Doi ani si 6 luni, cea mai mare pedeapsa pentru un judecator corupt, in 2009

Duminica, 28 Martie 2010, ora 18:48
2209 citiri
Doi ani si 6 luni, cea mai mare pedeapsa pentru un judecator corupt, in 2009

Cea mai mare pedeapsa pe care a primit-o in 2009 un judecator condamnat pentru fapte de coruptie a fost de doi ani si sase luni de inchisoare.

Pedeapsa a fost aplicata unui judecator care a decis in favoarea denuntatorului in schimbul sumei de 30.000 de euro, s-a aratat la seminarul cu tema "Justitia si societatea civila" ce s-a desfasurat in perioada 24-26 martie la Sinaia.

Agenda seminarului a debutat in prima parte, cu o prezentare succinta a Raportului Directiei Nationale Anticoruptie pentru anul 2009, precum si o prezentare a evolutiilor privind lupta impotriva micii coruptii.

Romanii cred ca in Romania exista coruptie, desi nu li s-a cerut spaga

"In materia coruptiei in sistemul judiciar, in 2009, 2 ani si 6 luni a fost cea mai grea pedeapsa privativa de libertate dispusa a fi executata in regim de detentie, fiind aplicata unui judecator care in schimbul sumei de 30.000 EUR a pronuntat o solutie favorabila martorului denuntator - asa cum rezulta din raportul DNA. In ceea ce priveste coruptia mica, pedepsele aplicate pana acum sunt cu suspendare", arata Ramona Diaconu, Office Manager - Fundatia Freedom House Romania.

Referitor la invidualizarea pedepselor si la efectele hotararilor judecatoresti asupra societatii, Ministerul Justitiei are un studiu privind individualizarea pedepselor in cazuri de coruptie care in perioada imediat urmatoare va fi supus dezbaterii reprezentantilor sistemului juridic si ai societatii civile in ideea de a imbunatati acest ghid.

CCR respinge acuzatiile potrivit carora ar bloca marile dosare de coruptie

"Individualizarea pedepselor este un proces dificil, ca practica instantelor este neunitara in aceasta materie si ca ghidul propus de ICCJ este perfectabil", a declarat Florica Bejinaru, presedinte CSM.

In cadrul seminarului au fost prezentate si initiative venind de la judecatorii Curtii de Apel Bucuresti Lavinia Lefterache si Francisca Vasile, care au realizat fise de individualizare a pedepsei cu privire la alte infractiuni decat cele de coruptie.

AFP: Morar cere o schimbare a mentalitatii in Romania, pentru a combate coruptia

Judecatoarele au aratat ca aceste fise de individualizare nu neaga independenta judecatorilor, ci doar vin in ajutorul acestora atunci cand ajung la etapa individualizarii pedepselor. Implicit, fisele de individualizare ajuta la cresterea predictibilitatii in sistemul judiciar si la eliminarea suspiciunilor de coruptie.

De asemenea, Lavinia Lefterache a prezentat programul UNJR dedicat alegerilor pentru CSM.

"UNJR organizeaza dezbateri pentru alegerile CSM, se identifica, astfel, problemele, se face o analiza SWOT, se posteaza pe un portal dedicat programului, impreuna cu profilele si proiectele candidatilor. Astfel, candidatii devin evaluabili spre deosebire de actualii membri CSM, care nu au ajuns acolo in baza unui proiect", a declarat Lavinia Lefterache.

Raportul CE pe Justitie: Pedepse prea indulgente pentru coruptie, in Romania

La dezbatere au participat atat specialisti din domeniu justitiei: judecatori, procurori, reprezentanti ai CSM, oficiali guvernamentali, cat si reprezentanti ai societatii civile.

Seminarul s-a desfasurat in perioada 24-26 martie si a fost organizat de Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) in parteneriat cu Directia Nationala Anticoruptie, intr-un program finantat de Trust for Civil Society for Central and Eastern Europe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inchisoare judecator corupt 2009, #pedeapsa judecator corupt, #raport DNA 2009 , #coruptie
Comentarii
Poza vanghelicax
vanghelicax
rank 3
nu inteleg de ce se cenzureaza ziaristii in a comenta un caz aflat in analiza procuraturii sau justitiei...