OUG 13 e la reanimare in stare critica

Joi, 04 Mai 2017, ora 08:48
5622 citiri
OUG 13 e la reanimare in stare critica

Nu m-am asteptat ca toreadorul anticoruptiei din deceniul trecut, fostul presedinte Traian Basescu, sa faca stanga-mprejur in noul deceniu si, aliindu-se cu doi senatori pesedisti, sa depuna amendamente, pentru ca si cei vinovati de coruptie sa poata fi gratiati.

Ca sa vezi ironia sortii: coruptii trimisi dupa gratii sub regimul Basescu asteapta infrigurati sa-i scoata de acolo insusi Traian Basescu. Noaptea mintii, nu alta!

Acum, fostul presedinte s-a aliat cu fostii adversari explicand, fara teama ca frizeaza ridicolul: "Luarea de mita - am propus-o pentru gratiere, avand in vedere ca se face eventuala gratiere cu plata prejudiciului si avand recidivisti".

Neasteptata vine reactia premierului Grindeanu, care, surprins de amendamentele propriului partid, isi combate ferm colegii Serban Nicolae si Liviu Brailoiu:

"Am mai spus-o si o repet: Guvernul sustine legea gratierii in forma propusa initial. Amendamentele adoptate astazi (miercuri - n.red.) de Comisia Juridica a Senatului, referitor la gratierea faptelor de coruptie, nu au sustinerea Executivului".

Banuiesc ca domnul Grindeanu avea deja acceptul domnului Dragnea sa faca asemenea declaratii, pentru ca altfel n-ar indrazni sa se pronunte inainte sa-si fi spus sefu' cuvantul.

Dar mai am si o alta varianta.

Este posibil ca domnul Grindeanu sa exprime, de fapt, pozitia ministrului Justitiei, domnul Tudorel Toader, care ne-a demonstrat deja ca este un om dintr-o bucata si ca are opinii proprii, mai ales ca nu este membru PSD.

Mi se pare firesc ca domnul Toader sa-si permita sustinerea anticoruptiei, fara sa-i pese de Serban Nicolae, Liviu Brailoiu sau de Traian Basescu. Daca s-a bazat pe el, premierul Grindenu a procedat intelept, pentru ca nu-si pune in cap nici protestatarii, nici opinia publica, nici posibila reactie europeana si nici pozitia ferma a presedintelui.

Deocamdata problema e la Senat, iar Senatul si-a asumat multe riscuri prin aprobarea amendamentului in cauza.

Insusi presedintele Camerei superioare, care tolereaza aceasta evolutie, poate fi acuzat ca actioneaza pro domo, el insusi fiind implicat intr-un spectaculos proces de coruptie.

In mod neasteptat, insa, s-a aflat miercuri noaptea ca, in aceasta problema, domnul Dragnea nu sustine colegii din PSD si se pune pe pozitia celor din opozitie:

"Dezaprob categoric votul din Comisia Juridica de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind gratierea faptelor de coruptie. Am spus tot timpul si imi mentin punctul de vedere ca nu sustin gratierea infractiunilor de coruptie".

Hopa! Exact asta au sustinut in Comisia Juridica PNL, UDMR si USR, care insa nu intrunisera majoritatea, revenita celor din PSD+ALDE, pe care acuma Dragnea ii face praf.

Sa fie la mijloc o incercare a lui Dragnea de a-l pune la punct pe Tariceanu, in curtea caruia s-a patronat aprobarea amendamentelor?

In fond, Senatul poate trimite si acum concluziile Comisiei Juridice in forma stabilita, intrucat Camera decizionala e cea a Deputatilor, unde Dragnea e sef.

Sau poate Dragnea s-a speriat vazand ce curs capata lucrurile. Mitingurile spontane si-au reconfirmat prezenta in Bucuresti si alte orase din tara, sub titlul "NU gratierii coruptilor - OUG 13 revine. Si noi!"

Insusi presedintele tarii, aflat la Suceava, a gasit necesar sa reactioneze prompt si hotarat, aratandu-se surprins ca in Comisia Juridica a Senatului s-a votat gratierea coruptilor.

Este clar ca asistam la presiuni din toate partile si nu-mi vine sa cred ca autorii amendamentului n-au sesizat furtuna pe care o pot isca. In opinia mea, ei n-ar fi facut nimic, daca nu erau stransi cu usa.

In opinia mea, intemnitatii asteapta dupa gratii de patru luni si transmit probabil semne de nervozitate catre cei pe care-i considera protectori si care probabil le-au promis sa-i scoata cat de curand de acolo. Probabil, pozitia liderului Dragnea ii deceptioneaza adanc, dar intuitia imi spune ca domnul Dragnea nu abandoneaza nimic, daca n-are undeva o varianta B, sau daca asta a fost cumva B, urmatoarea va fi C.

Simt sindromul de debandada. Mi se pare ca oala da in foc. Strada vuieste, premierul se spala pe maini, Dragnea se dezice de propriii colegi, condamnatii preseaza de dupa gratii, presedintele trimite mesaje de oriunde s-ar afla, iar senatorii tocmai afla ca degeaba au deliberat si au votat, fara sa fi stiut care-i porunca de la jupan.

Si nici macar nu-i jupanul lor. E al deputatilor. Nu zaresc sa vina de undeva o raza de lumina. Noaptea mintii continua.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ordonanta 13, #comisia juridica Senat, #Serban Nicolae Legea Gratierii, #Legea gratierii amendamente, #Traian Basescu coruptie gratiere , #coruptie
Comentarii