Doi contabili si doi directori de la Electrificare CFR Craiova, trimisi in judecata de DNA

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 17:09
1394 citiri
Doi contabili si doi directori de la Electrificare CFR Craiova, trimisi in judecata de DNA

Doi contabili si doi directori de la Electrificare CFR SA-Sucursala Electrificare Craiova, la data comiterii faptelor, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, intr-un dosar legat de achizitionarea unor bunuri si servicii in valoare de peste 500.000 de euro.

Procurorii DNA Craiova i-au trimis in judecata pe Gheorghe Mitroi, contabil sef la SC Electrificare CFR SA - Sucursala Electrificare Craiova si pe Valentina Ghizdavet, contabil in cadrul aceleiasi institutii, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice (536 acte materiale) si evaziune fiscala savarsita in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu (536 acte materiale).

In acelasi dosar, procurorii i-au deferit justitiei pe Marian Spinu si Alin Florin Neacsu, ambii sefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA, acestia fiind acuzati de neglijenta in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2005-2008, Gheorghe Mitroi, in calitate de contabil sef la Sucursala Electrificare Craiova, fara a avea vreun mandat din partea conducerii, a contactat personal mai multi furnizori, carora le-a lansat comenzi de achizitii de bunuri si servicii, in numele Sucursalei, care nu aveau nicio legatura cu activitatea institutiei in care isi desfasura activitatea, cauzand prin aceasta un prejudiciu SC Electrificare CFR SA evaluat la suma de 1.788.012,70 lei (echivalentul a 504.917,26 de euro).

"Inculpatul a ridicat personal atat marfurile, cat si facturile emise de catre furnizori. In intelegere cu inculpata Ghizdavet Valentina, contabil, aceste facturi au fost inregistrate in contabilitatea institutiei fara a indeplini conditiile legale, iar Mitroi Gheorghe, in calitate de contabil sef, a semnat ordinele de plata pentru achitarea acestor facturi, astfel ca a determinat efectuarea de plati in mod nelegal", precizeaza procurorii DNA, in actul de sesizare al instantei.

Procurorii mai arata ca Marian Spinu si Alin Florin Neacsu, ambii sefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA in perioada respectiva, si-au incalcat din culpa atributiile de serviciu si au contrasemnat ordinele de plata, care erau neinsotite de documente justificative, fara sa se asigure ca platile efectuate sunt pentru bunuri si servicii achizitionate legal si in interesul societatii.

Gheorghe Mitroi si Valentina Ghizdavet si-ar fi insusit bunurile cumparate si achitate nelegal.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile mobile si imobile ale lui Marian Spanu, Alin Florin Neacsu si ale unui membru al familiei Valentinei Ghizdavet.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Dolj.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#directori trimisi judecata DNA, #contabili trimisi judecata DNA, #angajati Electrificare CFR Craiova DNA , #coruptie