Associated Press: Oamenii bogati si puternici din Romania care pot beneficia de legislatia cu privire la coruptie

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 22:26
11847 citiri
Associated Press: Oamenii bogati si puternici din Romania care pot beneficia de legislatia cu privire la coruptie
Foto: Ziare.com

Criza politica din Romania se adanceste din cauza unui decret al Guvernului de care ar putea beneficia oameni bogati si puternici condamnati pentru coruptie, scrie Alison Mutler de la The Associated Press, care precizeaza ca unii dintre ei sunt politicieni, altii oameni de afaceri, iar altii sunt din lumea sportului.

Seful partidului

Liviu Dragnea, in varsta de 54 de ani, este liderul PSD, pe care-l controleaza cu o mana de fier si care a obtinut cu usurinta victoria in alegerile parlamentare din decembrie.

Potrivit unor critici, ordonanta i-a fost "dedicata" lui Dragnea care, din punct de vedere legal, nu poate sa fie premier, asa cum vor sustinatorii formatiunii. El nu poate sa fie premier din cauza unei condamnari cu suspendare la doi ani de inchisoare, in aprilie, pentru fraudarea votului in referendumul privind demiterea fostului presedinte Traian Basescu, invalidat din cauza neatingerii pragului privind prezenta la urne.

Dragnea spune ca legea care-l impiedica sa detina functia este nedreapta. Saptamana aceasta a avut loc un termen in procesul in care este judecat pentru un presupus abuz in serviciu pe cand era presedintele CJ Teleorman, in perioada 2006-2012. Procesul a fost amanat. Dragnea respinge acuzatiile.

Fostul premier

Victor Ponta a fost premierul Romaniei din 2012 si pana in noiembrie 2015, dar si presedintele PSD.

Guvernul sau s-a prabusit in urma unor proteste de strada, dupa incendiul de la clubul Colectiv din Bucuresti, soldat cu 64 de morti. Protestatarii au acuzat coruptia si reglementari slabe in domeniul securitatii.

Ponta este judecat pentru fapte de coruptie in legatura cu activitatea pe care a desfasurat-o ca avocat din 2007 si pana in 2008. El este acuzat ca a incasat bani pentru activitati pe care nu le-a desfasurat.

Ponta este vizat de asemenea in alt caz, in care este suspectat ca a abuzat de autoritatea sa de presedinte al PSD pentru a convinge un om de afaceri sa cheltuiasca 220.000 de euro cu o vizita a fostului premier britanic Tony Blair. Fostul lider laburist nu este anchetat.

Ponta respinge acuzatiile in ambele cazuri.

Fosta consiliera a presedintelui

Elena Udrea este probabil cea mai puternica femeie politician din ultimul deceniu, in pofida faptului ca nu a reusit sa obtina un mandat in alegerile parlamentare din decembrie.

Ea a fost o consiliera apropiata a lui Traian Basescu, presedintele Romaniei in perioada 2004-2014. Procurorii au inculpat-o pe Udrea, in 2015, pentru luare de mita si spalare de bani. Ei o suspecteaza ca a primit 3,8 milioane de dolari, in 2012, de la un om de afaceri din sectorul energetic, pentru a-i permite sa controleze un furnizor de energie electrica. Ea este suspectata, de asemenea, ca a facut declaratii false, trafic de influenta si de abuz de putere.

Elena Udrea respinge acuzatiile si spune ca procesul este motivat politic din cauza relatiei stranse cu Basescu.

Europarlamentarul

Adrian Severin, un fost membru al Parlamentului European, a fost condamnat la trei ani si trei luni de inchisoare intr-un caz de luare si dare de mita, in februarie 2016.

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe fostul ministru de Externe pentru ca a acceptat bani de la jurnalisti britanici care s-au dat drept lobbyisti, in 2010-2011, in schimbul promisiunii de a amenda legislatie europeana.

Potrivit DNA, Severin a fost de acord sa primeasca o diurna pentru fiecare zi de munca si le-a trimis o factura in valoare de 12.000 de euro (13.200 de dolari). Partidul Socialistilor Europeni (PES) l-a suspendat pe Severn in 2011. El a demisionat din Parlamentul in 2014.

Alti doi europarlamentari au cazut in aceeasi capcana. Severin spune ca pedeapsa este profund nedreapta.

Ministrul colectionar de arta

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov este judecat pentru luare de mita.

Potrivit procurorilor, Valcov, un avid colectionar de arta, a strans o multime de picturi valoroase dintr-o avere castigata ilicit. Intre lucrari cu care a incercat sa ascunda originea banilor se afla tablouri semnate de Pablo Picasso si Andy Warhol.

El a fost acuzat ca a luat mita in valoare de doua milioane de euro pe cand era primarul Slatinei, un orasel din sudul tarii, in schimbul atribuirii unor contracte unor oameni de afaceri locali.

De asemenea, el a ascuns in seiful unui prieten un Renoir, trei kilograme de aur si teancuri de bani in valoare de 410.000 dolari.

Mogulul de presa

Dan Voiculescu, fostul patron al televiziunilor Antena, ispaseste o pedeapsa la zece ani de inchisoare pentru spalare de bani, in 2014, cand fiicele sale au preluat televiziunile.

Tribunalul a dispus confiscarea studiourilor de televiziune in vederea acoperirii pagubelor. Postul Antena 3, larg urmarit, ii sustine, in general, pe social-democrati. Exista discutii contradictorii cu privire la faptul daca Voiculescu poate sa beneficieze de proiectul de lege al Guvernului cu privire la gratiere trimis in Parlament. El a respins acuzatiile.

Sefi de cluburi de fotbal

Cristian Borcea, fostul actionar la FC Dinamo, ispaseste o pedeapsa de sase ani si patru luni de inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Managerul general al FC Steaua Mihai Stoica a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, iar fostii impresari de fotbal Ioan Becali si fratele sau Victor Becali au primit pedepse cu inchisoarea in acelasi caz.

Ei au fost implicati cu totii in transferuri de jucatori catre cluburi straine in schimbul unor sume mari de bani, din care doar o fractiune a ajuns la cluburi romanesti. Cea mai mare parte a banilor a ajuns in companii offshore, antrenand evaziunea fiscala.

Protestele istorice de miercuri au facut inconjurul lumii - ce scriu marile institutii de presa

Presa externa despre modificarea Codurilor Penale: O lovitura pentru lupta de ani de zile impotriva coruptiei din Romania

Protestele anticoruptie din Romania fac din nou inconjurul lumii

Protestele uriase din Romania au facut inconjurul lumii. Iata ce au relatat marile agentii de stiri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Associated Press ordonante coruptie, #AP ordonante justitie, #presa externa ordonante coruptie , #coruptie
Comentarii