Ziare.com

Vestea proasta: A venit criza! Vestea si mai proasta: Iar nu suntem pregatiti

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 15 Martie 2020, ora 13:41

   

Vestea proasta: A venit criza! Vestea si mai proasta: Iar nu suntem pregatiti
Petrisor Peiu
Disputa dintre Ludovic Orban si Florin Citu pentru jiltul de premier are pentru romani aceeasi semnificatie pe care o avea pentru constantinopolitanii macelariti de turci pe 29 mai 1453 disputa teologilor bizantini despre sexul ingerilor.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Va uitati la imaginile sinistre cu orase chinezesti de milioane de locuitori inchise si aveti o strangere de inima? Va uitati la imaginile dezolante ale unui Milano pustiit, cu strazile si pietele golite de oameni si va incearca usurarea ca la noi sunt putini infectati cu sinistrul coronavirus? Romania nu are inca niciun mort din cauza Covid-19? Uitati toate acestea. O criza economica cumplita tocmai s-a declansat si ne va macina in anii urmatori.

Astazi nu mai este nicio indoiala: impreuna cu intreaga Europa, Romania va intra in recesiune, pana la mijlocul anului. Va urma apoi o criza violenta, pentru unii (cei pregatiti) mai scurta, iar pentru altii (cei nepregatiti) mai lunga si mai dureroasa.

O combinatie mortala intre prabusirea pretului titeiului si o recesiune globala indusa de virusul plecat din Wuhan tocmai a aprins fitilul unei crize dureroase pentru fragila economie nationala. Toate lucrurile rele care ni se puteau intampla ni s-au intamplat: cererea mondiala de materii prime a intrat la apa, al doilea partener comercial al Romaniei s-a "inchis" aproape integral, fiecare al douazecilea roman se afla prizonier intr-o tara blocata si condamnata la restrangere, Europa insasi s-a capatuit exact cu bolnavul cel mai contagios si mai greu de tratat pe care il putea avea. Colac peste pupaza, conducatorii nostri sunt ferecati intr-o disputa interminabila despre subiecte care nu au nicio legatura cu economia nationala, ignorand cu desavarsire amenintarea unui buget mai periculos decat orice pandemie cunoscuta.

Toata luna februarie am asistat veseli la tragedia petrecuta in China, acolo unde coronavirusul a imbolnavit peste 80.000 de oameni si a provocat peste 3.000 de morti. Ne uitam la aceasta poveste ca la un film documentar despre o indepartata dinastie antica, desi acolo crestea, zi de zi, ceea ce astazi s-a dovedit a fi "lebada neagra" care a gripat economia mondiala. Nicio clipa, timp de 29 de zile din februarie, niciun politician important din Romania nu a inteles ce ni se intampla. Toti erau prinsi in micile lor comploturi de palat, tesute in jurul unor mize care nu nicio legatura cu oamenii reali.

Nimeni nu s-a gandit ca, timp de 5 saptamani, cea mai mare economie a lumii (in cifre comparbile, metodologia PPP) a inghetat. Dimensiunea economica a Chinei este coplesitoare: fiecare al cincilea dolar care se produce pe planeta se produce in China. 27,3 trilioane de dolari din cele 141,86 trilioane ale globului, atat inseamna China (sursa: "World Economic Outlook Database, 2019", International Monetary Fund).

Si acest gigant aproape ca s-a oprit pentru cinci saptamani. Dupa sase saptamani de la declansarea panicii, doar doua treimi dintre companii si-au reluat activitatea, iar indicele recuperarii economiei chineze ("China Economic Recovery Index" -CERI- calculat de banca digitala WeBank, parte a grupului Tencent) se afla la 68% fata de nivelurile din 2019:


Sursa: AICI


Un alt indice important, "nightlight" index, calculat de catre China Merchants Bank's (600036.SS), pe baza mediei intensitatii luminoase, masurata in 143 parcuri industriale a atins, pe 4 martie, abia 57,2% din nivelul mediu din 2019:Consumul zilnic de carbune se situeaza la un nivel de 76% fata de perioada similara a anului trecut, iar stocurile de carbune sunt uriase, generand o prabusire a cererii:


Sursa: AICI


Volumul zilnic de pasageri cu metroul a atins, dupa cinci saptamani de la criza, abia un sfert din volumul de dinainte de declansarea epidemiei Covid-19. (sursa: AICI).

