Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

New York Times publica marturiile romanilor: Trebuie sa dai mita pentru a rezolva ceva. Asa era pe vremea lui Ceausescu si asa a ramas

Joi, 09 Februarie 2017, ora 18:43
40258 citiri
New York Times publica marturiile romanilor: Trebuie sa dai mita pentru a rezolva ceva. Asa era pe vremea lui Ceausescu si asa a ramas
Foto: Ziare.com

Lumea intreaga si-a indreptat privirea catre Romania, saptamana trecuta, atunci cand sute de mii de oameni au iesit pe strazi pentru a protesta fata de ordonanta de modificare a Codurilor Penale, despre care multi au spus ca este un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei.

"In Romania, tentaculele coruptiei cuprind viata zilnica", titreaza New York Times, intr-un articol semnat de Palko Karasz.

Acesta noteaza ca, in Europa de Est, coruptia este o problema endemica, insa lunga lupta anticoruptie a pus chestiunea ordonantei in centrul dezbaterii politice a tarii. Judecatorii si procurorii au fost alarmati de ceea ce s-ar putea intampla in urma ordonantei de urgenta, iar la Bruxelles Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea, asemenea multora din interiorul si din afara tarii, ca ordontanta ar putea submina statul de drept intr-una dintre cele mai tinere democratii europene.

New York Times aminteste de articolul publicat pe site-ul ziarului, saptamana trecuta, in care romanii erau incurajati sa povesteasca daca s-au confruntat cu coruptia din tara noastra.

Oamenii au vorbit despre mita constanta, de zi cu zi - in spitale, scoli sau institutii publice. Unii oameni s-au simtit neputinciosi, spunand despre coruptie ca este o problema culturala adanc inradacinata.

Multi au fost furiosi din cauza ordonantei de urgenta, de pe urma careia ar fi beneficiat unii dintre cei mai proeminenti politicieni, si s-au temut ca ordonanta ar putea sa afecteze angajamentul de lunga durata al tarii privind lupta anticoruptie.

Sursa citata noteaza ca, dupa apelul initial catre romani privind povestile legate de coruptie, romanii care au raspuns au fost intrebati cum vad protestele.

Iata ce au raspuns cativa dintre acestia:

Medicul care nu ia bani de la pacienti

Dan Arama este un medic de 31 de ani din Bucuresti, care spune despre coruptie ca "este atat de fixata in sistemul medical, incat este aproape imposibil sa schimbi ceva fara ajutorul sistemului juridic".

"Multi dintre colegii mei iau mita de la pacientii lor. Unii dintre ei nu ar trata pe cineva care nu le ofera bani, cu toate ca sistemul medical al Romaniei garanteaza acces liber la servicii medicale.

Nu iau bani de la pacientii mei si, cand refuz sa le iau banii, unii se ingrijoreaza, gandindu-se ca i-am refuzat pentru ca au un fel de boala in faza terminala. Unii cred ca esti un doctor slab daca ii tratezi fara sa le iei bani", a spus tanarul medic.

Pe tema protestelor, acesta a precizat: "Am mers la toate protestele care au avut loc in Bucuresti, in ultimele trei saptamani. Asemenea multor altora, am simtit ca recenta ordonanta guvernamentala, care a fost adoptata la 10:30 seara, a fost primul semn ca Romania se indeparteaza de democratie si de statul de drept".

"Trebuie sa dai mita peste tot, asa era si pe vremea lui Ceausescu"

Cristina Iftode, pensionara de 62 de ani din Bucuresti, a explicat ca fenomenul coruptiei se perpetueaza din epoca Ceausescu.

"Am dat o gramada de bani - echivalentul a 5.000 de euro - in spital, de la portar la asistente, rezidenti, doctori si pe medicamente pentru sotul meu, care nu mai spera sa scape cu viata. In general, trebuie sa dai mita pentru a rezolva ceva. Asa era pe vremea lui Ceausescu si asa a ramas pana astazi", a spus femeia.

Despre proteste, aceasta a mentionat: "Am participat la proteste, din indignare fata de felul hotesc in care au adoptat ordonanta de urgenta 13 si vor sa-l salveze pe infractorul Dragnea".

