Domnule Iliescu, mai bine comunist, decat mort! (Opinii)

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 17:53
9069 citiri
Domnule Iliescu, mai bine comunist, decat mort! (Opinii)

Fapt: un magistrat condamnat penal in urma scandalului de fraudare a examenului de promovare a procurorilor sefi va avea o pensie de 9.200 de lei.

Fapt: pensionarilor carora li s-a retinut contributia la sanatate in baza unei norme aiurea nu le mai ramane decat sa constate cum viata e complicata si are multe aspecte.

Si daca tot suntem in "Filantropica", pot sa spun ca enuntul "mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic" e doar o replica magistrala dintr-un film pentru prosti. Lor, pensionarilor fara nimic special, care spun povesti in miezul carora barosanii, nesimtitii si mincinosii nu se vor situa niciodata, caci daca li se scumpeste algocalminul cu 100 de dolari pastila ii doare in fund, nu le poarta nimeni de grija. Pana la Dumnezeu ii mananca sobolanii.

Asadar, domnule Iliescu, pentru prima oara in viata mea de rama care traieste la marginea unui anevrism numit Romania, va dau dreptate: valorile socialismului au fost intinate, proprietatea e un moft, mai animalule, Lassie vino acasa!

Nu se poate pune o stampila generala unei societati ale carei institutii dau rateuri atat de crunte incat speranta o baga pe maneca, deoarece se aplica principiul majoritatii. Si ne place sa credem ca suma faptelor bune e superioara celorlalte, nasoalele. Dar, totodata, daca teribila marca inregistrata "siguranta cetateanului mai presus de siguranta statului" nu e decat o jalnica aspiratie spre stele, prefer o prostituata sincera unui cor de maici care mimeaza.

Cazurile exceptionale confirma regula, dar cand in valtoarea mecanismelor menite sa ne protejeze de abuzurile asupra moralei descoperim ca elementele ce sar din tipar se inmultesc si tind sa devina fenomen e la fel de liber sa te intrebi pentru cine lucreaza statul.

In comunism, un sistem criminal cu efect de lobotomie colectiva, cei mai multi dintre noi ne scapam pe noi de frica de cate ori ne imaginam ca am putea carai in public impotriva regimului. In capitalism, un sistem unde libertatea de constiinta, initiativa si concurenta au efect de pansament gastric, cei mai multi dintre noi mieunam de cate ori ne imaginam ca imbatranim fara sa descoperim ca traim mai bine pupand la timp partidul in fund.

Plaja e larga. Pana unde va trebui sa evoluam astfel incat sa nu ne fie rusine sa admitem ca tot ce ne dorim este sa avem un loc de munca sigur, un acoperis deasupra capului, un concediu in Antalya si doua-trei amintiri?

Daca in numele curajului, al libertatii, al nemarginirii, democratia lucreaza numai pentru fiintele extraordinare care s-au nimerit in varful grilei de salarizare desi incalca tocmai legea pe care sunt obligati sa o aplice, atunci mai bine lipsa!

Nu ma simt bine cu mine, fireste, constatand ca in cautarea echitatii sociale ma intreb daca nu cumva era mai bine inainte. Incerc un sentiment de jena si caut sa imi spun ca, daca am curajul sa afirm, sunt viteaz. Dar nu sunt. N-a fost nimic bun intr-o lume care transforma oamenii in particule de praf, fara Dumnezeu, dar de unde atunci indoiala?

Fapt: un magistrat condamnat penal in urma scandalului de fraudare a examenului de promovare a procurorilor sefi va avea o pensie de 9.200 de lei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Romania comunism bogati saraci, #Romania democratie coruptie, #romani criza economica saracie , #coruptie