Ca o concluzie trista referitoare la performantele celei mai mari economii de pe planeta, balanta comertului exterior chinezesc marcheaza un deficit de peste 7 miliarde de dolari, in primele luni ale anului, dupa un excedent de aproape 50 de miliarde de dolari in decembrie 2019. Exporturile celui mai mare exportator mondial au cazut cu 17% in perioada ianuarie-februarie 2020. Cele mai optimiste prognoze indica o recesiune cel putin tehnica (scadere de PIB pentru doua trimestre consecutive), iar prima luna de revenire se estimeaza a fi abia mai (sursa: AICI).

Dar China nu este izolata, ea influenteaza in mod esential comertul mondial: o sesime din exporturile si importurile planetei sunt din China si merg spre China:


Sursa: AICI


Iar o sesime din comertul exterior al Uniunii Europene se desfasoara cu China:


Sursa: AICI


Sa va mai spun o data: fiecare al saselea dolar din comertul global circula prin China, iar fiecare al saselea dolar din comertul european se consuma cu China. Iar China are cea mai abrupta si intensa cadere din ultimii 50 de ani. Era exact ce lipsea ca Uniunea Europeana sa intre in recesiune, dupa un an (2019) cu o crestere firava (1,5%), in scadere accelerata de la 2,8% in 2017 si 2,2% in 2018.

Dar drama Uniunii nu se opreste aici. Atrofierea traficului de pasageri in China si pe plan international a adus dupa sine reducerea cererii de titei si ruperea lantului de iubire dintre Arabia Saudita si Rusia, adica ruperea cartelului petrolier OPEC+. Drama pasionala? Da, dar cu consecinte pentru toate miliardele care populeaza planeta, caci rasfatatul print saudit Mohammad Bin Salman Al Saud, alintatul MBS, s-a hotarat sa se detoneze in direct, provocand a doua cea mai mare scadere a pretului titeiului dupa razboiul din Golf din 1991. In plus, sauditii si aliatii lor din Emiratele Unite Arabe vor inunda, la propriu, lumea cu aproape 20 milioane de barili de petrol pe zi. Ii doare in cot de preturile mici de 31-32 dolari/baril, pe ei ii costa doar 10 dolari/baril extractia. Rusii dorm si ei linistiti pe o perna umpluta cu un fond de rezerva bugetara de peste 500 de miliarde de dolari. Numai pe americani si pe europeni ii cam cuprinde ameteala, caci ei extrag un titei mult mai scump si au credite care nu se mai pot plati la pretul asta.


Sursa: AICI


Cam 3% din giganticul PIB american se datoreaza industriei oil&gas, asa ca tremurul pretului titeiului s-a transformat in cutremur pe burse. Indicele S&P 500 a intrat rau la apa, de la 3.389 puncte (20 februarie) la doar 2.480 (12 martie). - 27% si caderea continua...


Sursa:AICI


In acest context teribil, Uniunea Europeana a primit si lovitura de care se temea cel mai tare. Coronavirusul a lovit cel mai puternic exact cea mai vulnerabila tara din UE si din zona Euro, adica Italia. Italia, omul bolnav al Uniunii, a avut anul trecut cea mai mica rata de crestere a PIB din toate cele 27 de state, intre 0,1 si 0,2%.


Sursa: AICI


Italia a devenit a doua cea mai lovita tara de acest virus, cu cea mai mare rata a imbolnavirilor din lume: 350 italieni dintr-un milion sunt deja infectati. Spre comparatie, numai 56 de chinezi dintr-un milion sau doar 150 de iranieni dintr-un milion sunt infectati. 6,8% dintre italienii infectati au murit deja, in timp ce doar 3,9% dintre chinezii infectati sau 4,8% dintre iranienii infectati au murit. Italia s-a inchis cu totul si traieste un cosmar din care nu se va trezi prea curand.

Italia va plonja in criza din plin. Problema este ca va fi a patra recesiune in ultimii 11 ani:


Sursa: AICI


Magazinele sunt inchise si ele produc 12% din PIB-ul Italiei, turismul este mort si el produce 6% din PIB-ul Italiei, astfel incat cea mai optimista prognoza este ca economia peninsulara sa se contracte cu 0,3-0,8% in 2020. Uniunea Europeana va trebui sa cheltuie probabil cateva sute de miliarde de euro pentru a salva cel mai vulnerabil stat din zona Euro. De data asta, Ursula Gertrud von der Leyen are de salvat un urias cu o economie de 2.000 de miliarde de dolari, a treia cea mai mare din Uniune. Pe langa asta, salvarea Greciei, o economie de 10 ori mai mica, a fost o joaca de copii...

