Fost procuror condamnat la 4 ani de inchisoare pentru coruptie

Marti, 08 Mai 2012, ora 16:04
2257 citiri
Fost procuror condamnat la 4 ani de inchisoare pentru coruptie
Foto: Arhiva

Fostul procuror de la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia Ioan Berghezan a fost condamnat marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la patru ani de inchisoare cu executare pentru coruptie.

Instanta a decis, de asemenea, ca procurorul sa restituie 20.000 de euro sau contravaloarea acestei sume catre Nicolae Marian Matei, denuntator in cauza.

De asemenea, Berghezan va trebui sa plateasca si chetuieli de judecata in valoare de 14.000 de lei.

Decizia de marti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Completul de 5 judecatori de la ICCJ.

Ioan Berghezan, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a fost trimis in judecata, pe 10 aprilie 2008, de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov, sub acuzatia de trafic de influenta.

Conform rechizitoriului, in perioada mai-iunie 2006, Ioan Berghezan, in calitate de procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a pretins si primit de la o persoana (care ulterior l-a denuntat), in mod esalonat, suma totala de 40.000 euro, pentru aprobarea cererii de suspendare temporara a masurii limitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, ce formau obiectul unui dosar de la Tribunalul Alba.

Procurorii DNA au mai stabilit ca Berghezan a lasat sa se creada ca are influenta asupra mai multor magistrati (judecatori si procurori), implicati in solutionarea cererii si a promis ca va interveni pe langa acestia in vederea obtinerii unei decizii judecatoresti de admitere a cererii formulate.

Potrivit anchetatorilor, persoana care l-a denuntat pe Berghezan fusese condamnata de Tribunalul Alba intr-un dosar instrumentat de procurori DNA.

Din rechizitoriu rezulta ca, la data de 29 mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea formulata de denuntator si a dispus suspendarea temporara a masurii limitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, cu acordarea dreptului pentru perioada 25 iunie 2006 - 25 septembrie 2006 de a calatori in Germania, precum si restituirea pasaportului.

Pe 30 mai 2006, Serviciul Teritorial Alba al DNA a formulat apel, insa Curtea de Apel Alba Iulia l-a respins. Ulterior, la 23 iunie 2006, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#procuror condamnat coruptie, #procuror Alba Iulia condamnat , #coruptie