Cancerul. Povesti despre directori rosii, Oltchim, Petrom (Opinii)

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 07:36
6183 citiri
Cancerul. Povesti despre directori rosii, Oltchim, Petrom (Opinii)

"Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar vreau sa spun ca toate companiile cu capital majoritar de stat sunt capusate de oamenii asa-zis de afaceri", a spus ministrul Economiei, Daniel Chitoiu. Adevarat.

Asta ma duce cu gandul la Oltchim, doar la ea se referea in primul rand, nu? Am ras mult pe tema Oltchim in ultimele saptamani. Gratie lui Dan Diaconescu. Doar ca nu e de ras. Oltchim nu e doar drama a cateva mii de oameni care si-ar putea pierde slujbele. E drama unei operatiuni-tip de scurgere a banului public in buzunarul "capuselor". E povestea acelor afaceristi care se umfla de bani fara sa depuna vreun efort, beneficiind de relatiile lor si de un sistem de-a dreptul schizoid.

Si e in acelasi timp, povestea directorilor rosii. Acei satrapi care stapanesc, fiecare, felia lui din economia nationala. Acei oameni care sunt produsul perioadei ceausiste si care au stiut sa-si pastreze pozitii bune cu abilitate si dupa ce regimul care i-a creat a disparut.

Sau sunt "mostenitorii sistemului", oameni care beneficiaza de aceleasi structuri economice ceausiste ramase dupa prabusirea comunismului, vaci numai bune de muls. Toti oameni care au primit binecuvantarea "nasilor" lor politici sau care au devenit ei mici "nasi" pentru politicieni.

Dupa cum am spus, Oltchim e un exemplu minunat, recent, proaspat. Un combinat de la care insusi firmele directorului Constantin Roibu obtineau bani frumosi, fara ca asta sa ii para cuiva neobisnuit. Lui sigur nu. L-am vazut pe "directorul rosu" cum dadea niste explicatii halucinante unor jurnalisti lipsiti de curaj in a-l face praf.

"Da, e firma mea (firma care avea contract cu Oltchim -n.red), consiliul de administratie m-a desemnat". La care jurnalista de la Antena 3 nu l-a intrebat nimic. E ca si cum l-ai intreba pe unul de ce a impuscat o anumita persoana si el ti-ar raspunde "pentru ca am indreptat arma spre el si am apasat pe tragaci". Logic ar fi sa-l intrebi "da, dom'le, dar inseamna ca iti tragi bani publici pentru matale, ne iei de prosti, tot tu semnezi pentru ca Oltchim sa dea firmei tale bani?" Jurnalista nu l-a mai intrebat nimic.

Dupa aceea se dovedeste ca Dan Voiculescu, prin intermediul trustului Intact, a incasat zeci de mii de euro de la Oltchim, prin contracte in care combinatul cumpara "neatacarea" de presa lui Felix, cu subiect si predicat. Se lamuri misterul!

Cum faci sa nu te critice lumea, sa nu se intoarca impotriva ta presa si opinia publica? Simplu. Ii cumperi. Cumperi politicienii locali, abonati la banii Oltchim, cumperi jurnalisti locali si nationali, cumperi sau santajezi cu dezastrul provocat de inchiderea combinatului politicieni de nivel national.

Un PAS mare pentru Petrom

Am putea crede ca "directorii rosii" sunt neaparat in conducerea unei mari companii de stat. Nu. Ei sunt si in conducerea sindicatelor si sunt niste rechini la fel de mari. Mai mult, ei vireaza rapid cand e cazul privatizarilor.

Stiti cine e Liviu Luca? In afara de a fi asociatul (sau executantul) lui Sorin Ovidiu Vintu, e presedintele Asociatiei Salariatilor Petrom. Fiti atenti! Asociatia asta, cunoscuta drept PAS, a fost creata pentru ca angajatii Petrom sa cumpere cele 8% din actiunile companiei, asa cum s-a stabilit in contractul de privatizare, da? PAS, capitalizat cu banii obtinuti de la angajati, nu s-a ocupat deloc de celebra cumparare, ci s-a ocupat de umplerea conturilor lui Vintu.

Practic, pe banii PAS se sustineau zeci de publicatii si posturi de televiziune care-i apartineau lui Sorin Ovidiu Vintu. Gardianul, Realitatea, Cotidianul, Ziua. Mai mult, din banii PAS s-a cumparat 25% din Petromservice, s-a finantat Monopoly Media, s-au cumparat actiuni la SIF Moldova.

Asta in timp ce chiar membrii PAS l-au dat in judecata pe Luca, acum trimis in instanta pentru devalizarea patrimoniului sindicatului, alaturi de Vintu.

"Baietii destepti"

Tinem minte si alte capuse, dar si alti directori rosii. Si-i mai tinem minte si pe "baietii destepti", creati si tolerati de toate guvernarile dupa 2000. Si mentinuti cu ingaduinda unor ministri precum Adriean Videanu, care a spus ca pur si simplu nu stia ca Gheorghe David, directorul de atunci al Hidroelectrica, a prelungit contractele "baietilor destepti".

Chiar asa, ce credem noi, ca ministrul Economiei se ocupa el de nimicuri precum faptul ca una dintre cele mai importante companii de stat era drenata de bani ca la drumul mare?

Ne putem aminti si de RAFO Onesti, capusata pana-n maduva oaselor, sub obladuirea PSD Bacau, al carui sef - Viorel Hrebenciuc, evident ca nu stia nimic si nu avea mainile inmuiate pe acolo.

S-ar putea, pe masura ce trec anii, sa avem tot mai multe amintiri despre capusare. Cancerul economiei romanesti. O boala care poate fi oprita doar prin instalarea unui management privat sau prin privarizarea tuturor companiilor importante. Pentru ca la stat furtul nu poate fi oprit. Si e furt din buzunarele noastre.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...