Fostul secretar de stat pentru revolutionari, George Costin, judecat pentru coruptie

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:07
4255 citiri
Fostul secretar de stat pentru revolutionari, George Costin, judecat pentru coruptie
Foto: Puterea

George Costin, fost secretar de stat la Secretariatul pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (SSPR), a fost trimis in judecata, alaturi de sotia si fiul sau, precum si de alte persoane, deoarece au luat bani de la revolutionari pentru a-i ajuta sa-si preschimbe certificatele.

Potrivit DNA, George Costin, in prezent arestat preventiv, va fi judecat pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, spalare de bani si folosirea influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, infractiuni comise in perioada in care era presedintele Asociatiei Decembrie 1989 Metrou Romania.

Alaturi de Costin au fost trimisi in judecata, pentru aceleasi infractiuni, Mihai Bolocan, vicepresedinte al asociatiei si presedinte al Filialei Buzau a aceleiasi asociatii, arestat preventiv, si Aurel Postelnicu, secretar general al aceleiasi asociatii.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Serafim Cotenescu, presedintele Asociatiei 22 Decembrie Campulung Muscel, Gheorghe Bacoi, vicepresedinte al aceleiasi asociatii, Valentin Gheorghe Marin Preda, inspector I in cadrul SSPR si Vasile Ciulinaru, sofer la SSPR.

Fiul lui George Costin, Stefan George Costin, si avocatul Petre Sfarleaza de la Baroul Bucuresti vor fi si ei judecati, in acelasi dosar.

De asemenea, sotia lui George Costin, Florentina, a fost trimisa in judecata pentru complicitate la folosirea influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar Anca Marina Lazar, persoana fara calitate speciala, va fi judecata pentru complicitate la spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2009 - 2011, George Costin, Mihai Bolocan, Serafim Cotenescu, Gheorghe Bacoi, Aurel Postelnicul, Valentin Gheorghe Marin Preda si Vasile Ciulinaru, la initiativa lui Costin, au constituit un grup infractional organizat care a functionat in aceasta perioada si a actionat in mod coordonat in scopul obtinerii direct sau indirect de beneficii financiare pentru membrii grupului.

Grupul a fost organizat in perioada in care detinatorii de certificate de revolutionar, in baza Legii nr.42/1990, au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act si pentru obtinerea adeverintei in baza careia urmau sa beneficieze de indemnizatiile conferite de Legea nr.341/2004.

Potrivit procurorilor, George Costin, Gheorghe Bacoi, Aurel Postelnicu si Mihai Bolocan, ajutati de Serafim Cotenescu, avocatul Petre Sfarleaza, Valentin Gheorghe Marin Preda, Vasile Ciulinaru Vasile, cat si de sotia si fiul lui George Costin, au cerut si au primit bani, in mod ilegal, de la membrii asociatiei pentru a-i ajuta sa-si preschimbe certificatele de revolutionar.

Astfel, George Costin, in calitatea sa de presedinte al asociatiei, le-a impus membrilor sa faca demersurile de preschimbare numai prin asociatie si nu in nume personal, prin SSPR, avertizandu-i ca, in caz contrar, vor fi exclusi din asociatie.

In acest fel, persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatii au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani si anume: 12.000 lei si 5% din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004.

In baza contractelor de reprezentare s-a constatat ca a fost obtinuta suma totala de 9.453.390 lei care a fost insusita de toti membrii grupului, se arata in rechizitoriu.

Procurorii au mai stabilit ca, pentru a crea aparenta ca acesti bani au fost dobanditi legal, George Costin a incheiat in fals mai multe contracte de reprezentare a membrilor revolutionari ai asociatiei si 54 de contracte de imprumut false in care a consemnat in mod eronat ca asociatia a imprumutat cu diverse sume de bani un numar de 53 de membri.

George Costin, Mihai Bolocan si Serafim Cotenescu au fost arestati preventiv, pe 28 februarie, de Tribunalul Arges, pe un termen de 29 de zile, masura ce a fost prelungita ulterior.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand tuturor inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Pitesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#George Costin proces, #George Costin coruptie , #coruptie