Ziare.com

Exclusiv De ce nu renunta GRECO la a cere autoritatilor romane desfiintarea Sectiei Speciale. Coruptia ucide - Interviu cu secretarul executiv al GRECO

de Magda Gradinaru
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 08:51

   

Exclusiv De ce nu renunta GRECO la a cere autoritatilor romane desfiintarea Sectiei Speciale. Coruptia ucide - Interviu cu secretarul executiv al GRECO
GRECO nu va renunta la cererea ca autoritatile de la Bucuresti sa desfiinteze Sectia Speciala condusa de Adina Florea, iar recomandarile nu sunt optionale, ci obligatorii si se poate ajunge chiar la sanctiuni, o spune raspicat Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta spune insa ca e incurajat de raspunsul ministrului roman al Justitiei.

GRECO insista, in raportul privind Justitia din Romania, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, condusa de Adina Florea, sa fie desfiintata.

Aceasta solicitare apare expres si este argumentata pe larg in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34).

Ultimul raport GRECO sustine ca problemele legate de coruptie tind sa fie subestimate in tarile membre. Ce inseamna acest lucru? Spre exemplu, de ce este perceptia asupra unui nivel redus al coruptiei atat de inselatoare in democratiile occidentale?

Este important sa comparam indicii de perceptie in tarile membre cu masurile pe care tarile le iau efectiv in scopul prevenirii coruptiei, sau nu le iau, deoarece aceste doua valori nu coincid neaparat. Exista tari cu indici de perceptie foarte ridicati, dar care sunt totusi in proceduri de neconformitate ale GRECO.

De ce se intampla asta? Pentru ca unele tari, din nefericire, au tendinta de a considera ca nu e nevoie de masuri de preventie, e suficienta increderea. Noi credem ca increderea in institutii este un lucru bun, dar masurile de prevenire sunt si mai bune.

Aceste masuri ofera o plasa de siguranta pentru a preveni orice caz particular in care este implicat un oficial, pentru a preveni coruptia inainte ca aceasta sa se raspandeasca. Nu se va putea stopa in totalitate fenomenul coruptiei, dar se pot limita foarte mult oportunitatile pentru aparitia ei, daca sunt luate masurile necesare.

Noi asta dorim sa obtinem, ca aceste masuri preventive sa fie aplicate, indiferent de locul pe care o tara il ocupa in raport cu indicii de perceptie.

Asa cum sunt sigura ca stiti deja, pentru ca nu ma indoiesc ca aveti o imagine clara asupra dezbaterilor din spatiul public din tarile membre, autoritatile romane insista pe ideea ca recomandarile GRECO sunt optionale, nu obligatorii. Argumentul este ca, luand rapoartele din trecut ale GRECO, par a fi si alte tari care nu au implementat recomandarile, chiar si din democratiile vechi. Este acesta un argument valid? Sunt aceste recomandari la discretia statelor?

In primul rand, vreau sa amintesc, chiar daca nu stiu citatul exact, ceea ce a spus insasi doamna ministru al Justitiei din Romania, si sunt cu totul de acord cu ea, nici eu nu puteam sa spun mai bine: atunci cand esti membru al unui club, esti obligat sa respecti regulile acestuia.

Asadar, primul raspuns este ca regulile pe care le avem nu sunt reguli inventate la un moment dat de vreun functionar si atat. In al doilea rand, pentru a fi mai riguros din punct de vedere juridic, regulile si procedurile noastre sunt foarte limpezi si ele spun ca statele membre sunt obligate sa implementeze recomandarile si asta, subliniez, in intervalul de timp care este indicat.

Se poate argumenta ca o regula fara mecanism de coercitie nu va fi respectata. Ce poate face concret GRECO pentru ca o tara sa asculte recomandarile? Sunt sanctiuni?

Noi suntem un organism interguvernamental si trebuie ca oamenii sa inteleaga ce putem face si ce nu putem. Misiunea noastra nu este sa aplicam sanctiuni, ci sa subliniem ce probleme au aparut, sa sugeram solutii, iar tarile ar trebui sa implementeze aceste recomandari nu pentru ca spunem noi, ci pentru ca asta este calea buna pentru ele.

