Care e cel mai spectaculos scandal de coruptie al lui 2011? - sondaj Ziare.com

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 19:16
6704 citiri
Care e cel mai spectaculos scandal de coruptie al lui 2011? - sondaj Ziare.com

2011 poate fi considerat anul actiunilor in forta ale procurorilor DNA. Am vazut de toate: perchezitii acasa la magistrati de top, retineri de primari ce pareau intangibili, stenograme care oglindesc fidel coruptia care a patruns pana in strafunduri intreaga societate romaneasca. Bonus, o flegma aruncata pe obrazul Parlamentului European de Adrian Severin.

Laudati si aplaudati de straini, in frunte cu SUA si CE, huliti de intreaga clasa politica autohtona, careia i s-a alaturat recent si presedintele Traian Basescu, procurorii anticoruptie au marsaluit prin toata tara, de la stanga la dreapta, de sus in jos, dar si de jos in sus, pana nu a mai ramas vreun ungher in care sa nu fi varat lanterna.

Ce-i drept, cam putine scandaluri de coruptie au avut drept personaje principale politicieni de rang inalt in acest an, poate pentru ca au avut si ei anii lor de glorie sau poate ca abia 2012 se va dovedi cu adevarat un astfel de an. In schimb, au intrat (si unii dintre ei au mai si iesit) la DNA primari, vamesi, politisti, sindicalisti sau magistrati, basca cei mai mari sefi din fotbalul romanesc.

Ziare.com prezinta o scurta retrospectiva a celor mai surprinzatoare cazuri de coruptie din 2011 si te invita la vot: Care este cel mai spectaculos scandal de coruptie al anului?

Umar langa umar, pesedist langa pesedist: Constantin Nicolescu

Luna ianuarie a fost marcata de un urias scandal de coruptie care l-a avut ca protagonist pe unul dintre cei mai influenti baroni locali PSD: presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu.

Nicolescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pentru fapte de coruptie, el fiind acuzat de luare de mita si trafic de influenta. Liderul PSD Arges ar fi primit peste 60 de mii de lei de la omul de afaceri Cornel Penescu si ar fi fraudat fonduri europene in valoare de aproape 900.000 de euro, sustin procurorii.

Cazul a avut toate ingredientele unui spectacol pe cinste. La aflarea verdictului, Constantin Nicolescu a lesinat in sala de judecata, invocand un atac de cord. A lesinat si sotia lui. Dupa ce a fost stabilizat de vreo trei medici, politicianul a fost transportat cu SMURD-ul la Spitalul Floreasca din Capitala. S-a vorbit de un infarct si de vreo doua atacuri cerebrale, si pana la urma a fost operat, motiv pentru care recursul sau a fost incununat de succes, el scapand de arestul preventiv.

Toti liderii PSD, in frunte cu Adrian Nastase, au aruncat cu sudalmi si amenintari in procurorii DNA, sustinand ca, de fapt, ar fi fost vorba despre o manevra murdara a lui Traian Basescu pentru discreditarea Opozitiei. Victor Ponta, Marian Vanghelie si alti pesedisti de varf s-au strans umar la umar pe treptele CJ din Pitesti intr-un miting anti-anticoruptie memorabil.

"Sa nu ii lasam sa ne omoare!", a spus lacrimand Ecaterina Andronescu.

Liderii PSD fac scut in jurul lui Nicolescu - Vanghelie asteapta sa fie si el saltat de mascati

Procurorii DNA nu au fost deloc miscati, asa ca i-au mai deschis lui Constantin Nicolescu un alt dosar in care acesta este cercetat pentru ca ar fi sponzorizat ilegal Arhiepiscopia Argesului cu aproape un miliard de lei vechi.

Cine e Constantin Nicolescu si de ce e poreclit "vecinul"

Regina vamilor: Telenovela cu regie de Oscar

In primavara lui 2011, precum mugurii pomilor au pocnit si bocancii mascatilor in vami. Rand pe rand, ca redutele la Razboiul de Independenta, au cazut, mai intai Naidas, Stamora Moravita, Deta, Cruceni si Oravita. Intr-o singura dimineata, patru elicoptere au carat peste 150 de vamesi si politisti de frontiera la diverse sedii DNA pentru audieri. O actiune in forta care i-a lasat cu gura cascata pe contrabandisti, care au scapat din brate mii de baxuri de tigari pe picioare.

Stenograme in dosarul vamilor: Politistii de la Albita numarau banii pe intuneric si dadeau rest la spaga

Stenograme din vami: Ei fac 20-30 de mii pe tura si noi ne tiganim pe 100 de euro

Au urmat luni de zile in care ancheta s-a extins cu repeziciune de-a lungul granitelor. Stenogramele interceptarilor au scos la iveala retete si retele extrem de bine puse la punct, o adevarata masinarie bine unsa.

