Care sunt cele mai corupte tari din lume?

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 17:04
4506 citiri
Care sunt cele mai corupte tari din lume?

Un raport Transparency International arata ca lumea este mai corupta decat in urma cu trei ani, cand a fost realizat un studiu similar. Pe locuri de frunte in acest clasament se afla Afghanistan, Nigeria, Irak si India, urmate de China, Rusia si mare patre din Estul Mijlociu.

Raportul arata ca partidele politice sunt vazute ca cele mai corupte institutii, 50% dintre cei 90.000 de oameni chestionati, din 86 de tari, raspunzand ca guvernul nu este eficient in rezolvarea problemei.

Una din patru persoane intervievate a admis ca a dat mita in ultimul an, cei mai multi catre politie. 29% dintre spagi au ajuns la oamenii in uniforma, iar 14% s-au indreptat catre justitie, conform BBC.

Partidele politice au fost privite ca fiind cele mai corupte si in raportul Transparency International din 2004, cand 71% spuneau ca sunt cele mai corupte institutii. In acest an, 80% dintre cei chestionati au afirmat acelasi lucru.

Si reprezentantii religiei sunt priviti cu mai multa indoiala decat pana acum, jumatate dintre cei intervievati spunand ca si acestia sunt corupti, o crestere de la 28%, cati gandeau asa in 2004.

Cine da spaga?

In Africa sub-sahariana, 67% dintre spagi au fost date pentru ca problemele cu autoritatile sa fie evitate. In tarile arabe si America Latina, cele mai multe dintre spagi au fost date pentru a se grabi lucrurile.

In regiunea Asia-Pacific, 35% dintre oameni au dat mita pentru a beneficia de un serviciu la care aveau dreptul, iar in America de Nord si UE, cei care au dat spagi nu-ci mai amintesc motivul.

Cei care locuiesc in Afganistan, Nigeria, Irak si India resimt cel mai puternic coruptia in viata de zi cu zi, cel putin jumatate dintre persoanele chestionate, care locuiesc in aceste tari, declarand ca au dat spaga in ultimul an.

84% dintre cetatenii Cambodgiei si 89% dintre liberieni dau spaga, in timp ce in Olanda, procentul celor care dau mita este de 0%.

Mita este mai putin comuna in tarile UE si America de Notrd, se mentioneaza in raport (5%).

Studiu BBC paralel

Concomitent, un studiu BBC, care a inclus 13.000 de persoane intervievate din 26 de tari, a aratat ca subiectul coruptiei este cel mai dezbatut, aproximativ una din cinci persoane discutand pe aceasta tema in ultima luna. Se vorbeste despre coruptie chiar mai mult decat despre lipsa unui loc de munca, costurile mai mari pentru hrana sau energie ori schimbarile climatice.

Mai ales cetatenii din Brazilia, Egipt, Columbia, Filipine si Kenya vad coruptia ca pe o problema extrem de serioasa, fiind principala tema de discutie. In Europa, italienii sunt cei mai ingrijorati de coruptie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#raport Transparency International coruptie, #raport coruptie nivel mondial, #institutii corupte, #cele mai corupte tari , #coruptie
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
TRAGEM TARE SA FIM MACAR
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
SUA e pe primul loc,