Dar, oameni buni, Italia nu e singura pe lume. Ea face un comert exterior in valoare de 1.000 miliarde de dolari si orice stranut de la Milano va imbolnavi exportatorii catre peninsula:


Sursa: AICI


Ei, iata ca al 13-lea cel mai mare exportator catre Italia este chiar Romania. Italia este cel de-al doilea partener comercial al nostru. Peste 7 miliarde de dolari trimitem acolo, 11% din exporturile romanesti. Ce exportam? Mai bine intrebati-va ce nu exportam catre Italia:


Sursa: AICI


Automobile, incaltaminte, componente electrice, telefoane, componente auto, otel, porumb, floarea soarelui, tigari, cauciucuri, mase plastice, produse petroliere. Chiar si bijuterii.

Ei, hai ca am ajuns si la Romania, care isi face loc, cu oarecare timiditate, pe harta crizei. Da, imbolnavirea economiei noastre vine de la italieni. Peste 10% din comertul exterior al Romaniei se datoreaza Italiei, cel mai mare flux de pasageri din/catre Romania este pe relatia Italia, acolo unde traiesc si muncesc peste 1,2 milioane de romani. Practic, fiecare al douazecilea roman munceste in Italia si calatoreste catre tara cel putin o data pe an.

Al treilea cel mai numeros grup de turisti straini sunt italienii: 240.000 din 2,8 milioane de straini care ne-au vizitat in 2018 (sursa: AICI). Practic, fiecare al 12-lea strain care a intrat in Romania a fost un italian si fiecare al patrulea roman stabilit in strainatate se afla in Italia. 0,4% din PIB-ul nostru se datoreaza turismului italienilor si romanilor de acolo.

A patra cea mai mare banca din Romania, detinand 10% din activele noastre bancare, este filiala locala a Unicredit, cea mai mare banca italiana:


Sursa: AICI


Adaugati la contagiunea italiana faptul ca Romania este un mare detinator de rezerve de petrol si gaze din Europa si caderea pretului va conduce la afectarea puternica a sectorului care produce 5% din PIB, are peste 25.000 de angajati (o treime din toti europenii din sectorul oil&gas, in numar de 77.000) si contribuie la buget cu 10% din incasari. (sursa: AICI). Numai din reducerea cu o treime a pretului titeiului, bugetul de stat va pierde incasari de 1% din PIB, iar PIB-ul se va atrofia cu 1,5%...

Toate aceste ingrediente, de la caderea pietei titeiului, la caderea italiana si de la recesiunea raspandita de China pana la propriile noastre restrangeri (inchiderea scolilor si a universitatilor, golirea mall-urilor si a resturantelor, anularea spectacolelor artistice si sportive, cheltuieli suplimentare pentru sanatate si ordine publica) cauzate de teama de contagiunea celor 1,2 milioane de romani din Italia, toate se vor cumula si va rezulta o recesiune prelungita, o criza in toata puterea cuvantului.

Si iarasi vom fi nepregatiti si neputinciosi in fata crizei. Bugetul tarii, cel mai puternic deficitar din Europa, este antamat pentru plata salariilor unei armate de peste 1,2 milioane de bugetari, pentru marirea fara precedent in Europa contemporana a pensiilor cu 40% doar anul acesta, pentru dublarea alocatiilor, pentru plata ratelor la cea mai scumpa datorie din Europa si pentru achizitia de panselute, borduri si statui. Nu au mai ramas bani pentru interventii de urgenta, pentru inlesniri fiscale sau pentru sustinerea industriilor lovite de criza. Orice leu cheltuit suplimentar va creste cel mai mare deficit bugetar si de cont curent din UE. La bani europeni suplimentari vom avea un acces limitat, aceia se vor cheltui pentru salvarea uriasului bolnav italian, iar investitiile publice le-am taiat oricum, de mult. Ar mai fi vreun miliard de lei la fondul de rezerva, dar acela e pentru campania electorala si pentru primarii premianti, care au schimbat partidul la timp...

