Numarul cazurilor de coruptie a crescut exploziv la Ministerul de Interne

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 11:23
2871 citiri
Numarul cazurilor de coruptie a crescut exploziv la Ministerul de Interne

Numarul de angajati ai Ministerului de Interne inculpati sau invinuiti in dosare de coruptie a crescut mult in ultimele sase luni, conform unei analize a Directiei Generale Anticoruptie.

Numarul de persoane angajate la Ministerul de Interne invinuite in dosare de coruptie a crescut cu 81% in ultimele sase luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata analiza Directiei Generale Anticoruptie.

In perioada analizata, din cele 1.173 persoane invinuite, 379 provin din cadrul ministerului (30 avand functii de conducere si 349 functii de executie).

Seful DGA, Arion Jenica Tiganasu, a declarat ca datele sunt cunoscute inca din luna februarie, iar dosarele de coruptie deschise politistilor de frontiera si vamesilor anul acesta au dus la cresterea numarului de cazuri de coruptie.

"Cifrele reflecta o realitate care nu este de astazi, este rezultatul unei munci pe parcursul unuui an si ceva de zile a mai multe institutii, nu doar a DGA-ului. De asta au crescut cifrele, pentru ca institutiile statului au fost mai eficiente, nu a crescut coruptia, coruptia se mentine la un nivel pe care il cunoaste toata lumea, cifrele arata eficienta muncii noastre.

Institutiile statului au devenit mai eficiente in lupta impotriva coruptiei, coruptia nu este o infractiune care se probeaza facil. Aici s-a terminat o etapa din actiunile organizate de institutiile statului", a declarat Arion Jenica Tiganasu, la Realitatea TV.

Cu 80% mai multi invinuiti, cu 200% mai multi inculpati

In primul semestru al anului 2011 s-au efectuat cercetari si au fost inaintate la Parchet 1.199 de lucrari si dosare penale (o crestere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului 2010).

A fost dispusa inceperea urmaririi penale in 230 dosare penale (o crestere cu 11%), dintre care 46 la Directia Nationala Anticoruptie si 184 la alte structuri ale Ministerului Public.

Numarul de masuri administrative luate in dosare a crescut cu 35%, iar sanctiunile cu caracter administrativ dispuse de procurorii de caz au crescut cu 24% prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cu ocazia activitatilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetari cu privire la 2.706 persoane (cu 63% mai multe decat anul trecut), dintre care 1.242 au fost cadre ale M.A.I. (cu 65% mai multe).

In aceeasi perioada, au fost inculpate 754 persoane pentru infractiuni de coruptie, dintre care 310 lucratori ai M.A.I (o crestere cu 200%, respectiv de trei ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut).

Instantele au condamnat 150 persoane, dintre care 65 definitiv. Din randul persoanelor condamnate definitiv, 25 au reprezentat lucratori ai ministerului. Totodata, se consemneaza o crestere cu 226% a numarului de persoane arestate preventiv.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...