Virusul ucigas din China: Bilantul mortilor creste. Australia isi izoleaza cetatenii evacuati pe Insula Craciunului

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 09:46
6595 citiri
Virusul ucigas din China: Bilantul mortilor creste. Australia isi izoleaza cetatenii evacuati pe Insula Craciunului
Foto: Arhiva Pixabay

Bilantul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat puternic miercuri, la 132, si au aparut 1.500 de noi cazuri. Mai multe tari incearca sa isi evacueze cetatenii din Wuhan.

Un avion charter al Statelor Unite a decolat miercuri din Wuhan, a declarat un oficial american, dar nu este clar cine s-a aflat la bord.

Oficiali ai Statelor Unite au precizat ca administratia de la Casa Alba analizeaza daca sa suspende zborurile catre China, o masura drastica, dar care sa tina sub control raspandirea bolii.

Si Japonia a anuntat ca isi va evacua pe calea aerului cetatenii aflati in orasul Wuhan.

Australia vrea sa-si evacueze cetatenii din provincia chineza Hubei, centrul epidemiei de pneumonie virala, spre Insula Craciunului, un teritoriu in Oceanul Indian care in mod normal primeste solicitanti de azil, potrivit unui proiect dezvaluit miercuri si citat de France Presse.

Prim-ministrul Scott Morrison a explicat ca australienii considerati "vulnerabili", mai ales copiii si persoanele in varsta, precum si cele care trec prin orasul chinez Wuhan si provincia Hubei, ar fi o prioritate pentru eforturile de evacuare.

Autoritatile estimeaza la 600 numarul australienilor in aceasta zona, care este rupta de lume printr-un cordon sanitar vizand oprirea raspandirii epidemiei de coronavirus.

Morrison a precizat ca Australia lucreaza cu Noua Zeelanda la evacuare si va incerca, de asemenea, sa ajute cetatenii natiunilor din Pacific, adaugand: "Prima prioritate in acest moment este siguranta australienilor".

"Insist asupra faptului ca fereastra este ingusta si trebuie sa actionam foarte, foarte repede pentru a ne asigura ca putem implementa acest plan si aceasta operatiune", a declarat Morrison reporterilor la Canberra.

"Regula va fi ca ultimii sositi vor fi primii care pleaca", a adaugat el.

Morrison a indicat ca persoanele evacuate vor fi plasate in carantina pe Insula Craciunului, despre care se stie ca adaposteste un centru de detentie pentru migranti si unde au fost trimisi multi clandestini care au incercat sa ajunga in Australia cu barca.

El a precizat ca armata va ajuta la primirea evacuatilor pe Insula Craciunului.

La randul sau, ministrul australian de Externe, Marise Payne, a declarat ca Australia cauta sa obtina permisiunea Chinei pentru a-si evacua cetatenii din Wuhan. Pana acum, cinci cazuri au fost confirmate in Australia.

O companie rusa suspenda zborurile catre Europa

Compania aeriana rusa Ural Airlines, care opereaza zboruri spre Munchen, Paris si Roma, a anuntat ca isi suspenda toate cursele care au ca destinatie Europa din cauza temerilor legate de propagarea noului tip de coronavirus (2019-nCoV), informeaza AFP.

"Din cauza situatiei epidemice din China si odata cu implementarea masurilor restrictive de autoritatile chineze si de Agentia turistica rusa pentru turistii chinezi si rusi, Ural Airlines este constransa sa anuleze o serie de zboruri pana la sfarsitul iernii", a anuntat compania rusa pentru agentia de presa TASS.

Potrivit Ural Airlines, al carei sediu general se afla in Ekaterinburg, un oras din regiunea Ural, zborurile sale spre Europa sunt "traditional frecventate de turisti veniti in grupuri mari din China".

Turistii chinezi folosesc in numar mare aeroporturile rusesti ca puncte de tranzit spre destinatii din tari europene.

Niciun caz confirmat cu noul tip de coronavirus nu a fost inregistrat oficial in Rusia, care dispune de o frontiera terestra cu China pe o lungime de 4.250 de kilometri, traversata de numerosi turisti chinezi.

In Extremul Orient, autoritatile ruse au anuntat inchiderea mai multor puncte de trecere a frontierei, care ar trebui sa fie redeschise dupa vacanta de Anul Nou Chinezesc. Controalele au fost intarite pe aeroporturile din regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#China bilant coronavirus, #Australia carantina Insula Craciunului coronavirus , #coronavirus