Romania e mai corupta ca Namibia sau Surinam: Spuneti ca v-ati saturat! (Video)

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 08:13
7088 citiri
Romania e mai corupta ca Namibia sau Surinam: Spuneti ca v-ati saturat! (Video)
Foto: Facebook/Transparency International

Conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC) 2015, lansat miercuri de Transparency International, Romania se claseaza pe locul 58 in topul statelor lumii.

Cu un scor de 46 de puncte raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte, Romania este printre tarile UE cu cel mai mic punctaj, alaturi de Bulgaria, Grecia sau Italia.

Romania se afla in topul mondial sub Namibia (53 puncte) si Surinam (70 puncte), de exemplu.

Pe primul loc, cu cel mai bun punctaj, s-a situat Danemarca, fiind astfel tara cu cel mai mic nivel perceput al coruptiei la nivel mondial.

Pe ultimul loc s-au situat Coreea de Nord si Somalia, care au obtinut punctajul 8.

Danemarca este perceputa a fi cea mai curata pentru al patrulea an consecutiv, cu un scor de 91 de puncte pe o scara de 100 a ONG-ului cu sediul la Berlin.

Ea este urmata de Finlanda, pe locul doi, si Suedia pe locul trei.

Romania, printre cele mai corupte tari din UE. La nivel mondial suntem sub Botswana sau Samoa

Coreea de Nord si Somalia obtin cel mai scazut scor de 8, neschimbat fata de anul trecut, noteaza agentia Kyodo.

Japonia marcheaza 75 de puncte, un scor aproape neschimbat de la 76 cu un an inainte.

Japonia a coborat pe locul 18 in randul celor 168 de tari conform IPC 2015, in timp ce Coreea de Nord se afla in partea de jos a listei pentru al cincilea an consecutiv.

China, care si-a intensificat campaniile anticoruptie sub conducerea presedintelui Xi Jinping, obtine un scor de 37, plasandu-se pe locul 83 impreuna cu Columbia si Sri Lanka.

Punctajul unei tari/unui teritoriu indica nivelul perceput al coruptiei pe o scala de la 0 - 100, unde 0 inseamna ca tara este perceputa ca fiind extrem de corupta si 100 ca tara este perceputa ca fiind foarte curata

In index au fost incluse 168 de tari.

Desi coruptia este inca raspandita la nivel global, mai multe tari si-au imbunatatit scorurile in editia 2015 a Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC).

In general, doua treimi din cele 168 de tari din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scala de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

Cu toate acestea, in locuri precum Guatemala, Sri Lanka si Ghana, cetateni activisti au muncit din greu, in grupuri si pe cont propriu, pentru a-i alunga pe corupti, trimitand un mesaj puternic, care ar trebui sa incurajeze si pe altii sa ia masuri decisive in 2016, noteaza Transparency International intr-un comunicat.

"Coruptia poate fi invinsa daca lucram impreuna. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mita si a arunca lumina asupra intelegerilor secrete, cetatenii trebuie sa le spuna impreuna guvernelor lor ca s-au saturat.

Indicele de Perceptie a Coruptiei 2015 arata clar ca coruptia ramane o problema in intreaga lume. Dar 2015 a fost si un an in care oamenii au iesit din nou in strada pentru a protesta la adresa coruptiei. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic catre cei de la putere: este timpul de a aborda marea coruptie", a declarat Jose Ugaz, presedintele Transparency International.

In acest an, Transparency International face apel la toti oamenii sa actioneze votand la unmaskthecorrupt.org, pentru a sti ce cazuri crede publicul cel mai mult ca merita atentie urgenta, pentru a trimite mesajul ca va fi luata atitudine impotriva marii coruptii.

Brazilia a inregistrat cea mai mare scadere in indice, scazand 5 puncte si 7 pozitii pana la locul 76. Scandalul Petrobras aflat in desfasurare a scos oamenii in strada in 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Transparency International indice coruptie 2015, #Transparency International coruptie Romania , #coruptie