E mai corupta Romania acum decat pe vremea lui Nastase? (Opinii)

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 20:26
8841 citiri
E mai corupta Romania acum decat pe vremea lui Nastase? (Opinii)
Foto: cvlpress.ro

Multi sunt tentati sa spuna ca da si se bazeaza pe dezvaluirile care ne sunt servite de cinci ori pe zi - asa spun medicii ca e bine sa ne antrenam stomacul, daca vrem sa avem premisa unei vieti sanatoase.

In matineu, o masa consistenta, englezeasca: descinderi cu mascati. Apoi o gustare in care apar parsiv, frantuzeste, numele vizate de bratul legii. La pranz, desfasurat in aplauzele papilelor, ca la Galati, pe baza de ciorba de perisoare si plachie de crap, intervine conceptul de "retea constituita in vederea savarsirii de infractiuni".

Dupa-amiaza ne picura in mate, nemteste, cu masura, o felie de budinca pe care scrie "partid", iar platoul de citrice din Grecia de cu seara aduce, evident, racoare: lotul e trimis la mandat.

In acest mod simplu, odata cu pomul, putem aprinde si perdeaua - ce s-ar alege de noi daca l-am uita pe Toma Caragiu?

Sa ma explic: parada de catuse care, invariabil, ajung sa aiba tangenta cu PDL, poate fi tradusa de optimisti prin vointa politica. Altfel spus, Puterea are taria sa nu intervina in actul de justitie si-si sacrifica posesorii de carnet de partid pentru a arata norodului ca se tine de cuvant, adica nu procedeaza ca in vremea Guvernului Nastase.

Daca pe lume ar exista doar optimistii, auspicile sub care se desfasoara lupta impotriva evaziunii fiscale ar putea fi socotite, la capatul urnei, fericite. Pe considerentul ca natiunea e matura si judeca sanatos, doar de aia se tine de cinci portii pe zi.

Numai ca pe lume exista si ceilalti, care vad jumatatea goala a paharului, iar aici ipoteza e alta: putoarea e atat de mare incat, beneficiind tara asta de capacitati de mediatizare mult perfectionate si extinse, transpira. Tot ei, pesimistii, pun o intrebare: ok, l-a luat pe barosan, odata cu el a ajuns in fata judecatorilor un lot intreg, dar cade vreun cap mai de Doamne-ajuta?

Adica nu secretarul general din MAI - desi omul are o functie foarte mare -, ci - si aici intram in alta categorie, pesimistii-optimisti - premierul, fratele presedintelui sau, de ce nu, chiar Traian Basescu.

Mai am o categorie, in care ma includ: optimisti cu jumatate de norma-debusolatii. Astia fac comparatii cu guvernarea din perioada 2000-2004 si isi aduc aminte ca atunci, in presa, ideea ca mafia devenise politica de stat era un laitmotiv. Adaug rapoartele de tara ale vremii, care, in ciuda pachetului de legi anticoruptie, nu reuseau sa gaseasca nicio farama de demnitar, director in minister, parlamentar, magistrat, ce sa mai vorbim de vames sau inspector fiscal, trimis sa dea cu subsemnatul.

Era mai multa porcaria atunci? Habar nu am. Ceea ce pot sa remarc e o diferenta: acum mai cade cate cineva si functia publica supusa numarului de dosar unic e tot mai inalta.

Pe mine ma induioseaza, marturisesc, dar eu nu contez in economia votului. Problema este in ce masura va cantari pentru marea masa a populatiei. Pentru ca s-ar putea intampla ca, desi are forta sa-si sacrifice soldatii, ceea ce pe vremea lui Adrian Nastase era imposibil, PDL sa piarda alegerile. Asa-i ce tara ciudata?

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#coruptie clasa politica Romania, #Guvern Nastase coruptie Romania, #Guvern Boc PDL coruptie , #coruptie
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Acum este CRIMA ORGANIZATA la NIVEL INALT.....si ne OMOARA cu acte NORMATIVE -NECONSTITUTIONALE - REPUBLICA SECURISTA INTERLOPA -SCLAVA ROMANIA