Nuland, atac la liderii corupti din Europa: Ungaria reactioneaza, Ponta nu comenteaza, PSD da vina pe Basescu

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 14:38
8323 citiri
Nuland, atac la liderii corupti din Europa: Ungaria reactioneaza, Ponta nu comenteaza, PSD da vina pe Basescu
Foto: Wall Street Journal

Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a atacat dur liderii din Europa Centrala si de Est care ii apara pe corupti de justitie, iar declaratiile sale nu au ramas fara ecou nici in Romania, nici in Ungaria.

PSD, prin vocea purtatorului de cuvant al partidului, Dan Sova, sustine ca Victoria Nuland s-a referit "in mod clar" la Ungaria atunci cand a criticat dur liderii din regiune care protejeaza coruptia.

"Afirmatiile doamnei Victoria Nuland sunt cat se poate de clare. Vorbim despre probleme la care au reactionat, in trecut, si institutiile europene. Toti partenerii nostri europeni si nord-atlantici stiu ca Viktor Orban, prietenul lui Traian Basescu, are un comportament despotic - Orban a redus libertatea presei si a institutiilor din tara vecina, Orban a promovat o politica inacceptabila pentru un stat membru al UE si NATO", arata Sova, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Nuland, atac dur la liderii din regiune care protejeaza coruptia

Mai mult, adauga Sova, zilele trecute Ungaria a sistat exporturile de gaze catre Ucraina, desi UE s-a angajat sa ajute Kievul. "Nu este un secret pentru nimeni ca Viktor Orban are o relatie speciala cu Moscova in general, si cu Vladimir Putin in mod particular", completeaza purtatorul de cuvant al PSD.

"Spre deosebire de comportamentul inexplicabil al domnului Viktor Orban, Victor Ponta a fost ieri (joi - n.red.) in vizita la Kiev, transmitand vecinilor nostri, chiar din Maidan, un mesaj politic extrem de important din partea Romaniei. Obiectivul tarii noastre este atingerea independentei energetice, sprijinirea Republicii Moldova si Ucrainei pe drumul lor european. In acest sens, Romania isi ajuta vecinii care au nevoie de energie - de la inceputul anului si pana in prezent, tara noastra a avut cel mai mare export de energie din istoria Romaniei!", mai arata sursa citata.

Purtatorul de cuvant al PSD mentioneaza ca Romania este pozitionata in Europa de Sud-Est, cat timp Ungaria este considerata o tara care apartine Europei Centrale.

"Romania isi sprijina vecinii pe tema energetica, atat prin gazoductul Iasi-Ungheni, cat si prin exporturile de energie electrica. Romania si-a asumat prin vocea lui Victor Ponta, chiar din New York, responsabilitate de a ajuta la obtinerea pacii in aceasta zona a Europei. Alte interpretari, dintr-o optica politica interna, ale pozitiei doamnei Victoria Nuland, care sa loveasca nedrept in Romania, un partener fidel SUA, NATO si UE, sunt iresponsabile si profund false", incheie Sova.

Firea: Basescu si Orban au in sange autoritarismul

Si vicepresedintele PSD, Gabriela Firea, sustine ca regimul Viktor Orban a fost luat in vizor de Statele Unite ale Americii, in timp ce "Victor Ponta este un lider regional, implicandu-se pozitiv pentru a sustine Republica Moldova si Ucraina".

"Declaratiile doamnei Victoria Nuland, facute ieri, reprezinta un semnal de alarma cu privire la evolutiile din Ungaria si, cred, cu privire la modul cel putin discutabil in care Guvernul lui Viktor Orban se raporteaza la criza regionala. Nu este un secret pentru nimeni ca exista acum relatii stranse intre Budapesta si Moscova, iar acestea par sa aiba consecinte in anumite decizii ale Budapestei. Reamintesc ca, zilele trecute, in pofida angajamentelor UE fata de Kiev, Ungaria sistase exporturile de gaze catre Ucraina", sustine purtatorul de cuvant al lui Victor Ponta in campania pentru alegerile prezidentiale.

Firea mai arata, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca "Viktor Orban a generat ingrijorare in Uniunea Europeana prin modul in care se raporteaza la libertarea presei, prin modul in care a ingreunat activitatea celorlalti actori politici din Ungaria".

"Politica lui Viktor Orban nu are legatura cu valorile care ar trebui sa fie respectate de un stat membru al UE si al NATO. Probabil de aceea a si existat o relatie atat de stransa intre domnii Basescu si Orban - amandoi au in sange autoritarismul", incheie Firea.

Ponta nu comenteaza

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca "nu vreau sau nu poate" sa comenteze public declaratiile lui Nuland.

"Cred ca si presedintele Barack Obama, si doamna subsecretar Nuland au o pozitie publica deja extrem de critica vis-a-vis de ceea ce se intampla in tara vecina, fata de Ungaria, si cred ca dumneavoastra azi, fiind chiar in Romania si chiar la Bucuresti, daca nu ma insel, domnul Orban, aveti ocazia sa-l intrebati. Eu, ca prim-ministru al Romaniei, nu vreau sau nu pot sa comentez in public uitandu-ma peste granita la altii", a raspuns Ponta la solicitarea presei de a comenta declaratia subsecretarului de stat american Victoria Nuland.

Ungaria: SUA sa numeasca un ambasador care sa obtina informatii corecte

O reactia la declaratiile oficialului american a venit si din Ungaria, prin vocea lui Zsolt Nemeth, seful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar.

Acesta a declarat, de la Washington, ca Statele Unite ar trebui sa acrediteze un ambasador la Budapesta care sa obtina informatii mai corecte despre aceasta tara, referindu-se la faptul postul de ambasador este vacant de doi ani, relateaza Mediafax.

Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, s-a folosit de un discurs tinut la un forum al unui grup de analiza american centrat pe strategia SUA-Europa Centrala pentru a lansa un atac la adresa coruptiei ce macina statele central-europene.

"In Europa Centrala de astazi (...) cele doua cancere, regresul democratic si coruptia, ameninta visul pentru realizarea caruia atat de multe persoane au depus eforturi incepand din 1989. Si vedem lideri din regiune care, in timp ce culeg beneficiile apartenentei la NATO si UE, par sa fi uitat valorile pe care se bazeaza aceste institutii.

Asa ca astazi ii intreb pe acesti lideri: Cum puteti dormi noaptea sub umbrela Articolului 5 al NATO, in timp ce ziua promovati 'democratia neliberala', incurajati nationalismul, impuneti restrictii presei sau demonizati societatea civila!", a declarat Nuland, intr-un discurs sustinut la un forum al unui grup de analiza american centrat pe strategia SUA-Europa Centrala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#reactii Ponta PSD Nuland, #Ungaria reactioneaza Nuland, #Victoria Nuland atac coruptie Europa Centrala, #Victoria Nuland atac lideri Europa Centrala , #coruptie