Morala scandalului AC/DC

Joi, 03 Iunie 2010, ora 23:40
12996 citiri
Morala scandalului AC/DC
Foto-montaj: Ziare.com

Niciun raport pe justitie sau vreo alta palma de la Bruxelles nu puteau confirma statutul de tara corupta al Romaniei mai apasat decat scandalul in care a fost a fost implicata caravana AC/DC in vama de la Nadlac.

Intreaga presa internationala relateaza povestea tehnicienilor care transportau echipamentul celebrei trupe rock, de la Bucuresti catre Italia, si care au fost blocati in vama Nadlac pana cand le-au dat 2.500 de lei mita reprezentantilor companiei de drumuri. Acestia le pretindeau sa prezinte nu doar rovinietele valabile in momentul respectiv, ci si pe cele pentru perioada sederii in Romania, ceea ce este ilegal, dupa cum recunoaste chiar sefa CNADNR, Dorina Tiron.

Ca sa scape din vama, echipa a platit birul, fara sa primeasca, desigur, vreo chitanta. Si a continuat drumul, dar s-a oprit la ambasada Romaniei de la Paris, unde a depus o plangere, despre care nu s-a aflat insa doar la Bucuresti, ci si in presa straina, unde ecoul a fost pe masura popularitatii celor implicati. Pentru romani insa, obisnuiti cu astfel de plati informale la fiecare pas, ceea ce s-a intamplat nu straneste prea mare mirare. N-ar trebui sa fie asa, pentru ca incidentul are o relevanta aparte.

Va dati seama cat de siguri pe ei au fost functionarii care au suspus unui abuz si au cerut mita echipei AC/DC? Retinerea n-ar fi trebuit sa vina din respect pentru trupa, ci din celebritatea ei, care-i confera un statut special. Daca un om obisnuit face plangere, riscul pentru corupt este destul de mic, mai ales daca nu este vorba de un flagrant, insa atunci cand vorbim despre niste vedete, scandalul poate fi, dupa cum se vede, imens, iar riscul este pe masura. Asa e in toate domeniile. Daca ajunge in coma din cauza unei infectii intraspitalicesti o femeie obisnuita, cazul e usor de musamalizat, dar daca i se intampla unei persoane publice, se lasa cu demiteri.

Si totusi, functionarii de la Nadlac, nu au avut asemenea apasari. Precum Cornel Penescu, care a pastrat proba spagii in propriul computer si ei s-au crezut intangibili. Pana la urma nu faceau nimic neobisnuit, nu-i asa? Asta e obiceiul locului, iar imunitatea lor a fost, probabil, adesea testata si bine asigurata prin cota parte data unde trebuie din banii luati fara chitanta.

Daca facem un pas inapoi, rationamentul e limpede: cat de jumuliti sunt oamenii obisnuiti, daca nici vedetele nu-i inhiba pe functionari?

"Credeti ca eu ma bucur? Ca nu mi-e rusine?", spune Dorina Tiron, care a si declansat ancheta la vama Nadlac. Ii e rusine pentru ce a aparut in presa internationala sau ii este rusine pentru ca angajatii sai sunt atat de corupti? Ii e rusine pentru varful icebergului sau pentru baza monstruoasa a acestuia? Si as intreaba-o, asa coplesita de rusine cum e, de cate ori a incercat sa verifice, trimitand echipe sub acoperire de exemplu, corectitudinea angjatilor sai? Cati dintre ei au fost dati afara pentru astfel de abateri? Veti spune ca e treaba DNA, nu a domniei sale.

E si treaba sa sa verifice profesionalismul si onestitatea subordonatilor. Cu rusinea de acum are toate sansele sa ramana, cat timp, mi-e greu sa cred ca infractiunea comisa la vama Nadlac in cazul AC/DC poate fi dovedita in absenta unui flagrant. Probe, din cate pare cum, nu exista si, implicit, nici fapta.

Dar povestea AC/DC are si o alta morala. Tehnicienii trupei nu au fost multumiti ca au scapat cu o suma, probabil, destul de nesemnificativa pentru ei (cam 50 de euro de camion), preferand sa nu-si mai bata capul cu coruptia dintr-o tara in care, probabil, nu vor mai calca niciodata. S-au oprit totusi la ambasada si au facut plangere. Cati dintre romanii jumuliti zilnic si in toate felurile reactioneaza la fel? Cati dintre ei, dupa ce li se pretinde mita, se duc intins la DNA pentru organizarea unui flagrant?

Victimele abuzurilor au partea lor de vina, prin pasivitate, pentru ce li se intampla. Sigur, toti au explicatii: ma grabesc, altfel nu se poate, trebuie sa rezolv, n-o sa schimb eu lumea etc. Cat timp asa vom gandi, asa vor trai. Coruptia este atat de extinsa si pentru ca este incurajata de cei care platesc. Iar rezistenta publica la acest fenomen, generalizarea refuzului platii informale ar putea avea efecte cu mult mai importante decat orice ofensiva a DNA.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#spaga Romania coruptie ACDC, #spaga Vama Nadlac ACDC, #Romania spaga mita coruptie , #coruptie