De ce ne doare coruptia? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 19:52
4194 citiri
De ce ne doare coruptia? (Opinii)

Sa zicem ca sunteti implicat intr-un accident de masina si sunteti nevinovat. Soferul celalalt, vinovat de accident, are asigurare la o societate X. Faceti constatarea, la politie sau amiabil, nici macar nu conteaza, si va duceti sa va deschideti dosarul de dauna. Apoi cu masina in service. Si incepe cosmarul.

Amanari, refuz de plata, tot felul de oferte dubioase de a accepta bani mai putini decat decontul real, amanari nesfarsite, masina blocata pentru ca nu au fost virati banii, reclamatii, termene de asteptare a solutionarii lor, eventual proces. Saptamani, luni pierdute, nervi, paguba. Toate pentru ghinionul de a fi fost in momentul nepotrivit la locul nepotrivit si de a avea de-a face cu un sofer asigurat la societatea nepotrivita.

Sunt convinsa ca povestea vi se pare cunoscuta. Ati auzit-o de multe ori, poate ati trait-o de multe ori. Dar ma intreb de cate ori v-ati intrebat ce legatura are ea cu coruptia. Pentru ca are. Si dovada cea mai buna este Dosarul Carabulea.

Esenta acestui dosar arata exact de ce unele societati de asigurari creeaza astfel de probleme si de ce asemenea probleme, desi sunt cuprinse in vrafuri de reclamatii, nu se soldeaza de cele mai multe ori cu nicio consecinta, in afara de dezamagirea pagubitului.

Dosarul Carabulea acuza felul in care o societate de asigurari, in speta Asigurari Carpatica, poate sa isi asigure musamalizarea controalelor si sa aranjeze concursurile pentru ocuparea functiilor de conducere.

Iar faptul ca in aceasta poveste este implicata insasi sotia ministrului de Finante este cu atat mai grav. Si de aici inaintam spre o adevarata increngatura de interese si nepotisme. Pentru ca d-na Chitoriu este fina d-lui Dan Radu Rusanu, seful suprem al institutiei numita ASF, care include fosta Comisei pentru Supravegherea Asigurarilor.

Dosarul Carabulea ne arata cum poate fi cumparata imunitatea in fata legii de catre o societate acreditata sa colecteze banii unor cetateni onesti, bani publici pana la urma cat timp RCA este o asigurare obligatorie, nu facultativa, pentru a indeplini niste servicii de foarte mare importanta.

Ne arata care este pretul castigarii imunitatii cu complicitatea unor functionari platiti foarte bine tot din bani publici, pentru ca salariile in ASF sunt la nivelul celor din sistemul bancar.

Ne arata in ultima instanta de ce pagubitul ghinionist dintr-un accident se chinuie luni de zile sa isi recupereze niste bani care in mod normal, in cazul unei societati curate, ar fi virati fara dificultati si intarzieri.

Ne arata exact legatura dintre coruptia aceea de care, potrivit sondajelor, suntem atat de putin interesati si necazurile noastre zilnice.

Citeste si:
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Patru primari din Giurgiu, plecați din PSD pentru a candida din partea PNL, se reîntorc în PSD spunând că sunt „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”....
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...