Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Departamentul de Stat al SUA: Coruptia ramane o practica raspandita in randul oficialilor din Romania

Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 13:20
12404 citiri
Departamentul de Stat al SUA: Coruptia ramane o practica raspandita in randul oficialilor din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul privind situatia respectarii drepturilor omului in 2017 si Romania este dur criticata pentru nivelul coruptiei la nivel guvernamental.

"Coruptia ramane o practica raspandita in randul oficialilor, in ciuda numeroaselor dosare de renume. Au existat multe informari despre coruptia la nivel guvernamental in timpul anului 2017. Coruptia ramane o problema, potrivit indicatorilor Bancii Mondiale.

Mita este in continuare un fenomen raspandit in sectorul public. Legile nu au fost mereu implementate eficient si oficiali, dar si judecatori uneori sunt implicati in practici corupte. Imunitatea actualilor si fostilor membri ai guvernelor care sunt si parlamentari a blocat unele anchete", sunt cateva concluzii ale raportului Departamentului de Stat american.

Printre probleme identificate in ce ii priveste pe oficiali se numara situatiile de conflict de interese, lipsa de valori etice in indeplinirea atributiilor si lipsa de integritate. E amintita si coruptia din sistemul public de sanatate, iar raportul noteaza ca guvernul nu a luat masuri care sa limiteze acest flagel.

Este laudata insa activitatea DNA.

"DNA a continuat sa ancheteze numeroase cazuri de coruptie in care erau implicati politicieni, functionari publici sau membri ai sistemului juridic", mai remarca raportul, care face si un bilant al Directiei: "pana la sfarsitul lui august, 209 dosare au fost trimise in judecata, in care erau cercetati 573 de inculpati, inclusiv un ministru, doi parlamentari, un judecator, un procuror, 12 primari si 16 politisti".

Raportul remarca insa ca pedepsele pentru infractiuni similare variaza mult in Romania de la caz la caz.

Si activitatea ANI e mentionata: "Pana pe 13 octombrie ANI a identificat 5 cazuri de discrepante majore intre veniturile si averea unor oficiali, totalizand o suma de 6,2 milioane de lei. Au fost identificate si 139 de cazuri de incompatibilitati, 79 de cazuri de conflict de interese, dintre care 18 penale si 2 cazuri cu implicatii clare de coruptie".

Ce au mai analizat americanii si la ce concluzii au ajuns

Departamentul de Stat al SUA considera ca autoritatile civile au impus un control eficient asupra SRI si a serviciilor din subordinea Ministerului de Interne.

Guvernul insa nu a avut mecanismele eficiente pentru a ancheta si pedepsi abuzurile si multi dintre cei care le-au comis au scapat nesanctionati.

"Politia a fost des exonerata in cazuri in care era acuzata de batai si alte tratamente dure, inumane sau degradante. Coruptia intalnita si la nivelul politiei duce la lipsa de incredere si respect a cetatenilor in aceasta institutie", se mai arata in document, fiind mentionate si salariile mici care ii fac pe politisti mai usor coruptibili.

Raportul arata ca Guvernul nu a luat destule masuri pentru a limita cazurile de violenta impotriva femeilor. Totodata e mentionata si discriminarea femeilor in situatii precum: casatorie, divort, obtinerea custodiei copilului, angajare, obtinerea de credite bancare, salarizare sau educatie.

Si neglijenta si abuzurile comise impotriva copiilor raman probleme serioase, mai natoteaza Depaertamentul de Stat, care spune ca guvernul nici macar nu are inca un mecanism prin care sa identifice astfel de cazuri.

In cazul persoanelor cu dizabilitati, raportul precizeaza ca autoritatile nu au aplicat legea in totalitate si discriminarea ramane o problema. Si discriminarea rromilor ramane o problema, ca si violenta impotriva membrilor comunitatii LGTBI.

Sunt mentionate si conditiile de detentie care sunt departe de standardele internationale. Nu e asigurata nici siguranta detinutilor, fiind raportate multe cazuri in care gardienii au abuzat detinuti sau detinuti au abuzat alti detinuti fara a fi opriti.

Sunt mentionate 128 de plangeri depuse impotriva personalului din penitenciare pentru acuzatii de la abuz si violente la coruptie si amenintari. Detinutii nu au nici acces la ingrijire medicala si nici alimentatie de calitate, se mai arata in raport.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#raport 2017 departament stat SUA coruptie , #coruptie