Jean-Claude Juncker are pe masa o solicitare de activare a Articolului 7 pentru Romania

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 18:10
16944 citiri
Jean-Claude Juncker are pe masa o solicitare de activare a Articolului 7 pentru Romania
Foto: Hepta.ro

Ultimele evolutii de la Bucuresti, unde majoritatea parlamentara a modificat Codurile Penale, in interesul direct al unui grup restrans, l-au determinat pe presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunter Krichbaum sa ii ceara presedintelui Comisiei Europene activarea Articolului 7 pentru Romania.

"Dupa alegerile din 2016 diversele guverne romane si majoritatea parlamentara care le sustine lucreaza sistematic la impiedicarea luptei imperios necesare impotriva coruptiei si la demontarea standardelor statului de drept.

Astazi (miercuri - n.r.), Parlamentul roman a slabit, asa cum era de asteptat, legislatia penala anticoruptie. Aceasta este o continuare a destructurarii agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene in Romania", arata Gunter Krichbaum, in scrisoarea transmisa presedintelui CE.

Acesta reaminteste ca a solicitat in mai multe randuri Comisiei Europene declansarea procedurii conform articolului 7 din Tratatul UE, precizand ca nu intelege de a ezitat Comisia sa aiba acest demers.

"De mai multe ori am solicitat Comisiei - ultima data intr-o scrisoare catre domnul prim-vicepresedinte Timmermans la 14 februarie 2019 - demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neinteles, avand in vedere evolutiile, ca reprezentantii Comisiei nu au urmat acesteia. Este de presupus ca atitudinea ezitanta a Comisiei a fost prost inteleasa de catre responsabilii din Romania chiar ca o incurajare de a continua atacurile impotriva statului de drept", a completat oficialul german.

El s-a intrebat ce actiuni ar mai trebui sa ia Guvernul si majoritatea parlamentara din Romania pentru ca reprezentantii CE sa fie convinsi de necesitatea declansarii acestei proceduri.

"Eu imi pun intrebarea ce masuri ale guvernului Romaniei si a majoritatii parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia sa preia in sfarsit initiativa. De aceea doresc sa va solicit din nou sa actionati in consecinta si sa demarati o procedura conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar inainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilitatii Uniunii Europene si o incurajare a fortelor pro-europene din Romania", a conchis Krichbaum.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal si a celui de procedura penala. Procedura parlamentara a fost reluata dupa ce lui Tudorel Toader i s-a reprosat ca nu initiaza OUG pentru aceste modificari.

Comisia Europeana a anuntat ca va analiza decizia luata miecuri in Parlament cu privire la codurile penale, dupa care va stabili ce pasi trebuie urmati.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Klaus Iohannis, propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO. Anunțul făcut de o un corespondent la Casa Albă
Klaus Iohannis, propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO. Anunțul făcut de o un corespondent la Casa Albă
România a anunțat în mod oficial aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al NATO, au transmis surse guvernamentale pentru G4Media.ro....
Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar și asistență socială
Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar și asistență socială
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în şedinţa de Guvern de joi, 22 februarie, că a decis să deblocheze peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale. Decizia, spune...
#Juncker Articolul 7 coruptie Coduri penale , #coruptie