Motive de frisoane la Palatul Victoria (Opinii)

Sambata, 02 Martie 2013, ora 11:39
11356 citiri
Motive de frisoane la Palatul Victoria (Opinii)

Zilele trecute, s-a produs un eveniment pe cat de bizar, pe atat de inedit in actualitatea romaneasca si poate chiar mondiala: un fost ministru (fost in doua cabinete, nu unul singur) s-a prezentat personal, cu valiza in mana, sa fie cazat temporar la zdup.

Aflase de hotararea definitiva privind micile sale potlogarii cu caltabosi si cu palinca, foarte populare dupa ce fusesera filmate cu camera ascunsa, spre deliciul amatorilor de distractii la TV. N-a asteptat sa fie saltat de acasa, pentru ca nu cumva sa-l filmeze presa prins in catuse si sa se uite lumea la el, ca la urs.

Hotul neprins

Si, totusi, pana mai ieri, Decebal Traian Remes se tinea tare sub scutul prezumtiei de nevinovatie. Corect: unde-i lege, nu-i tocmeala. Prezumtia este cuvantul simandicos cu care spui in termeni juridici mai pe scurt ceea spuneau batranii in graiul lor, mai pe lung: hotul neprins e negustor cinstit.

Deci, pana acum cateva zile, fostul ministru al Agricuturii fusese negustor cinstit. Cine se lega de el isi aprindea paie in cap cu prezumtia, calca stramb pe Constitutie si dadea cu barda in democratie.

Pana mai ieri, hotul neprins putea sa ajunga si in Guvern, daca asta era voia premierului si poate numai intamplarea a facut sa nu primeasca si el acolo vreun portofoliu, ca sa aiba un os de ros, la o adica. Nimic nu l-ar fi putut opri pe domnul Ponta sa-l numeasca ministru in Cabinetul sau.

De altfel, nu o data s-a laudat premierul ca, atat timp cat exista prezumtie, poate ridica orice inculpat la rangul de ministru si poate inalta orice invinuit facandu-l demnitar, intrucat nu-i mare lucru sa faci din spanac bici, daca asa vor muschii tai.

Cu musca pe caciula

Si nu s-a laudat degeaba, daca tinem seama de faptul ca mai avem doua mostre de negustori cinstiti in Guvern, aparati amandoi tot cu pretioasa prezumtie. Logica spune ca, acolo unde au incaput doi, incapea si un al treilea hot neprins: domnul Traian si Decebal in persoana.

Spectacolul ar fi fost chiar captivant, sa vezi la televizor cum pleaca domnul Remes cu valiza nu de acasa, ci direct de la Palatul Victoria. La una ca asta, cred ca ar fi avut motive sa simta frisoane si sa dea din colt in colt atat negustorul cinstit Relu Fenechiu, cat si celalalt neprins, Liviu Dragnea, amandoi aflati cu musca pe caciula si cu prezumtia pe valiza.

Sa ne intelegem: una e atunci cand esti absolut imaculat, ai imaginea intacta iar lumea te vede curat ca lacrima si alta este atunci cand esti invinuit de ceva, dar legea te prezuma nevinovat pentru ca astepti sa fii judecat, contand ca vei fi achitat.

In primul caz, esti in afara de orice banuiala, in al doilea esti nu numai banuit, dar chiar si acuzat sau inculpat. Este o chestiune de nuanta.

De altfel, nuanta rezulta si din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata de ONU la 10 decembrie 1948, unde citim: "Orice persoana invinuita (acuzata) a fi savarsit o infractiune este prezumata nevinovata atata timp cat vinovatia sa nu a fost stabilita (dovedita) intr-un proces public cu asigurarea garantiilor necesare apararii".

Parca se simte o difernta intre cel nevinovat pentru ca este neimplicat in niciun fel si cel care, desi implicat (invinuit, acuzat), este totusi prezumat ca nevinovat.

Lacrimile de pe umerii domnului Atanasiu

Problema cruciala suna asa: o persoana prezumata ca nevinovata - fireste, numai pana la proba contrarie - se poate cocota pana in varful piramidei sociale, expunandu-se ca, intr-o zi, sa plece cu valiza in mana si cu coada intre picioare, in aceeasi directie cu domnul Remes, cel care saptamana trecuta era si el la fel de prezumat?

Pana gasim raspunsul la intrebare, sa ne amintim cazul Teodor Atanasiu, cel care a parasit Ministerul Apararii intr-o situatie similara, terminata insa cu scoaterea de sub urmarire. Multe lacrimi au varsat atunci pe umerii domnului Atanasiu Antenele de serviciu, comentatorii lor, moderatorii si invitatii lor: si-a distrus omul cariera pe nedrept.

Pardon. Cariera nu pare deloc distrusa. Imediat ce a plecat de la respectivul minister, domnul Atanasiu a ocupat o alta demnitate, ca presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si a continuat sa fie membru marcant si activ al partidului din care face parte.

Nu pare sa-si fi distrus cariera din acest motiv. Nu si-ar fi distrus-o nici cei doi domni din actualul guvern, daca asteptau cuminti hotararea instantei, inainte de a se pune in fruntea bucatelor.

Si, mai ales, nu s-ar fi expus riscului sa dea spectacol public, plecand cu valiza in mana direct din Palatul Victoria in directia pe care a apucat-o domnul Remes, cel care pana acum cateva zile era prezumat numai cu nevinovatie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#condamnari ministri, #Decebal Traian Remes condamnat, #Relu Fenechiu ministru, #Liviu Dragnea PSD, #prezumtia de nevinovatie , #coruptie