In zilele premergatoare fatidicei zile de 29 mai 1453, inteleptii teologi bizantini dezbateau aprins ipotezele privind sexul ingerilor, in vreme ce adevaratii credinciosi ortodocsi sufereau pe zidurile Constantinopolelului moarte de martir, in frunte cu ultimul imparat, Konstantinos Dragasis Paleologos, Porfirogenetul. Dupa 567 de ani, elita romaneasca nu poate sa vada elefantul crizei economice care ne-a intrat in casa, concentrata pe capriciile pe care le urmareste cu infantilism: alegeri anticipate cu doar 4-5 luni inainte de termen, inlocuirea siglei de deasupra capului primarului Chirica si betonarea lui Robert Negoita in jiltul de primar, la adapost de vreun concurent real.

Va mai aduceti aminte anii 2008-2009? Atunci, guvernul Tariceanu arunca miliarde de euro pentru studii de fezabilitate inutile ale unor autostrazi ramase si astazi pe hartie, oamenii sai de incredere vindeau catre francezi dreptul de a-si creste la infinit pretul apei potabile, Elena Udrea isi negocia impartirea miliardelor guvernarii cu emisarii cu "almanahuri" ai lui Mircea Geoana, Vasile Blaga simula lupta cu Sorin Oprescu, iar ministrul de finante care trebuia sa ne apere de criza care ne-a culcat la pamant pe 10 mai 2010 era inginerul metalurg Gheorghe Pogea. Sa va mai aduc aminte ca ministrul muncii, Paul Pacuraru, sustinea video-convorbiri cu o doamna pe internet, avand pantalonii in vine? In vremea asta, criza incepuse in lume si in piata de la noi de vreun an...

Vi se pare ca s-a schimbat ceva? Sau ca s-a schimbat vreunul din personajele principale? Calin Popescu Tariceanu a fost recompensat pentru cele mai mari cheltuieli inutile din istoria Romaniei cu fotoliul de presedinte al Senatului, Emil Boc a fost rasplatit cu 1001 mandate de primar al Clujului, ministrul de finante Varujan Vosganian a ajuns sa se eternizeze ca cel mai poet dintre senatori si singurul senator dintre poeti, celalalt ministru de finante, Sebastian Vladescu, a ajuns condamnat la inchisoare pentru ca a avut nechibzuinta de a imparti cu altul spaga care i se cuvenea.

Vorbim peste 10 ani, o sa va spun ce vor face atunci Ludovic Orban, Florin Citu sau Marcel Ciolacu, ca acum vedem cu totii ce fac...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 60812 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Excelentă paralela cu căderea Constantinopolului!

Să sperăm la un alt happy end!

 

dezamagire lineara: sunteti un produs al sitemului care este,

d-le profesor Petrisor Peiu; exploatati rxact si cinic efectele fara sa devoalati cauzele... trist si adevarat in plina iepoca a incertitudinii.
PS Poate asta nu mai apare in pagina 2, si va fi acolo exact unde am postat-o.
Uneori ma gandesc ca chiar meritam ce infruntam: un stat demo la fel de lacom pe cat pareti dvs, si noi la gramada, bine intentionat/intentionati.

Exporturile să fie și in afara continentului

Firmele care fac produse in Romania vor caștiga bani. Produsele din alte țări vor ajunge mai greu in Romania. Și agricultorii din țară vor putea vinde ușor in Romania și țările vecine.
Iar cine exportă produse din Romania să le vandă in țările din Asia, Africa și America.

Aoleu! Sfarșitul ăsta nu a ieșit nici din greșeală cum trebuie!

.

 

atunci masurile partidului securist liberal

de a taia de la sanatate 23% in plina criza COVID-19 pt a mari salariile nesimtite si pensiile speciale din :armata, militie si securisto-SRi nu sunt bune.....dar cheltuim cu armata de 5 ori mai mult decat Ungaria pe sanatate un pic mai putin de jumatate de cat ofera vecinii nostri de la vest, securisto-SRI-ul are un buget de 30 de ori mai mare decat serviciul secret maghiar DE 30!!!!!! de ori!!!!!.....

taxand atat de mult forta de munca de catre statul securist obligi firmele la cheltuieli indiferent daca au sau nu activitate economica.....le impingi in faliment.....si asta doar pt a plati 9 miliarde de euro pensii speciale, armata militia si securistii sunt niste lipitori care sug sangele acestei tari pana la anemie completa

 

"Iar nu suntem pregatiti"

Ipocriza PSD si urmele Securitati inca vizibile in sociatate Romaneasca isi spun cuvantul.
30 de ani cu un PSD la butoane ,fara constructia unui spital nou sigur ne gaseste nepregatiti .

vestea cea mai proasta este ca suntem condusi tot

de portocalii ! parca e un facut,la vremuri grele,oameni nevinovati,dar lacomi !

