Planul SUA pentru Europa Centrala si de Est: Eliminarea coruptiei, oriunde s-ar ascunde

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 16:55
6053 citiri
Planul SUA pentru Europa Centrala si de Est: Eliminarea coruptiei, oriunde s-ar ascunde
Foto: Arhiva

SUA isi vor intensifica, anul viitor, activitatea in Balcani, Europa Centrala si de Est pentru a ajuta tarile din aceasta regiune sa promoveze o guvernare curata, o presa independenta si sa elimine coruptia, a declarat, joi, asistentul secretarului de Stat, Victoria Nuland, la o audiere in Congres.

Aceasta s-a referit la provocarile de securitate declansate de anexarea Crimeii de catre Rusia, dar a subliniat ca actuala criza din Ucraina a scos la iveala coruptia care "a atins toate aspectele vietii politice, economice si sociale".

Aceasta tendinta se remarca insa si in alte parti ale Europei, a mai spus asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice.

Deutsche Welle: Harta coruptiei in Europa

"Vedem o tendinta ingrijoratoare in prea multe parti ale Europei Centrale si de Est unde aspiratiile cetatenilor sunt calcate in picioare de interesele oligarhilor corupti", care "isi folosesc banii si influenta pentru a inabusi opozitia politica, pentru a cumpara politicieni si grupuri media, pentru a slabi independenta judiciara si drepturilor organizatiilor non-guvernamentale", a declarat Nuland, in cadrul unei audieri la Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA.

Totodata, oficialul american a precizat ca se dezvolta un numar tot mai mare de oligarhi si politicieni corupti, care lucreaza impreuna, inclusiv la nivel transnational "pentru a se proteja si pentru a se ajuta reciproc sa-si mentina influenta".

Coruptia din UE costa tarile europene 120 de miliarde de euro anual

"In multe parti ale Europei, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate nationala mai mare, in vederea protejarii si apararii democratiei si suveranitatii statale (...) Un astfel de sistem corupt nu numai ca slabeste democratiile din interior, dar le face vulnerabile si la influentele de coruptie din afara granitelor care incearca sa exercite o influenta politica si economica nejustificata asupra politicilor stat si a factorilor de decizie", a afirmat Victoria Nuland.

Slovenia si Croatia, cele mai corupte tari din Europa - ce loc ocupa Romania

"In anul care urmeaza, veti vedea ca ne vom concentra pe intensificarea activitatii noastre in Balcani, Europa Centrala si de Est, in stransa colaborare cu UE, pentru a ajuta aceste tari sa promoveze o guvernare curata si responsabila, o societate civila activa si libera, o presa independenta si pentru a ajuta guvernele si cetatenii in eforturile lor de a expune si elimina coruptia oriunde s-ar ascunde", a mai spus asistentul secretarului de Stat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Nuland coruptie Europa, #Nuland coruptie Europa Est, #SUA coruptie Europa , #coruptie