Mita in vami: Regina nu e Blejnar, e un fost ministru, spune Lincu

"Cangrena din vami a fost tolerata de toate guvernele Romaniei", a comentat Traian Basescu.

Pe masura ce apareau noi si noi acuzatii, in malaxor au intrat de-a valma sefi de vama, fosti si actuali angajati ai ANAF, politicieni de marca, dar si lideri sindicali.

Mironescu, arestat preventiv pentru 29 de zile (Video)

Spaga in vami - Marica acuza, Presedintia si Ungureanu neaga

Spectacolul, asemuit cu un joc de sah, a fost jucat pentru a impresiona publicul european, in speranta ca Romania va fi primita in Schengen. Din pacate, europenii ne-au aplaudat, dar au retinut nu lupta impotriva coruptiei, ci coruptia in sine. Asa ca mai stam o tura...

Coruptie la export: Adrian Severin

Scandalul in care a fost implicat europarlamentarul PSD Adrian Severin s-a jucat peste hotare, procurorii DNA intrand in scena abia la final. Scenariul a fost cu totul original: jurnalistii britanici de la Sunday Times au facut publica o inregistrare in care Severin cere bani pentru promovarea unui amendament in PE.

Reamintim ca Severin nu a fost singurul vizat, dar dintre zecile de europarlamentari doar cativa au cazut in capcana, iar dintre acestia doar romanul Adrian Severin a preferat sa indure toate umilintele posibile, refuzand sa demisioneze din Parlamentul European.

Ar trebui sa demisioneze Adrian Severin din PE? - Sondaj Ziare.com

Adrian Severin are in conturi aproape un milion de euro

Zburat din PSD la comanda socialistilor europeni, Severin face acum vizite regulate la DNA si tine conferinte in care continua sa isi proclame nevinovatia. "Daca cineva ar veni sa-mi ofere bani pentru asa ceva, n-as crede ca e un provocator si n-as chema politia, as crede ca e bolnav mintal si as chema salvarea", a comentat Adrian Severin propria sa situatie intr-un interviu acordat Ziare.com, oferind o mostra de umor sec involuntar intregii tarasenii.

Severin: Grupuri externe vor sa ne tina jos, au cozi de topor in Romania Interviu Ziare.com (II)

Un Jimmy Hoffa de Dambovita: Marius Petcu

Prin arestarea liderului CNSLR Fratia Marius Petcu, in luna martie, procurorii anticoruptie au pus capac miscarii sindicale care parea sa dea in clocot. "Primavara romaneasca" pe care o anuntau sindicalistii mici si mari la televiziunile de stiri nu a mai avut loc.

In timp ce simplii cotizanti dansau "Pinguinul" in Piata Victoriei, Marius Petcu, liderul uneia dintre cele mai importante confederatii sindicale, era prins in flagrant si arestat pentru ca a luat mita 40.000 de euro de la un om de afaceri.

Ancheta a scos si alte nereguli la iveala in ceea ce il priveste, mai ales legat de averea sa si a sotiei, si ea lider sindical.

Marius Petcu, condamnat la 7 ani de inchisoare

Spectaculoasa in acest caz de coruptie pare sa fie linistea care s-a asternut brusc peste intreaga masa sindicala, ai carei lideri se aflau oricum de foarte multa vreme in atentia presei pentru averile lor greu de explicat.

Un element inedit: procesul lui Marius Petcu a fost unul dintre cele mai rapide, el fiind deja condamnat recent la o pedeapsa cu inchisoarea de 7 ani cu executare, sentinta fiind insa atacata cu recurs.

Mana dreapta care tinea 17 telefoane: Sorin Apostu

Considerat un apropiat al premierului Emil Boc, ba chiar mana sa dreapta la Cluj, primarul Sorin Apostu parea intangibil pana in ziua in care lumea i s-a intors cu susul in jos. Vazandu-l cat de relaxat zambeste la finalul perchezitiilor efectuate la sediul primariei si la cabinetul de avocatura al sotiei, jurnalistii ar fi fost tentati sa inchida editiile cu alte subiecte de prima pagina. Cine ar fi pariat pe arestarea lui Apostu ar fi castigat insa bani buni.

Atat primarul Clujului cat si bunul sau prieten Calin Stoia au fost arestati si, mai mult, cautiunea uriasa depusa de Stoia a fost nefolositoare, amandoi petrecandu-si sarbatorile in spatele gratiilor.

Stenograme din dosarul Apostu-Stoia: Pentru 50 de mii nu ma dau jos din pat, frate!