@luciandr

Va deranjeaza ca Romania cheltuieste pe inarmare mai mult decat Ungaria?
Va amintesc ca Romania nu are nici o pretentie teritoriala asupra Ungariei(desi granita naturala ar trebui sa fie pe Tisa cum s-a demonstrat dupa razb I mondial)in timp ce guvernul maghiar este un focar de sovinism pe care-l exporta subversiv in tarile vecine cu prioritate in ghetourile lingvistice din secuime!
Cat despre pensiile nesimtite de ce nu va referiti la cele ale parlamentarilor(multi corupti),agentilor psd din CCR si mai ales la slariile a 1,2 mil de functioari bugetari ,aparat ce depaseste pe cel al Germaniei(cu populatie de 4 ori mai mare ca a Romaniei)infestat cu paraziti psd-isti,nepoti,neveste,amante etc etc incapabili dar mai bine bine platiti decat cei din sectoarele private care produc PIB-ul tarii ,pe care o tin pe umerii lor!Teo

Membrii din Estul UE se numara printre marii beneficiari

ai ordinii liberale (sute de miliarde fonduri UE si alte sute de miliarde in investitii directe). Din pacate insa, oamenii se satura repede cu binele (nemultumitului i se i-a darul).

Revolutia Mondiala

"Toate lucrurile rele care ni se puteau intampla ni s-au intamplat"

d-le Peiu, vorbiti despre o criza economica violenta, referinta fiind sistemul economic,
dar si celelalte sisteme sociale vor intra, pe rind sau mai probabil concomitent la un moment dat, intr o criza violenta.

prin urmare da, va urma o criza economica violenta
dar va urma si o criza ecologica violenta,
dar va urma si o criza politica violenta
dar va urma si o criza biosociala violenta,
dar va urma si o criza socioculturala violenta,
ba chiar, daca nu cumva cea mai importanta, si o criza violenta in sistemul comunicational

toate sistemele sociale vor intra intr o criza violenta,
iar asta doar pentru ca i-au ramas mici, lumii mari,
mai altfel spus toate sisteme sociale au expirat, d-le Peiu.
e nevoie de altele, nou-noute..

prin urmare se prea poate ca discutia sa nu mai fie, de data asta , despre doar o criza economica mondiala violenta, ci despre o Revolutie Mondiala.

privind prin ochelarii astia, lumea arata altfel, ...deja.

 

Fara ,,R"

Revoluție Mondiala!?
Mai repede Evolutie!

Pregatit? E o utopie! cand te loveste virusul chinez, cum sa-l anticipez?
Crizele vin inevitabil; problema e cum le abordezei!
Nu cred ca, criza virusului se rezolva inchizandu-te in casa riscand distrugerea economiei, cum face Italia.

Anotimpurile VS Civilizatia, Evolutie VS Revolutie

pai daca ar fi sa fie Evolutie, asta ar insemna...manifestarea Pasarii Phoenix:))

adica a Iernii.
adica a Duminicii.

...pai visul o...menirii e sa scape de Iarna, de Duminica, de Odihna,...adica sa se miste perpetuu.

adica daca ar fi vorba deapre o Evolutie, atunci si de civiluzatia asta s ar alege...cenusa:)), asa cum s a ales de toate civilizatiile care s au manifestat pe planeta asta:),
din cenusa acestei civilizatii nascindu se alta,
sau..mai exact, civilizatia asta renascind, intr o plenar altă exprimare, din proprua cenusa...

totusi, faptul ca aceasta civiluzatie se plimba deja pe Granita Universului, ...Quantum Computer deja face asta!:),
povesteste despre putinta de desavarsire a acestei civilizatii, prun urmare nu mai e vorba despre nicio cenusa:)), deci nu e vorba despre nicio evolutie.

e vremea Revolutiei Plenare, a Revolutiei Mondiale.

odata finalizata Revolutia Mondiala, desavarsirea care se va manifesta ulterior ii va permite acestei civilizatii sa si genereze propria Revolutie Perpetua, abia aceasta tinzind sa fie o Evolutie.

Evolutia se regaseste doar in Natura. Revolutia e proprie constructiilor artificiale.
Civilizatia e o constructie artificiala.

