Financial Times: Vechea garda din Romania se opune sansei ca tara sa joace un rol important in dezvoltarea UE

Marti, 19 Septembrie 2017, ora 18:09
16262 citiri
Financial Times: Vechea garda din Romania se opune sansei ca tara sa joace un rol important in dezvoltarea UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania are sansa sa-si joace rolul in dezvoltarea Uniunii Europene, cu conditia insa de a depasi piedicile puse de "vechea garda" si masurile ce ar asocia-o cu statele ce dau batai de cap la Bruxelles.

"Romania trebuie sa evite asocierea cu 'baietii rai' ai Europei. Vechea garda se opune sansei ca tara cu o crestere rapida sa joace un rol deplin in dezvoltarea Uniunii Europene", scrie marti Tony Barber, de la Financial Times.

In amplul sau articol, acesta aminteste de comunism, subliniind ca, in tara noastra, Al Doilea Razboi Mondial "nu s-a incheiat cu adevarat pana la Revolutia anticomunista din 1989", asa cum scrie Dennis Deletand, in cartea sa din anul 2006 despre maresalul Ion Antonescu, "Aliatul uitat al lui Hitler".

Barber noteaza ca alianta de razboi dezastruoasa cu Germania nazista a fost urmata de peste 40 de ani de regim comunist dur, care a facut din Romania una dintre cele mai sarace societati ale Europei de Est.

Doar comparativ cu acest fundal istoric este posibil sa se aprecieze pasii admirabili pe care Romania i-a facut, in ciuda neajunsurilor si necazurilor auto-induse, din ultimul sfert de secol.

Dupa ce a fost izolata de Ceausescu, in perioada 1965-1989, Romania de astazi este o societate mai deschisa si mai orientata catre exterior, care se simte tot mai increzatoare in propria piele europeana, mai ales ca in prima jumatate a acestui an a avut cea mai mare crestere economica din UE.

Pericolul catastrofei economice

Pentru a asigura insa prosperitate si stabilitate si pe viitor, clasele politice ale tarii, liderii din mediul de afaceri si societatea pe de-a intregul trebuie sa demonstreze vointa si abilitatea de a se angaja in urmatoarea faza a dezvoltarii Europei, noteaza sursa citata.

Asta, in timp ce guvernele occidentale sunt nerabdatoare cu ceea ce vad drept comportamentul provocator si tendintele nedemocratice ale anumitor state central si est-europene, mai ales Ungaria si Polonia.

In ce priveste tara noastra, trebuie ca aceasta sa nu fie "retrogradata" intr-un punct mort diplomatic si economic al Europei, unde, asa cum s-a intamplat deseori in istorie, ar fi in pericol sa fie manipulata de puteri mai mari, inclusiv de Rusia.

Insa, in primul rand, Romania trebuie sa sustina standardele democratice interne si statul de drept in asa fel incat sa nu fie pusa in aceeasi oala cu "baietii rai" ai jumatatii ex-comuniste a Europei si, astfel, sa-si piarda influenta in Uniunea Europeana.

In al doilea rand, Romania trebuie sa continue sa-si intareasca finantele publice, competitivitatea mediului de afaceri si alte zone ale performantei economice pana la punctul in care ar putea intr-o buna zi sa intre in zona euro.

Insa totul trebuie luat pas cu pas. Daca o tara ajunge in zona euro inainte de a fi gata pentru acest lucru, exista pericolul unei catastrofe economice, cum a fost cazul Greciei.

Meritul DNA si al lui Iohannis

Intrebarile adevarate pentru Romania sunt daca cultura politica a tarii poate sa se curete de coruptie si de nepotism, daca statul de drept poate sa triumfe in fata unor retele opace de interese private conectate politic si daca institutiile publice sunt suficient de puternice pentru a se apara de presiunea politica, arata FT.

E drept ca, in ultimii patru ani, Romania a progresat in ce priveste combaterea coruptiei in randul elitelor politice si din mediul de afaceri, mai mult decat si-ar fi imaginat vreodata persoane din exterior ca e posibil.

Iar meritul este al curajoasei Directie Nationala Anticoruptie, dar si al presedintelui Klaus Iohannis, care de la alegerea sa in anul 2014 s-a dovedit a fi un aparator ferm al standardelor inalte in viata publica, mai scrie Financial Times.

Din pacate, insa, aceiasi patru ani au trasat un model inconfundabil de incercari din partea politicienilor influenti de a neutraliza efortul anticoruptie. Dupa protestele de strada care au erupt in luna februarie si au determinat Guvernul sa retraga OUG 13, se poate spune ca societatea romaneasca s-a maturizat si nu va mai tolera abuzul flagrant de putere din partea claselor politice.

Iar in randul tinerilor romani din mediul urban este un sentiment sporit de dezbust fata de coruptia oficialilor.

Elitele politice viciate care au aparut din trazitia de dupa Revolutie nu corespund aspiratiilor generatiei de romani nascuti chiar inainte sau dupa caderea comunismului. Intrebarea este cand - si in ce masura - aceasta generatie va avea sansa de a-si asuma responsabilitatea de a asigura ca Romania joaca un rol deplin si constructiv in viitorul Europei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Financial Times Romania anticoruptie, #Financial Times vechea garda politica Romania , #coruptie