Cetatea abandonata a anticoruptiei (Opinii)

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 20:01
3165 citiri
Cetatea abandonata a anticoruptiei (Opinii)

Doar 8% dintre romani mai cred ca lupta anticoruptie ar trebui sa fie o prioritate a viitorului guvern, releva un recent sondaj CURS. Este o concluzie socanta, dar, ma tem, credibila.

Adica poporul care in urma cu 8 ani isi dadea entuziast votul pe un mesaj ferm anticoruptie, atat al presedintelui, cat si al Aliantei DA, arunca la cos cu buna stiinta aceasta asteptare, inlocuind-o cu revendicari sociale si salariale.

De ce cred ca este credibila aceasta concluzie? Pentru ca ma uit la elitele de candidati de anul acesta si ma infior. Sunt impanate cu penali, cu incompatibili, cu scursori. Guvernul contine patru ministri incompatibili, Crin Antonescu anunta ca din viitorul Executiv va face parte un om trimis in judecata de DNA. Si totusi procentele USL nu se clintesc.

Unul dintre posturile de stiri, Realitatea TV, are o rubrica zilnica, "dosar de candidat", in care scormoneste prin biografiile viitorilor parlamentari. Ies la iveala fapte si acuzatii care ar arunca in afara vietii politice orice politician din orice tara civilizata. La noi nu conteaza.

Cainii latra, caravana trece, voturile sunt aceleasi. Poporul pare sa fi devenit adeptul conceptiei potrivit careia politicianul preferabil nu este cel care nu fura, ci acela care fura, dar mai da si celorlalti, mai face cate ceva si pentru comunitate intre doua spagi si doua comisoane.

Asa se face ca ne indreptam spre cel mai jalnic Parlament din ultimii 22 de ani. Cum s-a produs aceasta schimbare? Care este anatomia acestui abandon dezarmant? Dezamagirea. Aceasta este cred explicatia cea mai plauzibila.

In 2004, dupa teribilii ani ai guvernarii Nastase, poporul avea asteptari uriase de la fortele reformatoare de dreapta care promiteau nu numai o viata mai buna, ci si, daca nu primul rand, justitie. Oamenii erau flamanzi de dreptate ca de mancare, erau flamanzi sa vada coruptii dupa gratii si de un alt tip de politica, una alt tip de guvernare. Au fost asteptari in cea mai mare parte inselate.

Este adevarat ca DNA si instantele au inceput sa lucreze. Este adevarat ca Adrian Nastase a ajuns in puscarie, este adevarat ca a picat primarul Clujului, iar unul dintre regii asfaltului este si el dupa gratii.

Dar satisfactiile acestea vin foarte tarziu si, mai ales, dupa ce o garnitura de politicieni corupti a fost inlocuita de alta garnitura pe masura. PNL si PDL si-au instalat si sustinut propriii ticalosi. Pe sub ochii si nasul poporului s-au plimbat alte cohorte de clienti intangibili, neatinsi de criza, care a maturat salariile medicilor si ale profesorilor, care a inchis firme si a trimis in somaj mii de oameni.

Niciun politician roman nu a reusit sa treaca testul realei adeziuni la anticoruptie. Daca nu au clacat prin fapta proprie, au clacat prin sustinerea acordata unor oameni compromisi. Asa se face ca marile, uriasele asteptari din 2004 si 2008 s-au facut scrum.

Unii nu inteleg in continuare ce legatura directa exista intre locurile de munca si salariile mai bune pe care le asteapta si integritatea celor care ii conduc si a celor care gestioneaza banii publicii. Altii inteleg, dar au incetat sa spere.

Criteriile morale au fost inecate in dezamagire si neincredere. Este poate cea mai grava dintre involutiile societatii romanesti, tocmai acum cand, intr-adevar, au aparut si primele motive reale de speranta ca asanarea este posibila. Iar fara sustinere publica, inceputul de reforma din Justitie poate fi foarte usor suufocat de haita penala care se pregateste sa ocupe Parlamentul tocmai cu aceasta prioritate zero. Cetatea abandonata este o prada usoara in mainile barbarilor.

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#coruptie Romania, #alegeri coruptie, #parlamentari penali, #dosare penale parlamentari , #coruptie