Evolutia e legata ombilical de Dinamica Anotimpurilor.
Civilizatia, vrind sa se miste perpetuu, șunteaza un anotimp, Iarna. Sau..Duminica, ca ea...daca s ar odihni ar disparea din peisaj, din ea ramanad Esenta, adica cenusa...

dezastrul economic..

explicat pe intzelesul oricarui telefist.
partea funny abia vine cu criza in UE si atunci sa vezi exodul romanilor din occident ca exodul evreilor din egipt. asta va agrava si mai mult disperarea din romania.
PS perisor peiu ;'alintatul M-BS s-a hotarat sa se detoneze in direct...'
asta nu-i o surpriza . este trademark-ul musulmanilor vrea sa fie martir.

 

Si ce treaba au tefelistii cu dezastru asta economic?

Mergi si multumeste-le tu lui Dragnea, Valcov, Dancila, Orlando si Socol. Adica a nemrnicilor care de 3 ani de zile au utilizat cele mai demente teorii economice si au impins deficitul in continuu spre 3-4-5% din PIB si asta doar pentru consum. "Omul e fericit doar daca are un ban in plus in buzunar","Oamenii nu asteapta de la noi autoastrazi, asteapta salarii si pensii", "Marim pana la cer consumul si deficitul public in felul asta creste si PIB-ul" - astea erau devizele PSD-ului. Tarile cu cap aveau deficit minim sau chiar excendent in perioada lunga de crestere economica (Bulgaria, da, Bulgaria are de ani de zile excedent bugetar!), noi faceam datorii ca dementii.

Iar acum criza cumplita economica si umanitara ne-a prins fara infrastructura care sa produca crestre economica reala, fara spitale regionale, fare rezerve solide cu care sa putem face achiztiile de urgenta/sa ajutam ramurile aflate practic in faliment si cu un deficit public pana la cer, aproape imposibil e finantat in conditiile date prin metode clasice (FMI scrie pe noi).

Oamenii de mai sus ar merita puscaria pe motiv de subminarea economiei nationale cu consecinte grave. Dar ceva imi spune ca suntem complet tampiti si o sa ii votam iarasi si iarasi. Dar ne cam meritam soarta.

@v-sile

Aveti perfecta dreptate!
Dar adresandu-va lui hc-ct pierdeti timpul!
Deunazi,acest individ scria ceva halucinant:
"pe el nu-l intereseaza viitorul tarii ci exclusiv pensia lui.Dupa el potopul"!
Sunt cuvintele lui citate in modul in care mi le-am amintit!
Cu astfel de indivizi,cum vreti sa se asigure o tara dezvoltata,care sa asigure un viitor copiilor Romaniei?
Reintoarcerea ,partiala,a diasporei este cosmarul acestor paraziti sociali si mai ales al mafiei PSD-UDMR etc deoarece se vor vedea in fata unor alegatori greu de manipulat cu brasoave ca ale puscariasului Dragnea care tot ce pricepea din economie era ...cativa bani in plus in buzunarele anumitor romani:bugetari(rude ,amante.nepoti etc) asistati sociali si bosorogi(fizic si metal)pensionari
usor de manipulat electoral!
Rezultatul se vede:
-moartea investitiilor
-0 klm autostrazi in Moldova
-capitalurile straine fug in Ungaria,Serbia etc
-bugetul la pamant
-inflatia explodeaza
-importurile explodeaza banii romanilor incurajand economiile straine
etc etc
Teo

cand am spus in urma cu o saptamana

ca Romania va fi declarata la sfarsitul lunii aprilie , cand se cumuleaza datale pe primul trimestru , in recesiune , am fost " rasplatit " cu 1 pe linie . Acest articol confirma presupunerile mele . Numai industria auto care reprezinta cu cele 10 miliarde de euro 5% din PIB are o cadere de 30% . Agricultura va fi la fel , din cauza secetei . Alte industrii conectate cu piata europeana inregistreaza scaderi de comenzi masive . Transporturile aeriene au scazut cu 50% . Turismul e la minim istoric . Se asteapta un val de peste 1 milion de concedieri in sistemul privat , ca in 2008 . Si ce face guvernul in acest timp ? Majoreaza salariile in sistemul bugetar cu 25% si pensiile militare , pentru care s-a imprumutat in 2 luni cu 5,7 miliarde de euro . Toata lumea asteapta cresterea de pensii de 40%. Liberalii au gresit cu venirea la guvernare si vor plati in final .

