Ziare.com

Vot de urgenta pentru o lege care-i lasa pe parinti sa stea acasa, cand sunt inchise scolile. Firmele platesc, statul deconteaza

de Alexandra Sandru
Marti, 10 Martie 2020, ora 16:53

   

Vot de urgenta pentru o lege care-i lasa pe parinti sa stea acasa, cand sunt inchise scolile. Firmele platesc, statul deconteaza
Parlamentarii PSD vor vota joi, in procedura de urgenta, un proiect de lege potrivit caruia parintii isi pot lua liber de la locul de munca pentru a sta acasa cu copiii, in situatia inchiderii temporare a scolilor.

"Vom sustine in Parlament si in comunitatile conduse de alesi locali PSD toate masurile menite sa contracareze efectele pericolului reprezentat de coronavirus. Vom vota joi, in procedura de urgenta, proiectul de lege prin care parintii isi pot lua liber de la munca pentru a sta acasa cu copiii, in situatia inchiderii temporare a scolilor si am depus un amendament prin care plata zilelor libere acordate de angajator sa se deconteze din taxele si impozitele colectate de stat de la firme", a anuntat, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

El adauga ca parlamentarii PSD vor prelua si vota si orice propunere vine de la Raed Arafat, avand in vedere ca secretarul de stat nu are drept de a initia proiecte de lege.

"Vom vota in regim de urgenta toate masurile legislative absolut necesare in acest context pe care domnul Raed Arafat le-a transmis Parlamentului. De exemplu, suplimentarea stocurilor de medicamente si materiale sanitare si asigurarea finantarii acestora.

In colaborare cu mediul de afaceri, vom lansa in dezbatere publica o serie de masuri concrete pentru a reduce efectul economic al epidemiei de coronavirus", mai anunta presedintele interimar al PSD.

Proiectul PSD-ALDE, depus acum un an. Tot PSD refuzase procedura de urgenta pe care o aplica acum

Proiectul de lege a fost depus in urma cu un an, in martie 2019, de 2 deputati de la PSD (Boboc Valentin Gabriel si Ciuhodaru Tudor) si 6 de la ALDE (Avram Constantin, Calota Florica Ica, Cataniciu Steluta-Gustica, Cucsa Marian-Gheorghe, Cupa Ion, Lovin Dumitru).

In iulie anul trecut a fost adoptat de Senat, iar in septembrie Camera a respins solicitarea de a fi discutat in procedura de urgenta. Proiectul a primit aviz favorabil de la Comisia pentru Drepturile Omului, Comisia pentru Invatamant, Comisia Juridica, Comisia pentru Sanatate si Familie si Comisia pentru munca si protectie sociala.

Aviz negativ au dat Comisia de buget, finante si banci si Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati.

Pe 10 februarie a fost inscris pentru vot final in plenul Camerei, insa a fost retrimis la Comisia pentru munca si protectie sociala pentru un raport suplimentar. Termenul de depunere pentru acest raport a fost de 17 martie, insa, iata, social-democratii au activat acum procedura de urgenta.

In expunerea de motive de la acel moment, se preciza ca "in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu", unul dintre parinti sa isi poata lua liber pentru a putea sta acasa cu copilul, insa doar daca acesta are mai putin de 12 ani sau e incadrat in categoria persoanelor cu dizabilitati.

"Zilele libere se acorda pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, semnata de catre ambii parinti, respectiv de catre tutorele legal in cazul familiilor monoparentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada mentionata.(...)

In cazul in care, in urma unor verificari, se constata ca ambii parinti au solicitat simultan zile libere, va fi anulata definitiv posibilitatea ulterioara de a mai beneficia de prevederile prezentei legi", se mai arata in expunerea de motive.

In ce priveste indemnizatia primita de parite pentru aceste zile, proiectul prevedea initial ca ea sa fie suportata de angajator, insa, dupa cum a anuntat Ciolacu, amendamentul propus va permite ca suma sa fie decontata firmelor de stat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6538 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa vezi acuma

drenari de bani de la buget!!!

 

Unde-i loc de inselaciuni si rost de pomeni

Hop si cu PSD...
TARA in ACORD GLOBAL
Tutz comunistii msii.
Auzi la ei,"project de lege"

N-au fost in stare in 30 de ani sa creeze conditii umane pentru copiii din mediul rural care se duc la toalete anyoce ce nu le poti atinge,s-apoi sa le mai si utilizezi...
AU FURAT...
Ceea ce fac si acum

 
 

 

statul deconteaza?...

asa cum deconteaza si concediile medicale: cand vrea muschii lui (daca!)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor