
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a propus, marti, forului din care face parte initierea unei modificari legislative prin care sa se elimine pensia speciala pentru magistratii condamnati pentru coruptie.
Propunerea sefului CSM trebuie sa ajunga, in cazul in care va fi adoptata, la ministrul Justitiei, care sa o transforme in propunere legislativa, urmand ca apoi aceasta sa ajunga la Parlament.
Principala motivatie ar fi aceea ca magistratii cercetati pentru coruptie recurg, de obicei, la varianta pensionarii, inainte de a se da o solutie in cazul lor, scapand astfel de sanctiunile administrative.
Prea multi bani pentru magistrati corupti
Procurorul-sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a sustinut si el nevoia eliminarii acestor pensii speciale, considerand ca e "anormal" ca acestia sa le mai incaseze, in conditiile in care nivelul lor depaseste adesea 100 de milioane de lei vechi pe luna.
Daniel Morar, despre noua moda in amanarea dosarelor si pensiile magistratilor corupti
"Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca (sic!) castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal", a declarat seful DNA, precizand ca exista posibilitati legale astfel incat magistratii acuzati de coruptie sa nu mai poata beneficia de pensii ca si cei corecti.
In opinia sa, fie ar trebui ca unui astfel de magistrat sa nu i se permita pensia speciala decat dupa ce instanta da un verdict definitiv in cazul sau, fie, daca iese la pensie cu indemnizatie de magistrat si apoi este gasit vinovat, sa i se dea ulterior pensia comuna.
"Legea e interpretabila, CSM poate sa le refuze aceste pensii, iar daca spun ca nu se poate trebuie sa schimbam legea. Nu e normal ca un magistrat care comite fapte de coruptie sa beneficieze de pensia de magistrat", a mai spus Daniel Morar, anuntand ca pe ordinea de zi a plenului CSM de marti se afla chiar acest subiect.
De la Costiniu la Barsan
Dezbaterea despre eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor vine dupa aparitia unui lung sir de acuzatii la adresa unor membri ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Primii au fost judecatorii Florian Jipa si Florin Costiniu, interceptati in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu, din discutii reiesind ca primeau mita pentru a da solutii favorabile in anumite dosare.
Saptamana trecuta, doua judecatoare de la ICCJ, Iuliana Pusoiu si Gabriela Barsan, au fost puse sub acuzare pentru ca au primit cadouri si excursii ca mita pentru a solutiona favorabil mai multe dosare ale unui om de afaceri.
Dilema morala
Problemele cu eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor tin de doua aspecte. Primul ar fi acela ca, in cazul in care se aplica, asta ar inseamna ca, pentru un singur act de coruptie, fostii magistrati vor pierde beneficiile cuvenite pentru cateva decenii de activitate. Fie ca si-au desfasurat activitatea aproape impecabil, fie ca nu.
Al doilea aspect e acela ca, prin pierderea pensiei speciale dupa condamnarea pentru coruptie, fostii magistrati in cauza ar fi pedepsiti de lege de doua ori, pentru aceeasi fapta.
Ziare.com va invita la dezbatere. Sunteti de acord ca magistratii condamnati pentru coruptie sa piarda pensiile speciale sau considerati ca ar fi o masura excesiva?