Protestatara care a pierdut trei prieteni la Colectiv

Oana Celia Gheorghiu, in varsta de 38 de ani, translator din Galati, si-a pierdut trei prieteni in incendiul de la clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015. Cauza incendiului a fost considerata de multi coruptia din tara.

"Am participat la toate protestele de la Galati, incepand cu noaptea in care Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta 13. Nu sunt revolutionara de fel, insa indignarea pe care am simtit-o in acea noapte m-a determinat sa ma alatur sutelor de mii de oameni de pe strada", a spus femeia.

"Si sustinatorii PSD sunt deranjati de faptul ca legea pare ca nu li se aplica politicienilor"

Ioan Radu Tanasescu, in varsta de 31 de ani, din Bucuresti, povesteste cum, atunci cand era mic, i se parea ca politicienii sunt atotputernici.

"Am fost nevoit sa dau mita ca sa obtin lucruri normale, pentru care nu ar fi trebuit sa platesc, precum rebransarea, dupa ce am fost debransat pentru restante. Mita a grabit procedura si a durat doar trei zile, dupa ce am platit intreaga factura. Fara mita, ar fi durat trei luni.

Tara noastra se lupta cu coruptia de decenii. Cand eram copil, credeam ca acesti politicieni sunt atotputernici, legea parea ca nu li se aplica. Intotdeauna ne-a deranjat asta pe mine si pe toti pe care ii stiu, chiar si pe sustinatorii PSD", a fost mesajul tanarului.

Profesoara din Sibiu ai carei colegi vindeau diplome pe branza si oua

Monica Vlad, in varsta de 49 de ani, profesoara universitara din Sibiu, a povestit cum s-au facut presiuni asupra sa si cum i s-a oferit mita.

"Am fost presata sa trec studenti care n-au participat niciodata la cursuri. Mi s-a oferit mita pentru asta si am fost sanctionata din cauza integritatii mele. Am fost nevoita sa plec din tara de mai multe ori, din cauza coruptiei groaznice si din cauza ca salariul meu nu era suficient pentru a supravietui. Colegii mei au luat sume uriase de bani din vanzarea diplomelor de absolvire si a notelor, primind si produse de la 'candidati', precum branza, bauturi alcoolice si chiar oua!", a spus femeia.

Crescand intr-o lume corupta

Iata si ce au spus despre coruptie trei tineri care au mai putin de 30 de ani, dintre care doi nu erau nascuti la Revolutie:

"Ca un copil care am crescut in Romania, eram inconjurat de aceasta notiune a 'coruptiei'. Iti auzi familia discutand despre cum politicianul acela a facut o avere folosindu-si influenta. Vezi cum se cearta la televizor pe tema asta toata ziua. Pana ajungi la maturitate, intelegi coruptia ca pe o parte activa a societatii tale", spune Rares Petru Achiriloai, in varsta de 22 de ani, student la Paris.

"In orasele mici precum orasul meu natal, nepotismul este tot atat de natural precum mostenirile de la parintii tai, mersul la biserica duminica sau sa vezi cum trec anii: Este unul dintre obiceiurile noastre", este si mesajul lui Tamas Hunor Kecskes, in varsta de 25 de ani, student din Cluj-Napoca.

"Am crescut in anii '90 intr-o tara unde mereu tineai un pachet de tigari Kent si o sticla de whiskey in sertar. Le tineai pentru vizita la doctor, pentru a intra la o scoala mai buna, pentru cand aveai un proces sau chiar si pentru cand mergeai in vacanta. Romania a facut progrese uriase in ultimii ani. A aparut o noua generatie, care nu mai are sertarele pline de cadouri pentru mita. Totul se poate spulbera in urmatoarele 10 zile", a spus si Lucian Alexe, in varsta de 28 de ani, care lucreaza in domeniul comunicatiilor la Bruxelles.

Protestele istorice de miercuri au facut inconjurul lumii - ce scriu marile institutii de presa

Presa externa despre modificarea Codurilor Penale: O lovitura pentru lupta de ani de zile impotriva coruptiei din Romania

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#New York Times coruptie Romania, #proteste coruptie Romania, #proteste ordonanta Romania , #coruptie