Acestea fiind spuse, noi putem creste presiunea prin emiterea rapoartelor de conformitate, facand asta regulat, ani la rand, si putem ajunge pana la emiterea unei declaratii de neconformitate, lucru care pana acum s-a intamplat doar in cazul Belarusului. Asta inseamna ca tara in ansamblu nu este conforma cu standardele anticoruptie.

Impactul negativ asupra tarii nu este deloc de neglijat: reputatia tarii este afectata, efectele negative se vad imediat in economie, iar societatea resimte toate acestea, in final.

In cazul Romaniei, nu suntem inca acolo, inca suntem departe, iar eu sunt optimist, gandindu-ma la ceea ce ministrul Justitiei a spus, ca va lua in seama recomandarile si ca le va trata cu seriozitate.

Nu ma indoiesc ca asa trebuie sa faca si astept sa ne ofere informatii cu privire la pasii pe care ii va urma pentru a implementa recomandarile.

Recurgerea la sanctiuni mi se pare, in acest caz, nu numai prematura, dar cred ca nu ar produce efectele dorite, pe care noi cu totii le dorim. In cele din urma, ceea ce vrem, pentru beneficiul poporului roman, este ca reformele si schimbarile necesare sa se intample.

Sa luam un caz concret: raportul de evaluare Ad Hoc are un ton imperativ. GRECO insista acolo ca Sectia de Investigatie a Infractiunilor din Justitie sa fie desfiintata. Raspunsul de la Bucuresti a venit insa imediat si pe un ton hotarat: nu va fi desfiintata. Cum iesim din aceasta situatie?

Nu trebuie inteles ca aici ar fi vorba de faptul ca noi spunem una, iar autoritatile locale altceva. Noi avem un dialog, explicam de ce credem ca situatia existenta nu duce la rezultate bune.

In acelasi timp, incercam sa intelegem de la autoritati ce vor ele sa obtina si putem oricand sugera solutii alternative, care sa fie conforme cu standardele. Noi ne mentinem pozitia, iar aceasta este una foarte clara: aceasta sectie trebuie sa fie desfiintata.

GRECO a exprimat deja asta foarte limpede, nu se poate spune mai clar de atat. Recomandarea exista, iar noi vom monitoriza implementarea ei.

Un loc comun in discursul politicienilor romani este sa spuna ca GRECO a fost dezinformat si ca rapoartele, ca atare, vehiculeaza informatii false. Cum adunati informatiile? Credeti ca ati putut fi dezinformati in vreun fel?

Departe de mine gandul de a sustine ca atat Consiliul Europei, la modul general, dar si GRECO in special, ar fi perfecte. Greseli pot aparea, dar nimeni nu ne-a aratat pana acum vreo greseala in vreunul din rapoartele noastre. Putem avea dezacorduri, putem argumenta de ce credem, de pilda, ca acea sectie nu e o idee buna, putem fi si contrazisi, dar asta nu inseamna ca am facut o greseala.

In acel caz este vorba de o alegere a unei anumite politici, iar noi nu credem ca este o politica buna. Procesul nostru de evaluare a fost testat continuu in ultimii 20 de ani si este acelasi pentru toate statele membre, indiferent ca este o evaluare regulata sau una Ad-Hoc: avem intalniri atat cu autoritatile, cat si cu actori neoficiali din fiecare tara, luam in final o decizie si avem apoi o discutie ampla in GRECO care implica toate tarile membre, deci nu doar un grup restrans de secretari ai GRECO.

Sunt acolo 49 de persoane care participa, iar a spune ca toti fac aceeasi greseala, asta este posibil doar teoretic, insa nu se intampla niciodata.

Indiferent de acuzele de dezinformare, ceea ce exista este punctul de vedere al GRECO, iar autoritatile sunt incurajate sa implementeze recomandarile. Inca o data spun ca sunt optimist ca noul ministru al Justitiei va face acest lucru.

Nu ati mentionat si ce a spus prim-ministrul roman pe acest subiect.

Interlocutorul meu este seful delegatiei, care tine de Ministerul Justitiei. Daca prim-ministrul doreste sa discute pe tema recomandarilor, noi suntem foarte fericiti sa facem asta. Eu nu ma ocup cu a da replici la toate comentariile. Eu ma marginesc sa spun ca noi ne dorim ca recomandarile sa fie implementate. Atat de simplu.

