Bomba cu coruptie. Doar DNA nu e suficient (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 09:12
8155 citiri
Bomba cu coruptie. Doar DNA nu e suficient (Opinii)

Titu Bojin, Cristinel Bigiu, Constantin Nicolescu, Dragos Benea, Florin Turcanu, Aristotel Cancescu, Gheorghe Bunea Stancu, Horea Uioreanu, Nicusor Constantinescu, Adrian Tutuianu, Ion Prioteasa, Borboly Csaba, Mircea Molot, Vasile Silvian Ciuperca, Adrian Duicu, Culita Tarata (decedat in noiembrie), Paul Stanescu, Mircea Cosma, Ioan Cindrea, Ion Cilea (decedat in 3 decembrie), Marian Oprisan.

Stiti cine sunt? Presedinti de Consilii judetene, fosti si actuali, aflati in diverse stadii ale anchetei penale, care cercetat, care arestat, care judecat, care condamnat, daca nu cumva procesele au incetat din cauze naturale. Lista este impresionanta.

Jumatate dintre presedintii de consilii judetene din Romania sunt fie infractori dovediti, fie pusi sub acuzare chiar pentru mai multe infractiuni de coruptie sau conexe. Cei mai multi sunt PSD, dar nu lipsesc nici celelalte partide.

Bilant de final de an: Zeci de sefi de judete au probleme cu legea. Cine sunt si de ce sunt acuzati

Suntem deja in fata unui fenomen care arata o tara practic calamitata de o bomba cu coruptie, stoarsa de coruptie endemica ajunsa la dimensiuni socante. Judete, unele foarte sarace cum sunt Mehedinti, Botosani sau Harghita, par luate prizoniere de baroni ultrabogati si puternici. Un autentic feudalism in mileniul al treilea.

Si cand discutam despre un fenomen de asemenea amploare nu se poate sa nu existe dincolo de cauze individuale si cauze de sistem. Si ele nu sunt greu de identificat.

Cred ca anomalia a plecat de la modul de alegere a presedintilor de consilii judetene, prin vot direct intr-un singur tur de scrutin, fara nicio limitare a numarului de mandate. In aceste conditii, daca nu vorbim despre evenimente seismice, ca acum, oamenii acestia se pot considera alesi pe viata. Cu un asemenea sistem de vot si puterea pe care o capeti e greu sa mai fii desurubat din functie.

Si vorbim de o putere uriasa. Practic un presedinte de consiliu judetean este un fel de Dumnezeu local, care controleaza tot ce misca politic, economic si chiar in presa pe feuda lui. El alege firmele care primesc contracte si prospera si cine da faliment, ziarele si televiziunile care tin capul la suprafata, el controleaza politia, el alege practic sefii de institutii din judetul lui, lui i se inchina si parlamentarii alesi in colegii din judetul lui.

Au facut istorie imaginile cu Nicusor Constantinescu pus cu capul pe capota masinii de un politist. Ei bine era un politist trimis de la DNA Bucuresti tocmai pentru ca intr-o asemenea actiune procurorii anticoruptie banuiau ca nu se pot baza pe politia locala. Niciun politist constantean nu cred ca ar fi indraznit sa-i puna catusele lui Nicusor Constantinescu. Nu cred ca e un caz izolat.

De la acesti baroni vine finantarea partidelor, ei controleaza masinaria electorala.

In aceste conditii, nu e de mirare ca, mai ales la PSD, care are cele mai multe specimene de acest fel, baronii nu au nicio rezerva sa dea cu pumnul in masa presedintelui de partid si a premierului. Sunt imposibil de refuzat. Felul in care trafica Adrian Duicu functii la nivel central, in politie, in DNA, este un exemplu, cred, elocvent.

Sunt convinsa ca centrul nu mai are nicio putere asupra acestor jupani ultraputernici si singurele lor probleme sunt rivalitatile si luptele dintre ei.

In rest, ei controleaza jocul.

Pe de alta parte, cand pui intr-un singur om atat de multa putere discretionara si parghiile de control democratic asupra lui sunt limitate la votul unei majoritati simple, trebuie un miracol sa nu ajungi la ce s-a ajuns.

Este foarte greu ca un om suit pe un asemenea tron sa nu-o ia razna la un moment dat, chiar daca, sa zicem, incepe prin a fi onest.

Si tocmai de aceea, daca mentii aceste erori structurale, faptul ca DNA ridica baron dupa baron nu poate rezolva problema. Daca nu inlaturi cauzele, in locul celor cazuti se vor ridica altii, care mai devreme sau mai tarziu vor ajunge probabil la fel.

DNA trateaza efectele, dar ca sa pui capat fenomenului trebuie sa te duci la cauzele lui si aceasta cred ca a devenit o urgenta zero pentru Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#presedinti CJ coruptie DNA, #alegere presedinti CJ , #coruptie