Bilant la MAI: 1.500 de dosare penale de coruptie din randul angajatilor

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 10:55
2558 citiri
Bilant la MAI: 1.500 de dosare penale de coruptie din randul angajatilor
Foto: TVR Info

Directorul general al DGA, Arion Tiganasu, a declarat, luni, ca activitatea institutiei pe care o conduce a cunoscut un "trend ascendent", existand o crestere a numarului de dosare penale inaintate Parchetului.

"Activitatea a cunoscut acelasi trend ascendent si cifrele releva rezultatele efortului nostru. In materia dosarelor penale in primele opt luni au fost 1.593 inainte la Parchet, in plus cu 256 fata de anul trecut.

1.521 dintre acestea au fost inaintate la structuri centrale ale Parchetului General, iar restul au fost judecate de structurile MAI. In cazul a 307 a fost inceputa urmarirea penala si s-au emis rechizitorii 1.094 de dosare. Din 3.559 de persoane urmarite 1.599 sunt cadre din MAI.

De asemenea, au fost puse sub invinuire 1.400 de persoane, dintre care 417 angajati ai MAI (38 avand functii de conducere si 379 functii de executie). Ca o caracteristica a activitatii de cercetare penala, raportandu-ne la intervalul similar din anul anterior, se evidentiaza cresterea cu 44% a numarului de persoane invinuite, precum si cu 74% a personalului MAI invinuit", a declarat Tiganasu.

Directorul general al DGA a mai spus ca peste 850 de persoane, dintre care 330 de angajati ai MAI, au fost inculpate, in primele opt luni ale anului, in dosare instrumentate de ofiterii DGA, ceea ce denota o crestere de mai mult de 120% comparativ cu valorile inregistrate in aceeasi perioada din 2010.

De asemenea, procurorii au emis rechizitorii in 194 de dosare si au fost dispuse, totodata, masuri administrative in 57 dosare, fiind consemnata o crestere cu 22% a anchetelor finalizate, respectiv cu 43% a sanctiunilor cu caracter administrativ dispuse de procurorii de caz, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Procurorii au dispus 1.914 delegari ale politiei judiciare din cadrul DGA, in vederea efectuarii de acte de cercetare penala (cu 35% mai multe fata de aceeasi perioada a anului 2010), din care 428 au fost dispuse de catre DNA.

In ceea ce priveste finalizarea dosarelor, instantele de judecata au pronuntat, in primele opt luni ale anului, 138 de hotarari, dintre care 93 au ramas definitive. Astfel, au fost condamnate 225 de persoane, 13 au fost achitate, iar in doua situatii s-a hotarat incetarea procesului penal. Din randul persoanelor condamnate, 29% au reprezentat lucratori ai Ministerului de Interne, potrivit datelor DGA.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat si el ca angajatii de la Directia Generala Anticoruptie se lupta sa diminueze coruptia in randurile angajatilor institutiei.

"Rolul DGA este acela de a diminua acest fenomen (coruptiei n.red.) in randurile MAI si nu ne vom feri niciodata, cand vom constata ca sunt nereguli, sa intervenim si sa facem publice aceste rapoarte. Am incercat sa le transmitem din nou, in special celor de la Politia de Frontiera, sa fie mult mult mai vigilenti, sa fie foarte implicati in activitatea lor si sa nu se lase intr-un fel sau altul influentati de cei care vor sa treaca prin vamile noastre sa beneficieze de o anumita protectie - in ceea ce priveste produsele de contrabanda", a declarat luni Traian Igas, care a participat la prezentarea raportului DGA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Traian Igas raport DGA, #raport activitate DGA , #coruptie