Raportul GRECO aminteste atat de protestele din Romania, pro justitie, cat si de referendumul tot pe teme de justitie, care priveste interzicerea amnistiei pentru fapte de coruptie si interdictia ca Guvernul sa legifereze in Justitie prin ordonate de urgenta. E important felul in care reactioneaza societatea? In fond, chestiunile din justitie pot fi tehnice si nu toata lumea are background pentru a le intelege.

Discutiile GRECO sunt tehnice, fara indoiala, insa eu cred ca orice persoana, din orice tara, are o intelegere suficient de buna despre ce inseamna justitia si, in linii mari, despre cum opereaza sistemul judiciar.

Bineinteles, nu toata lumea stie toate amanuntele, nici eu nu pot recita pe de rost toate articolele din Codurile Penale din Romania, dar nu despre asta este vorba.

Important este ca populatia Romaniei pare sa inteleaga foarte bine care sunt consecintele anumitor politici din sistemul judiciar, iar tot ce pot eu sa le transmit romanilor este ca munca pe care o facem noi are ca scop nu impunerea unor reguli de catre Consiliul Europei, ci, in ultima instanta, binele general al oamenilor.

Considerati ca sprijinul societatii pentru Justitie este important?

Cred ca este foarte important ca societatea sa sprijine Justitia. In raportul general pe care l-am facut, noi spunem ca am remarcat, in mai multe tari, un interes crescand in societate pentru lupta anticoruptie. Peste tot in Europa, nu numai in Romania, rabdarea pe care oamenii o au fata de comportamente de coruptie scade considerabil. Si ei au absoluta dreptate.

Serviciul public trebuie sa fie indreptat spre interesul publicului. Iar oamenii reactioneaza atunci cand vad coruptie in sectorul public. Se vede asta peste tot in Europa.

In ultimii ani, cateva tari au dat constant dureri de cap GRECO: Polonia, Ungaria, Romania. Este o coincidenta ca sunt tari ex-comuniste?

Este o coincidenta in masura in care putem adauga alte tari la lista - Grecia si Slovenia. Noi vom interveni peste tot unde vedem ca o tara ia initiative legislative sau face schimbari institutionale care, din punctul nostru de vedere, nu sunt in linie cu standardele anticoruptie ale Consiliului Europei.

Oriunde in cele 49 de state membru se va intampla ceva in directia gresita, noi vom sesiza si vom face propuneri in numele GRECO.

Care este cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei, in viziunea GRECO?

Neimplementarea recomandarilor, care trebuie sa nu mai continue, ci, dimpotriva, Romania sa se indrepte in directia corecta. Daca Romania va face asta, multe din problemele care exista in acest moment in tara se vor rezolva. Incurajez tratarea cu atentie a tuturor recomandarilor, asa cum ministrul Justitiei a promis, si aplicarea lor in detaliu.

Care este termenul pana la care asteptati?

Iunie 2020, iar pana atunci asteptam ca autoritatile sa ne informeze cu privire la progresul implementarii.

Este Romania, din acest punct de vedere, copilul problema al Europei?

Eu nu pot aplica etichete de genul acesta tarilor. Este important de stiut ca orice tara este vulnerabila la coruptie si fiecare tara are propriile sale probleme in acest sens. Nu pot fi facute comparatii absolute intre tari. Problemele care apar in Romania sunt si foarte specifice Romaniei. Probleme de natura tehnica, trebuie sa precizez.

In Polonia, de asemenea, sunt cu totul alte probleme. Sau in Danemarca, sau in Franta, sau Germania. Toate tarile pe care le-am enumerat sunt in proceduri de neconformitate.

Asadar si tarile cu democratie veche.

Cu mentiunea ca problemele care necesita atentie in Franta, Germania sau Italia sunt foarte specifice fiecarei din aceste tari. La fel este si cu Romania. Problemele sunt diferite si contextul este diferit. Nu se pot face comparatii.

Puteti sa ne spuneti de ce coruptia este un asa mare pericol la adresa statului de drept? Dintre toate conceptele uzuale: stat de drept, democratie, anticoruptie, problema coruptiei a devenit un soi de flatus vocis. Un concept mai degraba teoretic.

Coruptia nu este deloc ceva teoretic, este chiar foarte concreta. Si este foarte bine definita in tratatele noastre, este bine declinata in categorii criminale, precum mita - activa sau pasiva, trafic de influenta, coruptia in sectorul privat.