 

"Liberalii au gresit si vor plati in final" Adica VOR DISPARE!

Vor avea soarta PNT-CD!

Prin cenusa statisticii

Un articol ce suna infringerea neconditionata fara nici o lupta. Toata lumea se pregateste de lupta cu virusul corona si efectele sale. In schimb autorul invoca cele mai sinistre scenarii, alegind preferential, doar cele mai pesimiste statistici ca bursa, petrolul, turismul. Economia lumii isi va reveni rapid din epidemia asta. UE va actiona unitar, in bloc, pentru o refacere rapida. Nu vad deloc scenariul apocaliptic prezis aici, ci doar o actiune rapida a decidentilor politici, in sprijinul populatiei si economiei. Apropo alte popoare, cind sunt puse in fata adversitatii, se unesc si lupta cot la cot sa iasa din impas. La noi jalea si punerea cenusii in cap e lege. Mai trist este ca autorul, un economist consacrat, in loc sa ofere solutii, aduaga cenusa asta statistica, intr-o predare fara conditii in fata adversitatii.

 

"Economia lumii isi va reveni rapid" Ma bucur ca mi-ai spus!

Ce ne faceam fara tine?

Ei, dragii mosului,

in toata apocalipsa prezentata, asa, grosso-modo, o speranta firava isi face loc cu stangacia fiecarui inceput: apusul globalizarii ce s-a dovedit a fi un joc de domino in care caderea unei economii antreneaza in cadere toate celelalte si, in extremis, schimbarea paradigmei politice pentru multa vreme (neo-marxism, populism, liberalism/iliberalism, alea-alea).

 

Și eu cred același lucru..!

GATA ..cu Globalismul..Neoliberalismul..Ideologia de gen..etc
Omenirea a maniat DIVINITATEA..!
Iar DIVINITATEA ..intervine,pentru a restabili...firescul și naturalul creației pe Terra..!
Nu cred că este sfarșitul Lumii..! Ci VINDECAREA ei..!
...........................................
.................. ...................... ..................................................
.................................................

dimpotriva,se impune urgent un guvern mondial

guvernele care conduc o stina si 3 judete sint
absolut ridicole si ineficiente.

Criza vine si trece.

Important este sa scapam cu viata fara sechele - poate si de alte vechi sechele
Sa avem cele necesare unui trai decent.
Sa ne pastram luciditetea (cei care o au) si sa o recapete cat mai multi dintre cei ce o pierdusera.
Criza provocata de coronavirus ne-a aratat si cat de departe s-a ajuns in Romania cu nesimtirea, incepand de la politicieni. Bine ar fi daca ne vom alege macar cu ideea ca disciplina nu e echivalenta cu dictatura, ca o societate disciplinata se salveaza mai usor de efectele diverselor crize, ca pentru guvernanti este o obligatie elementara.
Criza economica - nu ar fi exclus sa fie necesara, ca a aparut din cauza a ce era anormal si excesiv in economia mondiala, cam haotica.

 

ar fi superb

sa vina o criza economica globala brutala cu revolutii sociale uriase care sa distruga in totalitate acest capitalism jegos si inuman bazat pe speculatii financiare si burse si exploatare ,dar din pacate va veni o criza mica ,in care multi oameni mai ales cei saraci vor suferi dar dupa un an doi toata mizeria va incepe de la capat,deci nu am nici o speranta,trebuie sa faci bani asta e secretul,sa fi independent financiar cu orice pret,in rest povesti.

 

Calea Natiunilor si Desavarsirea Globalizarii. Unificarea.

citesc, ...adica tot citesc, pentru ca ideea se tot repeta, cum ca Globalizarea e Pa!

domne, Globalizarea nu e o optiune, nu e o alegere, ea e un efect, el e implacabil,
el e o exprimare naturala,
asta e faza tare de tot cu Globalismul, ca e...natural.

se stie, mie imi sint dragi natiunile si...punct.
pai mi-or fi mie dragi,
dar daca vad ca Globalizarea e implacabila,...ce sa fac, mai traiesc cu dragul de natiuni...in inima,
acceptind fara reactiuni implacabilulfenomenul numit Globalizare.

cam asa e, acum lumea merge pe 'calea natiunilor',
dar aceasta cale este nimic altceva decit
cea mai performanta cale prin care Globalizarea se desavarseste.

mai simplu de tot spus, 'calea natiunilor' e drumul catre Unificare, catre unificarea dinamicilor la nivel mondial,
astfel incat, la un moment dat,
insasi sistemele sociale,
astea de se dovedesc expirate uite fix acusica,
se vor unifica, generindu-i lumii mari o singura ecuatie de miscare. ( perpetua...)

