Consilier USL, retinut - Alin Simota, acuzat de rapiri comandate, santaj si camatarie

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 08:35
1573 citiri
Consilier USL, retinut - Alin Simota, acuzat de rapiri comandate, santaj si camatarie

Omul de afaceri Alin Simota, finantator al clubului de fotbal Jiul Petrosani, despre care procurorii sustin ca era liderul unei grupari infractionale organizate deosebit de violenta, specializata in comiterea unor infractiuni de santaj, camatarie, inselaciune, a fost retinut marti seara, alaturi de alte trei persoane, de catre DIICOT Alba Iulia, care a dispus pentru o cincea persoana interdictie de a parasi tara.

Cei patru barbati urmeaza sa fie prezentati miercuri instantei Curtii de Apel Alba Iulia cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Competenta Curtii de Apel Alba Iulia de a solutiona aceasta cerere a fost atrasa de faptul ca printre persoanele fata de care se fac cercetari in acest caz se afla si un ofiter de politie judiciara din Hunedoara.

Procurorii au efectuat marti noi perchezitii in continuarea cauzei in care fosta sotie a lui Simota, consilier local PNL, si actualul sot al acesteia, Constantin Litera, fost bodyguard al omului de afaceri, arestati de doua luni de zile, alaturi de alte doua persoane, sunt acuzati ca au facut parte dintr-un grup infractional organizat, ale caror victime au fost oameni de afaceri din Hunedoara, o parte dintre acestia fiind dusi in Libia.

Procurorul sef al Serviciului Teritorial Alba Iulia al DIICOT, Ioan Muresan, a declarat, marti, ca in cursul zilei au fost efectuate sapte perchezitii in Hunedoara, "in continuarea cauzei care a fost anterior, Litera, iar faptele sunt aceleasi, respectiv de constituire de grup infractional organizat, camatarie, inselaciune, santaj, lipsire de libertate, vatamari corporale grave".

Patron de fotbal, acuzat de rapiri comandate, santaj si camatarie

Astfel, potrivit lui Muresan, s-a extins urmarirea penala pentru opt persoane, plus pentru cele care a fost inceputa urmarirea penala anterior. La DIICOT Alba Iulia au fost adusi in total marti opt invinuiti, printre care si un politist, si 11 persoane - parti civile, martori, parti vatamate, faptuitori.

Gruparea a actionat in perioada 2007 - inceputul anului 2011. In total, au fost identificate mai mult de zece parti vatamate. In ceea ce ii priveste pe membrii gruparii, "rolurile erau stabilite precis, toate erau in acelasi scop, respectiv in a obtine sumele de bani imprumutate si cu dobanzile percepute, plus si in alte scopuri".

Potrivit DIICOT, gruparea infractionala era organizata pe paliere de comanda si executie, specializata in acte de violenta, santaj, camatarie, inselaciune etc.

"Se exercitau violente, persoanele erau rapite, erau duse pentru a se face presiuni asupra lor in diferite locatii. Dobanzile si amenzile nu erau stabilite concret. Asta era specificul gruparii. Totul era aleatoriu, partile vatamate nu stiau ce datoreaza decat ceea ce li se cerea. Sunt parti vatamate care si-au pierdut si firmele, care au pierdut imobile sau sume importante de bani", a mentionat procurorul sef Ioan Muresan.

Daca vor fi gasiti vinovati, cei in cauza risca pana la 20 de ani de inchisoare.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...