Stim foarte bine ce este coruptia si toate tarile o stiu la fel de bine. In cadrul GRECO nu privim numai aspectul criminal al coruptiei, ci ne preocupa si standardele de integritate, adica prevenirea coruptiei.

Mita este deseori tratata doar ca efect, ca infractiune, dar eu cred ca trebuie sa ne ocupam si de preventie.

Revenind la prima parte a intrebarii: da, coruptia este o amenintare la adresa statului de drept, nu incape indoiala. Cand, spre exemplu, ai coruptie in sistemul judiciar, nu spun acum ca este cazul concret in vreo tara, este incalcat direct articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care statueaza dreptul la un proces echitabil, in fata unui tribunal impartial. Asadar, coruptia afecteaza nu doar statul de drept, ci chiar drepturile fundamentale.

Colegi de-ai dumneavoastra, jurnalisti din alte tari, care au denuntat faptele de coruptie, au avut de suferit, unii chiar pierzandu-si viata. Coruptia ucide. In cel mai concret, deloc teoretic, mod cu putinta.

Recomandarile noastre nu sunt doar un simplu exercitiu intelectual, ca si cum nu am avea nimic altceva mai bun de facut decat sa impunem Romaniei, de exemplu, sa faca anumite lucruri. Scopul final este apararea statului de drept, atat in Romania, cat si in toate celelalte state membre.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 32836 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebarea buna este:

De ce nu renunta Dancila la Sectia Speciala?

 

Cum sa faci dintr-o tara corupta o tara curata?

Versiunea rapida: aplicati metoda lui Vlad Tepes.

Versiunea curenta: schimbati cultura neamului asta *** care considera ca furtul e acceptabil.

 

foarte bun interviul, felicitari

vom vedea daca increderea GRECO in ministrul justitiei e justificata sau tudorel are urmasi la fel de corupti ca el. tot ajunge tudorel la puscarie, nu se poate...

Așa ceva ...

Nu vă supărați, dar a zis Greco și DE CE trebuie desființată Secția specială de investigare a magistraților? Că eu n-am găsit nicăieri niciun motiv logic, ci doar exultările pline de sloganuri ale propagandiștilor și sloganurile pline de stupizenie ale politicienilor.
Și chiar aș vrea să ințeleg. Spre deosebire de ei, eu chiar vreau să am o părere fundamentată pe argumente raționale! Dacă tot trebuie să mă intereseze, mai nou, ce zice Greco cand vrea să se substituie CCR, Parlamentului și, in general, tuturor instituțiilor statului ăsta reticent.
Mai mult, la intrebarea de ce celelalte state UE nu respectă recomandările lui pește, interlocutorul NU răspunde, ce poate să fie mai Clar cocoșeilor?
Neam de mioritici, ne joacă toți in picioare cu ajutorul cozilor de topor din țară!

foarte simplu printisorule

pentru ca sistemul judiciar are deja un astfel de mecanism la nivelul cesemeului.
veorica nu desfiinteaza ss-ul ca sa nu-i supere pe gadea si ciutacu la propunerea carora (ma rog....a varanului si a lui ghitza) a fost infiintat ss-ul
si daca nu crezi, vezi din cine este format schutzstaffel-ul

Si de ce nu?!

De ce acceptati existenta parchetului special al militarilor si nu acceptati existenta parchetului special al magistratilor? Nu cumva este o dublă măsură?

Astemtam pina cind Luluta o sa-si dea seama ca El Greco poate

fi arestat. Daca J nu stia ce iseamna pe o factura, decapata neamului afla ca francezul nu renunta, ca Rebranjii sunt in Rou conform DNA fara ca in tara sa existe un specialist. Ing si o baca celebra di Ge au platit fara judecata ptr spalare de bani suti di meleoana de euro. Vorba celui care a ridicat-o mie sila de cei care o sustin, de ea ce sa zic