'calea natiunilor'e Oglinda natiunilor.
mergind pe calea asta, natiunile vor afla ca de fapt sint in fun.dul gol. vor pretui Unificarea, ba chiar vor pricepe ca e...buna,
pentru ca Da!, aceasta Revolutie Mondiala are ca efect manifestarea unei Lumi Noi, una...stralucitoare!, cum alta nu s-a mai manifestat pe planeta asta.
( si...ohooo ce civilizatii marete s-au exprimat paici, pe unele dintre acestea civilizatia asta nici azi nu reuseste sa le priceapa!...)

 

"inteleptii teologi bizantini dezbateau aprins ipotezele privind

sexul ingerilor, in vreme ce adevaratii credinciosi ortodocsi sufereau pe zidurile Constantinopolelului moarte de martir, in frunte cu ultimul imparat, Konstantinos Dragasis Paleologos, Porfirogenetul" - nu asta dezbăteau teologii, alta era disputa religioasă. Pentru a ajuta Constantinopolul occidentalii (papalitatea mai ales) puseseră cu cațiva ani in urmă condiția unirii cu Biserica Catolică. Impăratul și o parte din conducerea Bisericii acceptaseră, dar o mare parte a populației și clerului se opuneau. Impăratul nu a murit ortodox, ci greco-catolic.// "Porfirogenet" (născut in purpură) era numit orice copil de impărat bizantin. Dar cand e atașat specific de numele unui impărat nu se referă la Constantin al XI-lea Paleologul - impăratul căzut in luptă in 1453, ci la Constantin al VII-lea Porfirogenetul (913-959) - căruia i s-a zis așa tocmai pentru a rezolva cumva problema lui de succesiune: era fiu nelegitim al impăratului, dar era născut totuși in palatul imperial, adică "in purpură".

 

Apropo de Romania...

... dle Peiu,lasati gargara ieftina, Romania este in criza de 30 de ani.Nu ne mai sperie nici o criza, nici macar aia de nervi. Stiati ca salariul minim(50-60% din populatie) e undeva la 2000 de lei brut, din care statul ia cam 50%? Deci, cand se termina criza de 30 de ani din Romania?

 

"Deci, cand se termina criza"? NICIODATA!!

*

in mileniul al-iii-lea,...mai intai proiectul si dupaia constructia

"Iar nu suntem pregatiti"

daca te duci, fiind invitat,
la un eveniment de un fast nemaipomenit,
...in pantaloni scurti si tricou, basca papucii,

se prea poate ca rinduielile evenimentului sa fi prevazut si cazul tau:))), prin urmare o sa ti disponibilizeze organizatorii evenimentului un costum...cu tot tacamul:))

exista revolutionari care implinesc revolutii, definindu-le,
dar exista si revolutii care implinesc revolutionari, definindu-i:)))

'revolutie ca-n proiect':)), pare ceva pe masura mileniului al-iii-lea :)

 

eu nu sint asa de sigur ca nu sint bani la buget pentru ca....

....avem prea multi bugetari sau ca trebuie crescute pen siile si salariile de kk....in primul rind Romania are o suprafata destul de maricica si trebuie administrata...trebuie sa ai un numar optim de bugetar administrator /km2..apoi la noi sint inclusi in bugetari si medici si salariati la companii,si pisiscile ,si ciini vagabonzi etc..de exemplu in Germania ,Armata nu este 'la bugetari',doctorii nu sint 'la bugetari' etc...eu mai o intrebare:de ce daca s-a dublat Pib-ul [ca asa sustineau unii] ,de ce nu s-a dublat si bugetul??!!!!!!......erau pe site ,aici, care 'rupeau' cu Pib-ul/pe cap de loc. si ca sintem mai 'tari' decit orcine,decit bulgarii,ungurii....??!!!!....sau era o o propaganda ca sa intram ca *** in zona euro[ca nu mai niste *** vor sa ne bage sau sa intre in 'zona' total nepregatit,cu un asemmenea grad de saracie,cu o asemenea structura economica]....

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor