Vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, despre reinfectia cu coronavirus: "Sunt doua cazuri de reinfectii documentate. Asta nu inseamna ca sunt singurele"

Luni, 07 Septembrie 2020, ora 16:48
2290 citiri
Vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, despre reinfectia cu coronavirus: "Sunt doua cazuri de reinfectii documentate. Asta nu inseamna ca sunt singurele"
Foto: Unsplash

In contextul in care autoritatile au anuntat duminica 1.150 de cazuri noi de coronavirus din aproape 15.000 de teste prelucrate, rata de infectare se mentine ridicata. Ingrijorator este ca, 431 de persoane au fot reconfirmate pozitiv in urma testarilor. De altfel, in fiecare zi, sute de persoane au fost reconfirmate.

Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie sustine ca in lume sunt doua cazuri documentate de reinfectie cu coronavirus, insa acest lucru nu inseamna ca sunt singurele.

"La ora actuala se admite ca sunt cel putin sase variante ale acestui virus care circula in diverse zone ale globului. Varianta L, care a plecat din Wuhan, este intr-o regresie foarte puternica, aproape de disparitie. Au aparut alte variante, dintre care, la noi in Europa si in America de Nord functioneaza varianta G. Problema reinfectiilor este discutata.

Sunt doua cazuri de reinfectii documentate. Asta nu inseamna ca sunt singurele. Este vorba despre asa-numitul barbat de la Hong Kong, care a facut o reinfectie la cateva luni de la prima infectie, cu o forma mai usoara si despre barbatul din Nevada, la care a doua infectie a fost mai grava decat prima", a precizat Emilian Popovici pentru TVR.

La inceputul pandemiei, oamenii isi puneau sperante in cresterea temperaturilor odata cu venirea verii. Doar ca peste vara, numarul a cazurilor crescut. La ce sa ne asteptam in sezonul rece?

"Numarul de cazuri a crescut in aceasta perioada de vreme calda pentru ca a crescut mobilitatea oamenilor. Niste studii au spus ca la temperaturi de 37 de grade sau mai mari, virusul ar putea sa prezinte o scadere a transmisibilitatii. Or, aceste temperaturi nu s-au produs. Faptul ca ne-a fost noua cald la 32-33 de grade nu este suficient ca sa se intample ceea ce preconizau studiile. Aceleasi studii precizeaza ca sub temperatura de 10 grade, acest virus isi creste activitatea. Practic, incepand cu luna noiembrie, trebuie sa ne asteptam la o crestere a activitatii. Este o crestere naturala".

#coronavirus, #reinfectie, #cazuri, #documentare, #sezon cald, #sezon rece , #coronavirus