Incercarea diversionista a lui Dancila sa nu mai vorbim de justitie

s-a parbusit sub loviturule permanente ale opiniei publice din Romania si a atitudinei ferme a organismelor internationale!
"Sa facem totul noaptea ca hotii",nu mai functioneaza!
Sectia Speciala este un instrument pur politic,infiintata de ministrul justitiei Tudorel,pentru a controla actiunile justitiei in favoarea infractorilor mafiei PSD-ALDE-UDMR la timpul acela ,in mod specific a lui Dragnea!
Indiferent de pozitia CCR,agentura PSD-ista,Sectia Speciala este anti-constitutionala incalcand clar principiul independentei puterilor in stat!
Desfintarea ei este un imperativ,si cu cat Dancila si mafia PSD-ALDE-UDMR se opun ,cu atat se compromit mai mult in fata electoratului roman si a lumii civilizate!
Dancila este o continuare a dragnismului si aparenta ei pozitie pro-justitie este o minciuna!Teo

Viorica a declarat

ca nu mai ataca subiectul justitiei. Si pina Viorica nu-l ataca, ce asteptari mai poate avea cineva ca modificarile efectuate in ultimii doi ani a legilor privind justitia sa fie abrogate! Ca asta trebuie facut! S-au considera cineva ca modificarile facute in domeniul respectiv la indicatiile infractorului Dragnea, de catre specialistii catastrofali in drept Iordache, zis Ciordache, Nicolicea, Nicolae... sunt normale, bine venite, si ca urmare asa trebuie sa ramina?

 
 

 

Gigel asta din Greco a evitat intrebarea ziaristului ca de ce

..se tot agita daca nici o tara din Europa nu-i baga in seama!

Greco vrea sa o scape pe Kukuvea de lege! Asa ceva doar penalii fac!

Sa o scape?

Incompetenta SS este singura care isi pune piedici. Kovesi nu are de ce sa scape pentru ca toate dosarele instrumentate de SS impotriva ei au picat, nici macar nu au ajuns la proces, acele dosare sunt atat de lipsite de dovezi incat nu au nici o sansa.
Sa fii acuzat fara sa ai o cale de atac, nu este asta un abuz?

Mai simplu: pentru ca spera sa-i salveze pe infractorii mafiei

psd-alde-udmr de la puscarie, prin presiuni asupra procurorilor care ancheteaza hotiile mafiotilor si asupra judecatorilor inainte de hotararile judecatoresti ! Asta in loc de justitie independenta intr-o tara democratica din UE ...

Politicul trebuie exclus complet din justitie

Nu vom fi un stat cu adevarat democratic pana cand justitia, in totalitate, va apartine unui singur partid. Partidul Legii. Cazul cel mai grav il reprezinta CCR care trebuie desfiintat si infiintat un organism curat cu rol de arbitru constitutional.

 

giorgica, sa stii ca politicul in Justitie este ca neghina

existenta in grau. Cu greu scapi de ea fara sa vanturi de mai multe ori graul. Tot asa trebuie sa procedam si cu politrucii nostri corupti, din PSD si Alde Tariceanu, sa-i vanturam atat de mult pana cand ei singuri isi vor da demisia. Shalom

Este suficient sa-i vanturam o singura data:la vot

Afara cu ei la prima vanturare si gata !

Adevarata intrebare ar fi

de ce nu renunta nimeni la cirezile din sud ?

 

Cand faci parte dintr-un club, respecti regulile scrise si nescrise

ale clubului. Nu vrei sa le respecti, ai toata libertatea sa iesi din club. Definitiv.
Guvernul RO si sobolanii rosii psd-alde-udmr-pro ro neavand o educatie englezeasca, nu pot intelege aceste reguli de savoir vivre ale societatii occidentale. Ei nu fac parte din cluburi, ei sunt inscrisi la caminul cultural, sectia de table si barbut.

 

Clubul fiind Gigel asta din Greco? )))))))))))

Nu-l baga nimeni in seama, doar Ziare.com ne aminteste zilnic ca Kukuveaua trebuie albita prin eliminarea anchetatorilor!

Ai na.ibii penali, cum se apara, mai ceva ca mafia!)))))

Ai drakkne penalii tai mafioti si cu tine la un

loc ! Voi distrugeti Romania ... Plecati drakkne de la noi: la puscarie sau afara din tara, dar lasati banii furati aici ca sa nu mai fiti urmariti !

O IDEE dată gratis!

Expertilor de la "greco" le recomand ca să recomande tutror statelor din U.E. ca să se defiinteze parchetele militare, că si acelea sunt "specializate"! Nu?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor