Judecator arestat pentru o mita de 80.000 de euro - cum actiona grupul infractional

Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 10:26
4854 citiri
Judecator arestat pentru o mita de 80.000 de euro - cum actiona grupul infractional
Foto: DIICOT

Judecatorul Nicusor Maldea, de la Tribunalul Caras Severin, a fost arestat preventiv, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, fiind acuzat ca a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare in faliment formulate de doua firme.

Nicusor Maldea a fost prezentat, vineri, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva. Decizia instantei poate fi contestata la Inalta Curte.

Judecatorul de la Tribunalul Caras Severin a fost audiat, miercuri si joi, de procurorii DIICOT in dosarul in care este suspectat ca a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare in faliment formulate de doua societati comerciale.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat cererea procurorilor DIICOT pentru arestarea preventiva a judecatorului Nicusor Maldea.

Judecatorul a declarat, miercuri, dupa ce a fost audiat, ca daca i s-a permis sa plece, inseamna ca nu sunt adevarate acuzatiile.

"Am dat declaratii in fata Parchetului, nu va pot spune mai mult, dar domnul procuror de caz a considerat ca pot sa plec. Am in continuare calitate de suspect, dar atat", a sustinut judecatorul Nicusor Maldea.

Anchetatorii au retinut patru lichidatori judiciari si au cerut, la Curtea de Apel Bucuresti, arestarea preventiva a acestora. Instanta a decis, joi, ca lichidatorii Ion I. Tudor, Ion M. Tudor, Loredana Berar si Calin Oancea sa fie arestati pentru 30 de zile. Decizia data de magistratii Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva.

Totodata, procurorii DIICOT au luat masura controlului judiciar fata de alte patru persoane, complici in acest dosar, au mai aratat sursele citate.

Procurorii DIICOT fac cercetari in acest dosar fata de un grup infractional suspectat de evaziune fiscala, spalare de bani, bancruta frauduloasa, luare de mita, abuz in serviciu si fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, grupul a fost constituit in 2009, de lichidatorul judiciar Ion Tudor, iar gruparea a fost sprijinita si de judecatorul Nicusor Maldea, de la Sectia a II-a Civila, de Contencios administrativ si fiscal, care avea spre solutionare dosare privind insolventa unor societati comerciale.

Un judecator penal ia mita si face contracte fictive

Judecatorul Nicusor Maldea este suspectat ca a cerut si primit in total 80.000 euro, pentru a admite cererile de intrare in faliment a unor societati.

Dupa intrarea in faliment, unul dintre membrii grupului infractional, lichidator judiciar, a vandut bunurilor societatilor in faliment, la preturi subevaluate, catre alte firme controlate de membrii grupului. Ulterior, aceste societati au vandut bunurile catre alte persoane, la o valoare mult mare, sustin procurorii.

Din documentele anchetatorilor rezulta ca judecatorul Nicusor Maldea, la data faptelor presedinte al Sectiei a II-a Civila, Contencios, Administrativ si Fiscal, care avea de solutionat mai multe dosare penale in care lichidator judiciar a fost Ion Tudor, a primit de la acesta, prin intermediul lui Cristian Gelu Murariu, 60.000 dce euro, pentru a da solutii favorabile in dosarele comerciale pe care le avea spre solutionare.

udecator anchetat de mai multe luni, pentru obstructionarea inspectorilor judiciari

"La data de 6 mai 2010, s-a dispus deschiderea procedurii insolventei, impotriva debitorului SC Drumuri si Poduri SA Resita, iar ulterior, la data de 7 aprilie 2011, a fost admisa cererea administratorului judiciar IT Management Advisors SPRL, fiind dispusa declansarea procedurii falimentului", noteaza anchetatorii, care arata ca, dupa deschiderea procedurii falimentului, Ion Tudor a valorificat bunurile societatii Drumuri si Poduri SA Caras-Severin, catre societati comerciale controlate de catre acesta.

Anchetatorii sustin ca, pentru a ascunde provenienta sumei de 60.000 de euro data judecatorului Nicusor Maldea, au fost incheiate fictiv cu acesta doua contracte de vanzare-cumparare pentru un teren forestier de 5.850 mp, din localitatea Tarnova, apartinand magistratului.

Magistratul fusese pus in posesie cu acel teren in 14 mai 2008, titlul de proprietate fiind emis de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Caras-Severin.

Unul dintre contracte a fost incheiat in 17 noiembrie 2010, fiind autentificat la Biroul Notarului Public Florica Dobre, din Resita, padurea in suprafata de 5.890 mp fiind atunci "instrainata", cu suma de 60.000 de euro, lui Cristian Gelu Murariu.

Dupa trei luni, in februarie 2011, Cristian Gelu Murariu, impreuna cu sotia sa, Florentina Murariu, "au incheiat fictiv contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 477/2011 de catre BNP Dobre Florica din Resita, in care s-a consemnat in fals ca sus-numitii au instrainat catre Tudor I. Ion acelasi teren cu suma de 20.000 lei (aproximativ 8% din valoarea contractului anterior) ", sustin anchetatorii.

Lichidatorul judiciar Ion Tudor mai este acuzat ca, impreuna sora si tatal sau, care erau asociati si administratori in mai multe firme si asociati coordonatori in cadrul unor societati civile profesionale de lichidare a unor societati aflate in insolventa, au atras mai multi administratori de la diverse firme, pentru emiterea de facturi fiscale fictive. "Fabricile de facturi" au functionat o perioada de timp relativ scurta, dupa care au fost radiate de membrii gruparii.

Prin intermediul acestora, lichidatorul judiciar urmarea fie sa majoreze artificial cheltuielile si implicit deducerea TVA, fie sa poata retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor firme aflate in insolventa sau pentru valorificarea bunurilor din insolventa.

Ulterior, toate aceste societati, in numar de 30, au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de alta societate comerciala cu acelasi profil de activitate, care a fost infiintata inainte de radierea celei care urma a fi inlocuita, iar documentele justificative si contabile ale firmelor radiate au fost distruse, potrivit anchetatorilor.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#judecator arestat spaga Caras Severin, #judecator mita Caras Severin , #coruptie