformat curand intr-o epidemie, obligand Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare stare de urgenta globala, a permis virusului sa castige teren - totul din dorinta de a evita alarmarea populatiei si rusinea politica, mai ales in contextul in care se apropia congresul Partidului Comunist.

In cele sapte saptamani cruciale care au trecut de la aparitia primelor simptome, la inceputul lunii decembrie, si pana cand s-a luat decizia de a inchide orasul, autoritatile chineze s-au concentrat pe intimidarea medicilor si, in general, a celor ce incercau sa traga un semnal de alarma.

Au minimalizat riscul in fata publicului, in loc sa le spuna celor 11 milioane de locuitori ai orasului cum sa se protejeze. Au inchis piata locala de unde se crede ca ar fi pornit virusul, dar nu a luat masuri mai ample pentru combaterea comertului cu animale salbatice.

Dupa ce a fost certat de autoritati, medicul Li, oftalmolog, s-a intors la munca. Pe 10 ianuarie a tratat o femeie cu glaucom. Nu avea de unde sa stie ca aceasta era infectata cu coronavirus, pe care il contractase cel mai probabil de la fiica sa. Nici ca avea sa fie infectat el insusi.

In spitale, medicii si asistentele erau alarmati de numarul tot mai mare de pacienti cu simptome specifice pneumoniei virale, care insa nu raspundeau la tratamentele obisnuite. Acesti pacienti aveau un singur lucru in comun: toti lucrau in piata de fructe de mare Huanan.

In cele din urma, in prima zi a anului, autoritatile au inchis piata si au anuntat ca aceasta va fi supusa unui proces de igienizare. Pentru public a fost primul raspuns vizibil din partea guvernului in vederea contracararii bolii.

Chiar si in mesajul de avertizare a biroului din Beijing al OMS despre o posibila epidemie tonul a fost unul optimist, autoritatile nationale sugerand ca au oprit raspandirea virusului de la sursa, ca focarul era limitat si ca virusul nu este transmisibil de la om la om.

Noua zile mai tarziu, un client fidel al pietei a devenit prima persoana care a murit din cauza noii boli. Autoritatile au facut public decesul dupa doua zile si au omis sa mentioneze ca si sotia barbatului s-a imbolnavit, la cinci zile dupa el, fara sa fi fost vreodata in piata.

De-abia dupa ce mai multi oameni au murit, iar boala a inceput sa se raspandeasca in afara granitelor Chinei, autoritatile de la Beijing au inceput sa acorde atentie chestiunii.

Guvernul l-a trimis la fata locului pe Zhong Nanshan, un cunoscut epidemiolog, care a avut un rol important in combaterea epidemiei de SARS din 2002.

Pe 20 ianuarie, Zhong anunta intr-un interviu pentru televiziunea de stat ca nu exista niciun dubiu asupra faptului ca noul coronavirus se transmite prin contact uman. Ba chiar un pacient ar fi infectat cel putin 14 cadre medicale.

Doua zile mai tarziu, Wuhan a fost inchis. Oamenii spun ca de-abia atunci au inteles gravitatea situatiei.

In lumina a ceea ce a urmat, actiunea medicului Li nu mai este vazuta ca nechibzuita. Intr-un comentariu postat pe contul de social media al Curtii Supreme din China, politia este criticata pentru anchetarea celor care au raspandit "zvonuri".

In prezent, Li se recupereaza in spitalul in care lucreaza. "Daca autoritatile ar fi facut publice informatiile despre epidemie mai devreme, cred ca ar fi fost mult mai bine. Ar trebui sa fie mai multa deschidere si transparenta", a declarat el pentru The New York Times.

C.S.

Cum va deschide Georgescu un canal navigabil în Rusia și cum vor veni germanii să se angajeze în România. Ce va face „din secunda zero” VIDEO
Cum va deschide Georgescu un canal navigabil în Rusia și cum vor veni germanii să se angajeze în România. Ce va face „din secunda zero” VIDEO
Călin Georgescu se laudă că va face un canal între Marea Neagră și Marea Caspică, dacă va deveni președintele României. De asemenea, fostul candidat susține că va deschide toate minele...
Călin Georgescu, atac la adresa UDMR: „Această asociație de bloc va fi evaluată foarte curând"
Călin Georgescu, atac la adresa UDMR: „Această asociație de bloc va fi evaluată foarte curând"
Călin Georgescu arată cu degetul UDMR-ul. Candidatul independent la prezidențiale a lăsat de înțeles că în eventualitatea în care va ajunge președinte, va utiliza toate pârghiile pentru...
#China raspuns prevenire coronavirus , #coronavirus
  1. Încep reducerile de personal la o mare companie de stat. Angajații, invitați să-și scrie raportul
  2. Adrian Sîrbu și Miron Cozma, inculpați în Dosarul Mineriadei, chemați să dea explicații în fața procurorilor. Sunt acuzați de infracțiuni contra umanității
  3. Avioane rusești au încălcat spațiul aerian românesc / Două aeronave F-16 ridicate de la sol / Atacurile, filmate de localnici / Reacția MapN VIDEO
  4. Informații cutremurătoare în dosarul prostituatei românce găsite moarte în curtea unei firme de dezmembrări auto. Ce au descoperit anchetatorii, cine ar fi principalul suspect și cauza morții
  5. SUA se pregătesc de temperaturi de - 31 de grade. Vremea la învestirea lui Trump va fi cea mai rece din ultimele patru decenii
  6. Vremea se încălzește în mare parte din țară. Prognoza pe regiuni: Unde va fi cald și unde va ninge
  7. Când se va putea circula pe trei benzi pe București-Pitești. Care este cea mai optimistă varianță pentru una dintre cele mai aglomerate autostrăzi
  8. Se schimbă regulile în Parlamentul European. Cum vor fi eurodeputații forțați să nu absenteze
  9. Cum își pot face dreptate românii cu efecte adverse după administrarea serului COVID: „Curajul oamenilor a revenit”. Ce spun medicii
  10. Presiunea lui Trump crește pentru Putin: Ce condiții ar accepta Rusia și de ce, pentru a pune capăt războiului