Edilul Clujului este acuzat ca ar fi primit mita diverse sume de ordinul a sute de mii de lei pentru a favoriza acordarea unor contracte. Sumele erau remise prin intermediul cabinetului de avocatura al sotiei, cercetata in prezent in stare de libertate. Ulterior, acuzatiile s-au transformat in spalare de bani, trafic de influenta si fals in inscrisuri, existand riscul ca democrat-liberalul sa infunde puscaria pentru cativa ani.

Ce ar fi spectaculos in acest caz, cata vreme multi alti primari de toate culorile politice au cunoscut pana acum experiente similare? Poate faptul ca, pentru a nu fi interceptat de SRI, Apostu folosea 17 telefoane mobile, cu numere "personalizate", pentru a comunica cu oamenii de afaceri locali, dar si schema dupa care i se lasa in garaj mita colectata de la vanzatorii de pepeni.

Apostu a primit spaga 50.000 de euro de la vanzatorii de pepeni

"Pentru 50 de mii nu ma dau jos din pat, frate!", este replica aplicata ca o stampila pe acest dosar complicat, inca nefinalizat, in care se mai spune, printre altele, ca mita ar fi mers catre "number one".

Coruptie la Curtea Suprema: Birsan vs CEDO

Ca exista coruptie in breasla magistratilor se stia de mai multa vreme. Cat de multa si pana la ce nivel se manifesta, nu. 2011 i-a adus pe numerosi magistrati in sala de judecata, dar intr-o alta zona decat cea cu care erau obisnuiti, in cea a acuzatilor.

Perchezitia la domiciului judecatoarei Gabriela Birsan de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost mai mult decat o simpla perchezitie: i-a pus pe jar pe magistratii de la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului si a creat un precedent.

Trecand peste chicitele avocatesti si de procedura, demn de retinut este faptul ca doua judecatoare din cadrul celui mai inalt for al justitiei romane sunt acuzate de procurorii anticoruptie ca ar fi primit mita bijuterii si ar fi acceptat plata unor deplasari in strainatate, achitarea contravalorii unor petreceri la restaurant sau darea in folosinta a unui apartament la Paris, totul pentru a facilita solutionarea unor dosare.

Ce poate fi mai spectaculos, dar si mai grotesc de atat?

Daily Mail: Cazul Birsan - dubii cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO

Circ cu Mitica la DNA: Coruptia din fotbal

"Mafia din fotbal este la nivelul celor care se ocupa cu traficul de droguri, daca nu chiar peste", recunostea Marian Iancu, patronul echipei Poli Timisoara, dupa ce DNA a inceput urmarirea penala a celor 10 membri ai Comitetului Executiv al FRF, inclusiv Mircea Sandu si Mitica Dragomir, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu in cazul excluderii Universitatii Craiova.

In sfarsit, buboiul s-a spart. Nu e singurul dosar in care se zbat capii fotbalului romanesc, care simt cum li se zgaltaie scaunele sub fund. DNA ancheteaza si un caz mai vechi in care, pe langa forul condus de "Nas", mai sunt implicate echipele Rapid Bucuresti si Corvinul Hunedoara.

Mai mult, DNA cerceteaza un imprumut dubios de circa 400.000 de euro acordat lui Jean Padureanu, seful Gloriei Bistrita, de catre sotia lui Mircea Sandu. Procurorii suspecteaza ca imprumutul ar fi fost fictiv, mai ales ca operatiunea nu s-a incheiat printr-un notar, si ca la mijloc ar fi de fapt vorba despre camatarie cu 10% dobanda lunar.

"Cartita DNA-ului" ii face praf pe Sandu si Dragomir

Dumitru Dragomir si-a iesit din minti la DNA: Ba nebunilor, lasati-ma sa plec

Dumitru Dragomir si-a iesit din minti in fata procurorilor: Ma spanzur!

Evident toti acuzatii neaga toate acuzatiile, dar, conform principiului "gura pacatosului adevar graieste", Gigi Becali face un rezumat de toata frumusetea. "Daca nu era nici DNA-ul asta, era un jaf in tara asta de te durea capul. Ei saracii nu au ce face, ca nu au probe. Si asa fac abuzuri, dar abuzurile sunt bune. Daca nu, era o debandata de te durea capul. Se mai tinea vreodata cont de valoare la fotbal? Era pe jaf, pe furt", a recunoscut recent Gigi Becali la GSpTV.

Ziare.com te invita la vot: Care crezi ca este cel mai spectaculos scandal de coruptie al anului 2011?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#scandal coruptie 2011, #Apostu arestat, #Birsan CEDO, #adrian severin mita amendamente, #coruptie fotbal , #coruptie